Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Przejeżdzę sezon, na amorkach które mają 46% skutecznośći?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie, amorki Weitec :wink4:

Opublikowano

u mnie na stacji diagn jeszcze by cie z tym puścili, zależy jak je exploatujesz, jak cie nie buja i nie ma jakiś niepokojących oznak to śmigaj dalej

Opublikowano
  • Autor

u mnie też mnie puścili :wink4:, przód mam 70%, tył niestety słabszy :gwizdanie:, chce się tylko u pewnić bo jestem na kupnie gwintu, ale narazie posucha, a jak jest to nie w tych pieniądzach co i odpowiadają :przebiegly:

Opublikowano

Przejeździć, pewnie przejździsz, tylko w jakich warunkach.

Ja bym się chyba bał - przy takim amorze to nie ma wogóle czucia jezdni...

Opublikowano

ja jak byłem wczoraj na przeglądzie takim kontrolnym amory mi wyszły z przodu po 65 % z tyłu 71% diagnosta mówił że przegląd spokojnie przejdę ale poniżej 60% by mi nie podbił bo auto tej klasy musi mieć cnajmniej 60% i zalecał pomału rozglądanie się za amorami na przód :hi: słowa diagnosty z 20 letnim stażem.... na twoim miejscu bym wymienił....

Opublikowano
  • Autor

no właśnie i coś mi zaczyna postukiwać, robię ok 100km, tygodniowo także nie ma tragedii, ale trzeba będzie wymienić i tak :good:

ja jak byłem wczoraj na przeglądzie takim kontrolnym amory mi wyszły z przodu po 65 % z tyłu 71% diagnosta mówił że przegląd spokojnie przejdę ale poniżej 60% by mi nie podbił bo auto tej klasy musi mieć cnajmniej 60% i zalecał pomału rozglądanie się za amorami na przód :hi: słowa diagnosty z 20 letnim stażem.... na twoim miejscu bym wymienił....

wymienie napewno, tyle że nie chce teraz dokupywać amorków, jak wiem że kupię gwint, i to bankowo w tym roku :good:, kwestia miesiąca góra dwóch :wink4:

Opublikowano

Ale ciul :wallbash::shocked:

Panowie - amortyzatory uznawane są za pełnowartościowe (DOBRE), kiedy mają nie mniej niż 40% skuteczności. Przedział 40-30% to DOSTATECZNE, a całkowicie nie dopuszczone do dalszej eksploatacji, gdy maja poniżej 20%.

Pisze właśnie z wydruku z trzepaka, który mam przed sobą.

Jak można nie dopuścić amorów z 60% skutecznością, gdy nowe mają ok 75%??

Ja mam aktualnie 40-50% i też jestem w oczekiwaniu na dostawę nowych, bo zaczyna bujać.

Opublikowano
  • Autor

czyli miesiąc, dwa spokojnie oblecę :gwizdanie:

Opublikowano

czyli miesiąc, dwa spokojnie oblecę :gwizdanie:

Spokojnie - pod warunkiem, że nie będziesz próbował tricków jakichś dziwnych na drodze robić :decayed:

Opublikowano
  • Autor

zanim nie założę gwintu, żadnych trików nie będzie, tym bardziej że w sobotę wpadają 18", a drogi u mnie strasznie dziurawe, także prędkości spacerkowe :polew:

Opublikowano

zanim nie założę gwintu, żadnych trików nie będzie, tym bardziej że w sobotę wpadają 18", a drogi u mnie strasznie dziurawe, także prędkości spacerkowe :polew:

To proponowałbym nie skręcać, a już tym bardziej na jakichś wybojach, bo będę nadkola do roboty...

Opublikowano

Ale ciul :wallbash::shocked:

No własnie tak czytam i głowa mnie prawie zabolała. :polew: Poniżej 60% i już do wymiany? To chyba są różne typy procentów. :decayed:

Panowie - amortyzatory uznawane są za pełnowartościowe (DOBRE), kiedy mają nie mniej niż 40% skuteczności. Przedział 40-30% to DOSTATECZNE, a całkowicie nie dopuszczone do dalszej eksploatacji, gdy maja poniżej 20%.

Pisze właśnie z wydruku z trzepaka, który mam przed sobą.

Jak można nie dopuścić amorów z 60% skutecznością, gdy nowe mają ok 75%??

Ja mam aktualnie 40-50% i też jestem w oczekiwaniu na dostawę nowych, bo zaczyna bujać.

Opublikowano
  • Autor

To proponowałbym nie skręcać, a już tym bardziej na jakichś wybojach, bo będę nadkola do roboty...

Edmondo, ale ja mam przód 70 parę procent :wink4:, także luzik, tył jest 46% :wink4:

Opublikowano

Yhy, no fakt, gdzieś mi uleciało w tłumie :gwizdanie:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam :hi:

koledzy, ale pamietajcie o odpowiednim cisnieniu w oponach :naughty: podczas robieniu testu :kox:

Jesli jest duzo wieksze niz zalecane (np. dla 195/65/15 2.5 zamiast 2.0) to skutecznosc wyjdzie troche mniejsza.

Wiadomo, ze przy nizszym na zakretach bedzie bardziej bujac ale 3a miec to na uwadze!

pozdro :good:

YaBoLeK

Opublikowano

Przecież to jest pic na wode te testy z tą skutecznością. Waszym zdaniem jak założę nowe amorki to będę miał 100%?? Jaki jest próg w takim razie wymiany amorków?? Ktoś potrafi to określić??

Opublikowano

Amor nigdy nie ma 100% skuteczności.

Nowe amorki mają 80-70% skuteczności. Według mojego jakiegoś tam krótkiego doświadczenia, to przy 50-55% trzeba wymienić, chcąc mieć pewnie prowadzący się samochód.

Pod uwagę trzeba też wziąć różne maszynki - różnice dochodzą do 10% (w przeciągu kilku dni kiedyś mierzyłem na dwóch stacjach).

Opublikowano

bardzo ważną rzeczą w amorach jest ich różnica w stopniu zużycia na jednej osi, tzn bardzo niebezpieczne jest kiedy na diagnozie lewe pokazuje ci np 50% a prawe 75% to to już jest napewno powód do wymiany

pozatym tak jak piszecie nowe nigdy nie mają 100%, ja swoje przednie użytkowałem gdy miały jeszcze 48% ale wymiana już blisko, z tyłu wyszła za duża różnica (ponad 20%) i uwieżcie robi sie już niebezpiecznie :kox:

Opublikowano
  • Autor

lewy tył ma 46%, a prawy 56%, chyba nie ma tragedii :gwizdanie:, narazie tak śmigam, no ale poluje na gwint, także będzie zmiana :good:

Opublikowano

nie jest tragicznie ale wymiana nieunikniona już blisko :cool1: