Vienio Opublikowano 25 Czerwca 2007 Opublikowano 25 Czerwca 2007 przy kupnie samochodu koles mi powiedzial zeby zmieniac olej co 8 tys km, bo samochod z gazem itp.... czy to prawda że w silniku w ktorym jest zamontowany gaz olej trzeba wymieniac mniej wiecej co 8 tys. kilometrow?
mateogda Opublikowano 25 Czerwca 2007 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Bujda , normalne wymiany co 15 tys.
Vienio Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2007 a może ma to znaczenie że w moim samochodzie zalany jest olej mineralny mobil 15/40?
mateogda Opublikowano 25 Czerwca 2007 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Raczej ma znaczenie sposób korzystania z samochodu. Jeżeli masz, krótkie przeloty gdzie silnik ledwo zdąży się rozgrzać lub drastycznie na odwrót godzinami tkwisz w korkach, wtedy możesz wymienić szybciej, ale czy to jest konieczne ?....
Vienio Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2007 czyli mowisz zeby spokojnie do okolo 15 tkm? ....i oczywiscie sprawdzac co jakis czas czy nie ubylo za duzo...
adamq Opublikowano 26 Czerwca 2007 Opublikowano 26 Czerwca 2007 W/g mnie poniżej 12 tys. km przebiegu na starym oleju nie opłaca się wymieniać oleju na nowy, chyba, że masz TAXI a może ma to znaczenie że w moim samochodzie zalany jest olej mineralny mobil 15/40? Hmm, najlepszy byłby półsyntetyk np. Mobil 10/40
Gość spedyt Opublikowano 26 Czerwca 2007 Opublikowano 26 Czerwca 2007 przy kupnie samochodu koles mi powiedzial zeby zmieniac olej co 8 tys km, bo samochod z gazem itp.... czy to prawda że w silniku w ktorym jest zamontowany gaz olej trzeba wymieniac mniej wiecej co 8 tys. kilometrow? Wymieniam olej co 15tyś i od razu robię przegląd instalacji.
Vienio Opublikowano 27 Czerwca 2007 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2007 Hmm, najlepszy byłby półsyntetyk np. Mobil 10/40 z tego co wiem to nie powinno się zmieniać z minerału na półsyntetyk... radzisz żebym zmienił?
adamq Opublikowano 27 Czerwca 2007 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Hmm, najlepszy byłby półsyntetyk np. Mobil 10/40 z tego co wiem to nie powinno się zmieniać z minerału na półsyntetyk... radzisz żebym zmienił? Samochód nie jest nowy, więc pozostań przy oleju mineralnym. Gdy olej nie podejdzie, to narobi się problemów...
Rekomendowane odpowiedzi