Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFB] Dlaczego na opóźnionym wtrysku pali lepiej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mam problem z odpalaniem na zimno, sprawdziłem już wszystko i nic więc postanowiłem po eksperymentować z wtryskiem, najpierw przyspieszyłem ale wtedy nie zapalił więc opóźniłem (o jakieś pół centymetra jedno koło względem drugiego) i się okazało że zapala o wiele lepiej. Dodam tylko że przed tym moim kręceniem VAG podawał że kąt wyprzedzenia wtrysku jest ok, czy ktoś się spotkał z taką sytuacją?

Opublikowano

Tłok jest wyżej GMP, większy spręż, większa temperatura sprężonego powietrza, paliwo łatwiej ulega samozapłonowi. To chyba oczywiste, jak nie opuściłeś lekcji termodynamiki w szkole (przemiana adiabatyczna).

Opublikowano

Wszytko fajnie i pieknie tylko ze opozniony kat wyprzedzenia powoduje twarda prace, podwyzszenie temperatury końca spalania i zwiększenie obciążeń cieplnych, oraz mechanicznych działających na tłok, cylinder i układ korbowy.

Opublikowano

Wszytko fajnie i pieknie tylko ze opozniony kat wyprzedzenia powoduje twarda prace, oraz mechanicznych działających na tłok, cylinder i układ korbowy.

Te części zdania to bzdura.

podwyzszenie temperatury końca spalania

Prawda

Dodatkowo powoduje spadek mocy, zmniejszenie sprawności silnika i zwiększenie dymienia ;)

Ja nie namawiałem do zmiany kąta wtrysku, a tylko wytłumaczyłem skąd się to bierze :wink4:

Opublikowano
  • Autor

wszystko pięknie tylko że ja nie zauważyłem żadnego z tych objawów. czy jest możliwe że mam jakiegoś chochlika elektronicznego powodującego jakieś błędy. Dodam jeszcze że jak zdejmę czujnik temp. to silnik odpala o wiele lepiej bez względu czy wtrysk jest opóźniony czy nie

Opublikowano

To normalne - po prostu dostaje więcej paliwa na start, skoro nie ma prawidłowych danych z czujnika.

Opublikowano

kolego Frutek666,

czy mozesz podac jaki konkretnie miales ustawiony kat poczatku wtrysku przed (utrudniony rozruch) i po ponownej regulacji (obecnie - kiedy jest ok) ?

Chodzi o to ze takie przestawianie o 0,5 cm gdzie (wiem z wlasnych doswiadczen) pompa jest CHOLERNIE czula na ruch nawet 1 mm, moze powodowac ze skaczesz kompletnie poza zalecanymi wartosciami.

Wsrod najczestszych przyczyn utrudnionego rozruchu zimnego silnika znajduje sie rowniez wadliwy czujnik temperatury. Mozna sprobowac zdiagnozowac (odczyty z G2 i G62 na zimno i cieplo, stabilnosc wskazan) albo w ciemno wymienic (koszt ~> 100 w ASO). Lepsze odpalanie przy wypietym czuniku jest spowodowane faktem ze ECU przy nieprawidlowych odczytach (skrajne wartosci rezystancji) przyjmuje bardzo zachowawcze wartosci zastepcze (zaklada ze jest zimno) i oprocz dawki paliwa (o czym wspomnial juz DeeJay_Kill) wlacza jeszcze swiece zarowe.

Opublikowano

kolego Frutek666,

Wsrod najczestszych przyczyn utrudnionego rozruchu zimnego silnika znajduje sie rowniez wadliwy czujnik temperatury. Mozna sprobowac zdiagnozowac (odczyty z G2 i G62 na zimno i cieplo, stabilnosc wskazan) albo w ciemno wymienic (koszt ~> 100 w ASO). Lepsze odpalanie przy wypietym czuniku jest spowodowane faktem ze ECU przy nieprawidlowych odczytach (skrajne wartosci rezystancji) przyjmuje bardzo zachowawcze wartosci zastepcze (zaklada ze jest zimno) i oprocz dawki paliwa (o czym wspomnial juz DeeJay_Kill) wlacza jeszcze swiece zarowe.

Sam tak myślałem, wymieniłem czujnik temperatury i bez zmian, a po odpięciu od niego kostki zapala na dotyk. Sam też kombinowałem z różnymi ustawieniami kąta. Miałem dwie pompy zakładane (z czego jedna została), obie używane i się nadal zastanawiam czy to nie przez nią, ale logi w vagu świadczą, że pracuje prawidłowo. I wiem, że mam inny silnik, ale porobny problem :wink4: