franc8 Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 Witam, zapowiada się że będę miał trochę czasu dla autka więc postanowiłem trochę poczyścić elementy odpowiedzialne/połączone z układem turbiny. Pytanie mam takie: od których elementów zacząć (wolałbym od prostszych do tych skomplikowanych na końcu) ewentualnie sprawdzić: czujniki, turbina, egr, ??. Zaznaczam że czasem mi autko muli dlatego chcę zacząć procedurę czyszczenia :>. Wystarczy że wypunktujecie mi za co się zabrać na początek - opisy już znajdę na forum.
Sztomel Opublikowano 5 Maja 2010 Opublikowano 5 Maja 2010 Zacznij od : podpięcia Vag-Com i odczytania ewentualnych błędów (jeśli takowe będą - skasować, przejechać się ponownie rozpędzając się powyżej 3500 obrotów zwłaszcza na najwyższych biegach i ponownie sprawdzić czy któryś z wcześniej skasowanych błędów znowu się pojawi - w zależności od tego jakie błędy się pojawią - od tego zależy co dalej trzeba będzie wykonać), następnie wykonać logi statyczne i dynamiczne i wkleić je na forum jeśli będziesz miał problemy z ich interpretacją. Na ich podstawie dowiesz się czy przepływomierz i turbo będą się kwalifikowały do czyszczenia - nie polecam grzebania w czymś na wyrost póki działa poprawnie bo można spier.... i niepotrzebnie w koszty się wpakować, jeśli dojdzie do konieczności czyszczenia zmiennej geometrii a będziesz chciał się za to sam zabrać to lepiej wydaj trochę więcej kasy a zaopatrz się w mocne i solidne klucze (zwłaszcza torxy lub imbusy w zależności na jakie klucze są śruby w Twojej turbinie, którymi przykręcony jest pierścień z łopatkami zmiennej geometrii - śruby te mocno się zapiekają i miękkim kluczem nic nie zdziałasz bo się zegnie a dodatkowo zjedziesz gniazda na klucz w śrubach i będziesz potem musiał korzystać z młotka i przecinaka).
franc8 Opublikowano 6 Maja 2010 Autor Opublikowano 6 Maja 2010 poszło pod analize http://www.a4-klub.pl/smf/diagnostyka_vag/b5_afn_prosba_o_analize_logow-t132456.0.html;new#new
Rekomendowane odpowiedzi