Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Jaki olej do skrzyni?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy wie ktoś jaki olej (norma) jest do skrzyni B7 BLB z 2005r ? był temat o B6 nie wiem jak się ma sprawa z B7... chciałbym wymienić bo auto ma już przejechane ponad 200tys a wymieniam większość płynów: chłodnicy,hamulców,wspomagania no i oczywiście olej+filtr

jeśli ktoś wie będę wdzięczny za odpowiedz :hi:

Opublikowano

audi nie przewiduje wymiany oleju Nie dotyczy to automatu

Opublikowano

Witam, czy wie ktoś jaki olej (norma) jest do skrzyni B7 BLB z 2005r ? był temat o B6 nie wiem jak się ma sprawa z B7... chciałbym wymienić bo auto ma już przejechane ponad 200tys a wymieniam większość płynów: chłodnicy,hamulców,wspomagania no i oczywiście olej+filtr

Sprawa wygląda tak samo jak w B6, olej SAE 75W/90 z GL-5.

2,25 L dla skrzyni 5-cio biegowej

3L dla skrzyni 6-cio biegowej.

Opublikowano

audi nie przewiduje wymiany oleju Nie dotyczy to automatu

Fakt ASO nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni.

Ale myślę, że warto go wymienić co jakieś 200 tys. I przy okazji w tylnym dyferencjale. :wink4:

Ja wymieniłam przy 190 tys. Olej który został spuszczony

ewidentnie kwalifikował się do wymiany.

Opublikowano

nie paczcie na to ze producent nie przewiduje zmiany oleju w skrzyni manualnej. w niektórych przypadkach wymiana oleju okazuje sie lekiem na duze problemy. nie wymieniaj oleju w skrzyni to ciekawe jak długo wytrzymaja łozyska na walkach gdy oej jest przepracowany i nie ma lepkosci. co niektórzy by musieli pojeździc starej generacji VW np golf 3 czy vento z przebiegiem ponad 200tyś gdzie nie był wymieniany olej w skrzyni - szlak by was trafił w czasie wrzucania biegów.

spetsnaz

Sprawa wygląda tak samo jak w B6, olej SAE 75W/90 z GL-5.

a czasem nie GL-4...?? GL-5 to sie leje do dyfrów w ciezarówkach i dostawczakach.
Opublikowano

Większość olejów o normie SAE 75W/90 spełnia obie normy API zarówno GL-4 jak i GL-5.

GL-4 różni się od GL-5 niższym udziałem dodatków przeciwzatarciowych, w normie GL-4 jest to 4% w GL-5 6,5%.

Teoretycznie nie powinno się stosować oleju jedynie z normą GL-4 do skrzyń wyposażonych w synchronizatory.

GL-5 można stosować, kiedy wymagana jest norma GL-4. Najważniejsze jest, żeby olej spełniał normę VW 501 50.

Opublikowano

Ok a jak sie ma wymiana oleju w skrzyni i dyferencjale dla B7 quattro ? tez nie przewiduja takiej zmiany ? Ma ktos wogole interwaly serwisowe dla B7 co ile wlasnie wymiany plynow filtrow i oleji i tym podobnych ?

Opublikowano

Ma ktos wogole interwaly serwisowe dla B7 co ile wlasnie wymiany plynow filtrow i oleji i tym podobnych ?

W książce serwisowej są podane informacje dot. zakresów i terminów przeglądów.

Opublikowano

Wlasnie wczoraj ogladalem program w ktorym Gosc mial BMW z automatem, i w ksiazce bylo zapisane ze skrzynia jest bezobslugowa (nie przewidziano wymiany oleju w tej skrzyni do konca zywotnosci auta)

Gosc zatarl skrzynie przy przebiegu 155000km i osmym roku uzytkowania. Serwis BMW chcial mu wymienic skrzynie, co oczywiscie bylo nie do przyjecia ze wzgledu na koszty, wiec gosc poszukal i zalazl firme specjalizujaca sie w regeneracji skrzyn. Juz podczas rozmowy telefonicznej wlasciciel warsztatu wyprzedzil go wiedzac jaki ma kod skrzyni. Okazuje sie ze ten warsztat zyje z regeneracji tych skrzyn. Wedlug nich olej w tych skrzyniach powinno sie wymieniac co 80 000km, a firma BMW pisze ze bezobslugowa, bo to zaniza koszt serwisowania auta. A przecietna forma bioraca auta na leasing bierze to auto na 3 lata i przewiduje 100-150tys km i w tym czasie te auta powinny sie dobrze sprawowac, bo ta glowni klienci tych modeli. Osoby prywatne nie prowadza takich kalkulacji i sa w mniejszosci, wiec sie mniej licza.

Opublikowano
  • Autor

sprzedawca poleca mi FUCHSA 75W80, mówi że taki olej Audi zalewa na pierwszy raz... ile w tym prawdy to nie wiem ale wyszukiwarka na ich stronie mówi że też mogę go lać. Teraz to zgłupiałem :kox: chce uniknąć ciężko chodzącej skrzyni przy zbyt gęstym zle dobranym oleju ehhh może najlepiej będzie jak zaleje orginała?

http://www.fuchs-oil.pl/index.php?id=1152

p.s.

Mechanizm różnicowy bezstopniowy Nasadka smarowania 1,3 litrów

Zastosowanie: Normalne (standardowe) warunki eksploatacji

Przegląd/Wymiana:

Przegląd 30000 km / 24 miesięcy

TITAN SINTOPOID FE 75W-85

hmm

czy w tym mechanizmie tez można wymienić olej???????

Opublikowano

Jeśli olej do skrzyni to ja bym polecał tylko ori z ASO :good: Można wtedy uniknąć wielu problemów później

Opublikowano

Przeciez kolega pisze ze Fuchsa zalewaja na 1-szy raz....

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Olej Motul do skrzyni 5 biegowa czy ori z ASO co polecacie???

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam, jaki olej do skrzyni automatycznej i ile do b7 3.0 TDI Quattro 171kW Tiptronic 6 biegow ?

.