Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Oznaczenie letnich laczków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy mógłby mi ktoś pomoc chodzi o wytłumaczenie który laczek na które koło. Chodzi o to ze kiedy wymieniali mi rok temu z alu na stalówki to zapomnieli podpisać który laczek gdzie powinien być (lewy przód , lewy tył ) dopiero teraz się zorientowałem kiedy przyszło mi zmienić opony. Podobno gdzieś na oponie jest napisane gdzie dana opona powinna być umieszczona czy z tylu po prawej czy z przodu po lewej czy ktoś potrafiłby mi to wyjaśnić? Bo nie za bardzo mam jak wsadzić 4 alu z oponami do bagażnika. Byłbym wdzięczny :) Dzięki z góry.

Opublikowano

Ok spróbuje jeszcze dziś skoczyć do garażu pospisywać jakieś numerki :P

Opublikowano

Zasadniczo są opony symetryczne (rzadko spotykane), asymetryczne oraz kierunkowe. Asymetryczne określają sposób założenia opon na felgi, natomiast kierunkowe po założeniu określają stronę samochodu do której koło musi być założone. Jeżeli masz opony asymetryczne to możesz je założyć teoretycznie dowolnie. Jeżeli masz opony kierunkowe, to na każdej jest zaznaczony kierunek obrotu (zazwyczaj jako strzałka z napisem rotation). Dodatkowo zaleca się by opony z lepszym bieżnikiem zakładać na tylną oś.

Opublikowano

Ok fajno doszedłem :P znalazłem napis ROTATION > hehe mowi samo za siebie :P Dzieki dzis zakladam laczki :)