Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Problem z ubytkiem płynu chłodzącego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem , od jakiegos czasu ubywa mi plynu chlodniczego i przybywa oleju, wszystko wskazuje na uszczelke pod glowica ale auto nie kopci, nie grzeje sie, nie ma zadnego nalotu na kurku olejowym i sam olej wyglada normalnie. Mechanik powiedzial zeby narazie obserwowac bo jesli bedzie to uszczelka to da ona znac o sobie ewidentnie. Nie wiem co mam z tym zrobi a nie chce zniszczyc silnika.

Opublikowano

nooo ja bym zmienił miechanika, a zaraz po tym uszczelkę... A niby skąd tego oleju ma przybywać i co "dobrego" moze silnikowi zrobić taka płynowo-olejowa mieszanka???? :disgust:

Opublikowano

Raczej uszczelka :thumbdown:

Opublikowano

Kolego wiem że pisałeś o przybywaniu oleju ale jakie ilości i przede wszystkim musisz zawsze sprawdzać poziom oleju w tej samej pozycji auta! bo różnice są naprawdę duże przy pochyleniu lekkim(sam ostatnio myślałem że mi przybyło bo miałem ok 2milimetry ponad max a stało poprostu auto w lekko innej pozycji)co do płynu to proponuje przejrzeć łączenia chłodnicy a także chłodnice -ja miałem lekką plamę na chłodnicy i ubywało ale wsypałem jakiś badziew z reala(5,50zł) do uszczelnienia chłodnicy i jak ręką odjął, a wcześniej dolewałem ok litr na 2-3 tyś. jak nie kopci na biało warto się przyjrzeć ...a jeszcze kolego jak się nagrzeje to odkręć korek od płynun i powąchaj czy spalinami nie śmiedoli albo plamy olejowe czy są w zbiorniku

Opublikowano

Najpierw sprawdź wszystkie węże, a przede wszystkim króćce plastikowe pod kątem ubytków płynu.

Uszczelka to ostatecznośc i muszą pojawic się wyraźne objawy: dymienie na biało, ubytek mocy, nierówna praca,

nie wchodzenie na obroty, płyn w oleju lub olej w płynie.

Mechanik strzelił i uszczelka heh :bicz3:

Opublikowano

najprościej kolego weź sąsiada na zimnym ty depnij tak do 2000 obr(nie więcej!!!) i trzymaj przez dłuższą chwile a druga osoba niech złapie za wąż od chłodnicy i zobaczy czy twardnieje wąż (od spalin przedostających się przez nieszczelności pod głowicą). jeżeli to uszczelka to na 99% powinien robić się twardy (coś jak byś zgasił auto przy temp. silnika 90C)!

Opublikowano
  • Autor

oleju ewidentnie przybywa plynu ubywa , okolo 100ml na 1000tys km, nie dymi , pracuje dobrze, weze nie sa twarde... :kwasny:

Opublikowano

ja miałem lekką plamę na chłodnicy i ubywało ale wsypałem jakiś badziew z reala(5,50zł) do uszczelnienia chłodnicy i jak ręką odjął

nawet nie chce wiedzieć co sie dzieje w nagrzewnicy od tego syfu, a pózniej płacz ze zimą nie grzeje

Opublikowano

kolego 1/4 tej tubki załatwiła sprawę. a jaką masz kolego pewność że poprzednik Twojej niuni nie dosypał niczego(no chyba że płyn wymieniłeś- ale osad i tak pozostanie)i to samo oczywiście z paliwem -na własne oczy widuję często na Bliskiej jak 2-3 letnie auta panowie w garniakach tankują bioestrem :blink:

jeździć, jak najmniej dokładać bo to żadna inwestycja i nie grzebać w gów...ie bo zacznie śmierdzieć...

pozdr :hi:

Opublikowano

robisz co chcesz, ale to i tak popelina

:decayed: pozdro

Opublikowano

Witam,

Ubywa mi płynu chłodniczego ok 1 litra na 2000 km. Nigdzie nie moge zlokalizować wycieku. Korek wlewu oleju czysty - nie ma żadnego tzw. masła, czy kiślu... to samo na bagnecie=czysto. Jak odkręce korek od zbiornika wyrównawczego płynu, to nie czuć spalin i płyn jest czysty. Podejrzewam, że wyciek jest nie wielki i od razu odparowywuje.

Stosowaliście może jakieś uszczelniacze do układów chłodzenia? Znalazłem na allegro coś takiego: http://moto.allegro.pl/item970857647_uszczelniacz_khler_dichter_liqui_moly_150ml.html . Czy stosowanie takich środków jest zawsze bezpieczne? Może polecacie coś innego?

Opublikowano

kolego płyn nie odparuje bez śladu... zawsze zostaną białe plamy -jak by proszek biały!

Opublikowano

kolego jeśli stawiasz auto w tym samymmiejscu zawsze i nie masz żadnego śladu pod spodem (płyn nie odparuje przez noc) to sprawdź dokładnie chłodnicę za wentylatorem wisco lub elektryczny bo tam też lubi pociec...-mokra plama lubbiały nalot jak nie to jeszcze jedna sprawa - nie parują ci przypadkiem zbytnio szyby ??jeśli tak to wyciek jest z nagrzewnicy :confused4: jeszcze kolego sprawdź w komorze akumulatora-tam się łączą dwa przewody gumowe z nagrzewnicą to zobacz czy nie są mokre lub lekkiego bialłego nalotu nie mają