Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] A4 1.8T - przyspieszenie na niskich obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W mojej A4 1.8 T 1997 mam takie wrazenie ze nie wszystko chodzi tak jak powinno.

Otoz uporalem sie z termostatem i temp silnika ale wydaje mi sie ze samochod chodzi mulowato.

W danych technicznych czytam ze silnik osiaga maksymalny moment juz przy 1750 obr/min a u mnie auto przyspiesza dopiero gdy przekroczy 3 tys. wtedy dostaje "skrzydel". Nawet moje stare 77-konne polo 1.6 bylo bardziej dynamieczne.

Czy to normalne? Bardzo czesto musze redukowac biegi i jak auto wolno jedzie to nawet do 1. Jezdilem troche mercedesem 1.8 bez turbo i byl bardziej dynamiczny (do 4 tys obr/min).

Nie mam innego auto zeby sprawdzic i porownac. Czy ten model po prostu tak ma?

A druga sprawa to spalanie, czy spalanie w miescie przy spokojnej jezdzie 13,2 litra a na autostradzie przy 120 km/h okolo 10 litrow to normalka czy zdecydowanie za duzo? Kolega ma podobny silnik w passacie i mowi ze u niego 10,5 w miesice nie przekraca.

Bede wdzieczny za wszelkie wskazowki.

Pozdrawiam

Tikky

Opublikowano

bez logow sie nie obejdzie

Opublikowano
  • Autor

Dysponuje laptopem i kable usb -> OBDII oraz softem VAG-COM w wersji 4.09.

Czy za pomoca tego softu moge jakos wspomniane logi zgrac? Jak to zrobic?

Opublikowano

FAQ -> diagnostyka vag :bicz3:

Opublikowano

ja mam spalanie troche wieksze i mam silnik zwykły 1.8 ale ogólnie tez troche mułowaty do 3 tysiecy chyba ze mu wpiernicze ze sprzegła to wtedy troche pomiesza

Opublikowano

spalanie jest jak najbardziej normalne :tongue4: ja nawet jeżdżąc jak skończona lama (wyprzedzają mnie matizy, czinkusie i inne kosiarki) nie potrafie zejść poniżej 12 - oczywiśćie wszystko z włączaną non stop klima i na dość dużych i szerokich kołach :a4fan:

a kolega to albo ma dość płynne pojęcie miasta albo jeździ bez klimy i na zwykłych seryjnych wąskich kółeczkach, no albo jeździ jeszcze bardziej lamowato (jeśli to możliwe) i kobiety z wózkami go wyprzedzają :polew:

Opublikowano

U mnie moze az tak zle nie jest ze spalaniem bo przewaznie mieszcze sie w 10/11 mieszany cykl, trasa 8. Co do mula z dolu to mam podobne wrazenie, niestety to wrazenie przeradza sie w manie pogoni za moca ( choc nie wiem ile tych konikow aktualnie tam jest moze sie przyzwyczailem do mocy ). No i tak sobie po kolei wymieniam: turbo mialo rok jak kupilem auto z niemiec (orginal) wiec od poczatku zakladalem ze jest ok, wymienilem na pierwszy ogien N75, potem DV, ostatnio wycielem kata i wspawalem rurke w srodek, o filtrach paliwa powietrza nawet nie wspominam bo to zwykla eksploatacyjna rzeczy ( nieszczelnosci w dolocie/ wydechu nie ma - przymajminej nie znalazlem, przepustnica czyszczona-adoptowana). Wszystko to robilem po wysnuciu wnioskow innych uzytkownikow forum akp. Na chwile obecna zamowilem orginalne swieczki i zamierzam zlogowac przeplywke bo szczerze nie odczuwam poprawy po wczesniejszych zabiegach. No i powstaje pytanko do tych co mieli moze jakies problemy z autem:

- czy przeplywomierz po 180tys moze byc do wymiany i powodowac sspory spadek mocy

- czy moze cewki ?

- wstryskiwacze?

- czy moze ma ktos jakies jeszcze sugestie co sprawdzic- wymienic

Ogolnie autko jezdzi dobrze na prostej w niemczech udalo mi sie go rozchustac do 225 ale mam zastrzezenia do przyspieszenia i elastycznosci...

Opublikowano

z tym spalaniem to troszke za duzo przy 120 jak ostatnio bylem w poznaniu to spalanie wyszlo mi 9,2 po przejechaniu do poznania i tam zatankowalem do pelna (z wawy tez pelny) i dodam na autostradzie 160-180 a na innych do 140 i do tego strasznie nierowna jazda. Komputer pokazal 10,3 wiec o litr zawyzyl. wiec chyba spalanie zadawalajace jadac w 4 osoby

Opublikowano
wiec chyba spalanie zadawalajace jadac w 4 osoby

Jak najbardziej zadawalające. Kolega tikky powinien zrobić logi: Przepływomierza, Turbawki i ew. Sondy Lambda. Przy okazji należy sprawdzić kody błędów. Murzyn dobrze mówi :th:

Opublikowano
  • Autor

Dziekuje za odpowiedzi.

Logi sa w planie. Zakupilem odpowiedni kabel na USB, sprawdzielm ze VAG-COM w wersji 4.09 dziala z nim (nowszy cos nie chce).

Kody sprawdzilem - po wymianie czujnika temperatury nie pokazuje mi juz zadnych bledow.

Temat logow musze doczytac bo poki co nie bardzo wiem jak sie za to zabrac.

Jako ze mieszkam chwilowo w UK ciezko mi znalezc jakiegos kumatego mechanika w okolicy, a jak juz sa to chca okrutne pieniadze.

Co do jazy z wlaczona klima: Klimy nie mam wiec nie mam co wlaczac, a opony mam 195.

Opublikowano

no to faktycznie cos ci zdechło moja 1,8 t pali po miescie 13 litrow opony 225 i lekka noga po trasie koło 9 nawet raz sie zdarzylo ze 8 ale ja siedzialem obok nawalony jak szpak ( zona wracała ) haha co do starty tej mocy to przyjedz do polski wymien przeplywke i mysle ze bedzie dobrze nic nie rob w UK bo to dziady :-) pozdro