Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Układ wydechowy kolejny problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.Jestem nowym klubowiczem posiadającym Audi A4 1,9 TDI 110 PS.Autko sprowadziłem z niemiec przez znajomego z przebiegiem 95 tyś.km Jedyny problem jaki pojawił się w drodze do Polski to co raz głośniejszy wydech.Kiedy zatrzymam auto przez chwilę słyszalne jest mocne buczenie spod auta i po chwili przechodzi.Dopiero kiedy dodam gazu lub ruszam znowu pojawia się odgłos z wydechu.Efekt ten jest co raz bardziej uciążliwy i kiedy wchodziłem pod auto to ewidentnie odgłos dochodzi ze środkowego tłumika.Czy jest możliwe, że jest on uszkodzony w środku i " buczy" co raz głośniej.Proszę o opinie i pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Opublikowano

Jeżeli sprawdziłeś ten tłumik i nie ma w nim dziury to może być wypalony w środku i stąd to buczenie. Ale na wszelki wypadek sprawdź dokładnie jeszcze raz cały układ wydechowy czy jest szczelny. A tak na marginesie czy jesteś pewien przebiegu tego auta bo coś mało kilometrów jak na ten rocznik ?

Opublikowano

chyba 295k przebiegu bo tłumiki w dieslach sa prawie nie zniszczalne wiec jak bys mial 95k to napewno bylyby dobre :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

kiedyś porobię zdjęcia mojego audi i zobaczycie czy może mieć przejechane aż tyle co piszecie.Auto sam sprowadziłem z pełną dokumentacją i wszelkimi rachunkami.Pozdrawiam.

Opublikowano

kiedyś porobię zdjęcia mojego audi i zobaczycie czy może mieć przejechane aż tyle co piszecie.Auto sam sprowadziłem z pełną dokumentacją i wszelkimi rachunkami.Pozdrawiam.

jak kolega piotr1602 pisze powyżej te 295k przebiegu to "nie aż tyle" tylko realny przebieg samochodu po tylu latach użytkowania, a że audi wykonane jest z dobrych materiałów i jak poprzedni właściciel autko szanował to ciężko po zużyciu materiałów ocenić czy ma 100k czy 200kkm przejechane.

Opublikowano
  • Autor

mniejsza o przebieg zastanawia mnie ten odgłos drżącego tłumika, w poniedziałem umówiłem się z mechanikiem i jak dojdziemy co to było to na pewno to opiszę.Jak na razie czekam na sugestie.Pozdrawiam.[br]Dopisany: 28 Czerwiec 2007, 09:01 _________________________________________________A tak apropos na stacji diagnostycznej przy przeglądzie gość był w szoku, bo dawno nie widział autka w tak doskonałej "kondycji" jeżeli chodzi o stan techniczny i rocznik( 99)

Opublikowano

bo dawno nie widział autka w tak doskonałej "kondycji" jeżeli chodzi o stan techniczny i rocznik( 99)

Bo mało widział albo ma do czynienia z handlarzami, co ciągają trupy badź składaki "jeden z trzech".

Wczoraj przeglądałem niemieckie strony i obejrzałem z 20 zdjeć pięknej a4-ki B6 z 2002 roku w klekocie. Normalnie taka śliczna, że pomyslałbym, że jest nowa. Stała w ASO. Tyle, że jej przebieg to było 486.000 km. I jakbym ją Ci sprowadził do Polski i cofnął licznik o 400.000 km to byś sobie dał rękę uciąć, że ma najechane tylko 86.000 km i nie mógłbyś się nią nachwalić jaka ona piekna z tak małym przebiegiem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

:polew: 95 tyś i padł wydech :decayed: mało pradopodobne

na 99,9% winna jest plecionka na wydechu - wymień będzie cisza. jak masz te 95 to kata zostaw!!! bo jeszcze długo pożyje

Opublikowano

Co ma plecionka do buczenia. Tlumik sie rozpadl lub gdzies jest nie szczelnosc. A do autora zdecyduj sie czy uklad drga, czy buczy. Bo to dwie rozne sprawy.

Przy plecionce uklad drga, wpada w rezonans, przy niskich obrotach. Przytrzymaj tlyny tlumik butem. Jesli przestanie halasowac to plecionka do wymiany.

Opublikowano
  • Autor

układ wpada w rezonans gdyż czuję te drgania przenoszone na nadwozie.Czy to buczenie czy drgania ciężko określić temu zjawisku towarzyszy pewny dźwięk, który powoduje hałas w środku.We wtorek oddaję autko do mechanika i być może w środę będzie diagnoza.Gdy tylko dowiem się co było powodem na pewno opiszę.Pozdrawiam wszystkich.Dzięki za podpowiedzi.

Opublikowano
Co ma plecionka do buczenia.
Chcesz wiedzieć to przyjedź posłuchasz :th: Zapraszam.

Krótkie wyjaśnienie: Plecionka na wydechu z czasem traci swoje właściwości tłumienia drgań i staję sie poporstu rurą - układem sztywnym który rezonując buczy. Czesto nakłada się to z zużytymi poduszkami pod silnikiem i układ wydechowy przejmuje większe drgania.

Opublikowano
  • Autor

No i przyczyna odgłosów w moim A4 TDI odnaleziona :thumbup:Okazało się, że układ wydechowy był przesunięty i naprężenia jakie wystąpiły powodowały że środkowy tłumik wpadał w rezonans powodując " buczenie" i drgania przenoszone na karoserię.Mechanik rozkręcił wydech ponaginał i jest w miarę ok. Będzie potrzebna mała poprawka jednak to już tylko kosmetyka.Wydech przesunięty był prawdopodobnie od delikatnego uderzenia z tyłu.Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję że mój przypadek pomoże innym w diagnozie podobnych awarii.