Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Błąd na Vagu nr 00283- czujnik G47

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie, :hi:po wyjechanie z zakładu po zmianie przegubu z lewej strony, odrazu przy prędkości powyżej 100km/h zapala sie kontrolka ABS i na czerwono kontrolka płynu hamulcowego. Płyn jest w normie i nic nieubywa. Czy mogli mi uszkodzić coś przy zmianie przegubu, bo wlaśnie pokazuje bład czujnika z lewej strony ABS i po wykasowaniu błedu ciągle wraca? Czy też może być przegub niedobry nowy? I czasem przy hamowaniu delikatnym 30km/h zaczyna działać ABS a czesem przy wiekszej predkości przy gwałtonym zahamowaniu niewłącza się, a jak się załączy przy hamowaniu 80km/h strasznie autem rzuca na boki i nieda sie go opanować. Mechanicy gdzie robiłem u nich przegub stwierdzili ze nowy musi być uszkodzony i nowy jeszcze raz mi założą. Prosze o pomoc :notworthy:

Opublikowano

podłacz vaga i zobacz jak wygladaja predkosci na poszczególnych kołach

prawdopodobnie zle zamontowany czujnik albo uszkodzony

może tez i pierścien na przegubie spadł

Opublikowano
  • Autor

Co sie okazało, przy wymianie przegubu został czujnik ABS wypięty 2mm i przez to takie cyrki sie dzialo :cool1:

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

miałem taki sam przypadek. tylko ze ja zmieniałem i czujnik abs i przebub po tej samej stronie. czujnik "wbity" do konca, błąd kasowałem kilka razy i nic. jest możłiwośc że to steornik abs padł i pokauje tylka błąd jednego koła?

Opublikowano

sprawdż koronke na wymienionym przegubie i odległość do czujnika

Opublikowano

no wlasnie przegub jest nowy wiec nie ma na nim co sprawdzac. na starym koronka byla cala pogieta wiec bylem na 100% pewny ze o to chodzi.

jak sprawdzic odleglosc od czujnika?

Opublikowano

szczelinomierz, odległosc 0.6-0.8mm

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

U siebie wymienilem prawy przegub i bylo ok.

Na wymiane lewego oddalem auto do mechanika i po wyjezdzie zaswiecily kontrolki abs i asr. Podpialem vaga i uklad nie czytal w ogole predkosci w lewym przodzie.

Pojechalem wiec do goscia i w drodze przegub wyskoczyl z piasty. Goscie nie dokrecili przegubu. :wallbash:

Gdy zamontowal w koncu porzadnie przegub, czujnik czyta predkosc, ale przy predkosci okolo 100km/h znowu wywala blad.

VCDS nie umozliwia testowania przy takich predkosciach.

Odstawilem auto ponownie, podobno przegub zostal ponownie wyjety i sprawdzony. Ponoc jest w nienaruszonym stanie, wyczyszczony itd. Czujnik byl zasyfiony i zostal wyczyszczony. Mialo byc wszystko git, a blad dalej sie pojawia. Przy niskich predkosciach jest ok, a tak powyzej 100 wywala blad.

I tu mam 3 pytania:

- czy przegub mogl sie uszkodzic jak wypadl?

- zakladajac, ze mechanik mowi prawde i wszystko wyglada cacy, to czy problem moze byc z wadliwym przegubem?

- co moge jeszcze sprawdzic?

Dziwi mnie, ze blad sie pojawia dopiero przy wyzszych predkosciach i nie bardzo moge to ogarnac...

Ewentualnie czy da sie wylaczyc ABS, nie majac jednoczesnie choinki na zegarach? Bez absu moge zyc, ale wkurzaja mnie swiecace kontrolki. :/

Pozdrawiam.