Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Gorny wahacz,lewa strona.przód... Wymiana całej strony,czy jednego wahacza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie wiadomo jak na naszych drogach wiecznie coś się dzieje... :wallbash: Ostatnio zaczęło mi coś stukać z lewej strony z przodu.

Po odkręceniu koło i wstępnej diagnozie doszedłem do wniosku , że to górny wahacz .

Moje pytanie brzmi następująco-czy należy wymienić tylko ten jeden wahacz,czy komplet z jednej strony??? Z tego co wiem,to żeby go wymienić to trzeba ściągać cały mcpherson??? A może lepiej poczekać aż cała strona się wybije??? Czy po wymianie,załóżmy tylko tego górnego wahacza trzeba ustawiać zbieżność?

Dziękuje i pozdrawiam :good:

Opublikowano

tu masz kolego opisane co i jak wymienić .. . .

http://www.a4-klub.pl/smf/b5_afn_wymiana_wahacza_gornego_prostego_bez_wykrecania_kolumny_zawieszenia-t123567.0.html

łatwo to sie wymienia .. dwie śruby i już .. ..

pozatym zbieżności moim zdaniem nie naleźy robić .. ..

choć do końca sam nie wiem .. ..

Opublikowano

Napiszą Ci tutaj że należy wymienić komplet.

Jak mnie padł górny to wymieniłem jeden i przejechałem potem całe dwa lata jak padła większość i wymieniłem wszystko.

Jak inne są dobre to wymieniać jednego.

Żeby wymienić górne to najprościej będzie wyjąć kolumnę zawieszenia i na luzie wykręcić wahacz.

Wyjęcie kolumny jest proste.

Ważne jest żeby nowy wahacz ustawić w takiej samej pozycji w jakiej zdjęty był stary wahacz.

Robota jakieś 2 godziny tylko wcześniej trzeba śruby popsikać penetratorem.

Jak nie ruszysz drążka kierowniczego to zbieżności się nie ustawia, a ruszać nie ma po co.