Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Falują obroty przy przyspieszaniu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Ostatnio w mojej A4 zauważyłem że przy przyspieszaniu delikatnym w granicach 2000 obrotów obroty falują, przyspieszają i spadają, tak jakby autko nie wiedziało co ma zrobić. Dodam jeszcze że mam najprostszy automat.

Macie jakieś pomysły czego to może być przyczyna ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Podłącz autko pod kompa, możliwe, że nastawnik do czyszczenia albo coś ze skrzynią, jest tam coś takiego jak sprzęgło hydrokinetyczne i jak się kończy to objawy są podobne. Kiedyś diagnozowałem A6 pod tym kątem i wyszło, że sprzęgło. Podobno przeżywa koło 200 kkm, akurat tamten miał 215 kkm. Odłącz czujnik prędkości na skrzyni (ten po którego odłączeniu przestaje działać prędkościomierz) i zobacz czy szarpanie pozostanie. Jeżeli to jest tylko w zakresie 2000 tys. obrotów to raczej wtrysk sterujący odpada.

Opublikowano

ok, podepnę dziś kompa. Dodam jeszcze że to występuje tylko podczas spokojnej jazdy. Jak jadę szybciej czy przyspieszam gwałtowniej sytuacj ata nie występuje...

Zobaczymy co komp pokaże.[br]Dopisany: 25 Marzec 2010, 15:54_________________________________________________VAG nie wykazał najmniejszego błędu... jakies inne pomysły ?[br]Dopisany: 29 Marzec 2010, 17:13_________________________________________________

Podłącz autko pod kompa, możliwe, że nastawnik do czyszczenia albo coś ze skrzynią, jest tam coś takiego jak sprzęgło hydrokinetyczne i jak się kończy to objawy są podobne. Kiedyś diagnozowałem A6 pod tym kątem i wyszło, że sprzęgło. Podobno przeżywa koło 200 kkm, akurat tamten miał 215 kkm. Odłącz czujnik prędkości na skrzyni (ten po którego odłączeniu przestaje działać prędkościomierz) i zobacz czy szarpanie pozostanie. Jeżeli to jest tylko w zakresie 2000 tys. obrotów to raczej wtrysk sterujący odpada.

Zrobiłem wszystko wg Twoich wskazówek i dalej mam to samo...

Jak pisałem wcześniej autko zachowuje sie tak jaby nie wiedzialo co od niego chce... a ja chce jechac w miare stałą prędkością bardzo delikatnie przyspieszając...

jakieś inne pomysły ?

Opublikowano

trochę odświeżę temat bo dalej nie uporałem się z problemem...

błędów żadnych nie mam (sprawdzony potencjometr gazu), wyciągniecie czujnika prędkości też nic nie daje...

Mechaników też się pytałem to w ogóle nie mają koncepcji...

liczę na was...