Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B6 AVB] Wymiana łożyska w przednim kole (strona kierowcy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi:

Witam Was klubowicze

Mam małe pytanie i prosze o porade. Chciałbym w swoim audi wymienić łózsyko w kole przednim od strony kierowcy

Czy któś juz z was przeprowadzał taką wymiane w warunkach domowych i moze mi udzielić kliku wskazówek?

Czy jest to mozliwe do zrobienia w warunkach domowych ( bez prasy - jezeli jest potrzebna)?

Zakupiłem juz łózysko firma FAG.

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi.

Opublikowano

ja u siebie wykręciłem całość i pojechałem do kumpla na prase sam prubując wbijać rozwalisz łożysko a i z wyciągnięciem starego miałbyś niemały problem, kabel od czujnika abs nie wiem jak u ciebie ale u mnie żeby go wypiąć musisz wyciągnąć taką gumową uczczelkę we wnęce nadkola zaraz za nią jest schowana wtyczka :decayed: ja z tym miałem największy problem jeszcze chwila gdybym jej nie znalazł to bym chyba czujnik wybijał

Opublikowano

zaczął dzis na spokojnie ale utknąłem i nie wiem czy sie dalej podejme...

1. zdjąłem koło

2. Odkreciłem częśc z kolckami

... i teraz podstawowe pytanie czy aby zdjac piaste z łzyskiem (oczywiscie tercza tez zejdzie) to czy wystarczy odkręcic ta śrube czołową... bo jak zauwazyłem cztery sruby trzymające łyżysko z osadzoną piastą mają łby z tyłu że cięzko do nich sie dostac z kluczem...

Cos mozesz mi na ten temat powiedzieć ?

Opublikowano

odkrecasz zacisk i zdejmujesz tarcze, odkrecasz ta glowna srube i dolne wahacze, wybijasz poloske, odkrecasz gorne wahacze i zwrotnice masz w rekach.

lozysko musisz na prasie wycisnac i wcisnac nowe, nie ma innej mozliwosci.

w mojej hondzie lozysko nie chcialo wyjsc i prasa wygiela zwrotnice :gwizdanie:

Opublikowano

Czy mozesz mi dokładnie wytłumaczyć gdzie jest ten zacisk?

Pisząc śtuba czołowa mam na mysli tą srube patrzac centraline na piaste - do niej pasuje klucz 17 imbusowy.

A te cztery sruby jak odkrece co trzymaja łózyszko z piasta ( maja łebki takie gwazdkowe jak torksy...) to juz wystarczy aby miec w reku łózyszko z piastą??

Opublikowano

W b6 lozysko jest przykrecane,ale jest tez wcisniete nie wiem cyz bez prasy sie obedzie.

Opublikowano

A takie pytanie: ile zajmuje wymiana jednego łożyska przedniego w B6? Koszt to ok. 100zł ?

Mechanik powiedział mi że w moim zawieszeniu trochę roboty będzie :(