Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Która V6 najbardziej żywotna?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Szczerze się zastanawiam który silnik w B5 z typu "V6" jest wg.Was najbardziej żywotny i nie sprawiający większych problemów oprócz wymiany części eksploatacyjnych? 2.6 V6, 2.4 V6. 2.8 V6,a może 1.8 T? Ojciec ma zamiar sobie sprawić i nie jestem w stanie mu doradzić,przy okazji chce też zagazować furę dobra instalacją sekwencyjną więc:

1.Pyt o pojemność ?

2.Który najlepiej zniesie gazowanie?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Szukaj 2.8 193 PS ,łatwo można upolować takiego w Q :good:

Opublikowano

Kolego zapytaj kolegę Czaki 22 w silnikach V ma dużą wiedzę.Sam posiadam v6 2.6 zero problemów tylko benzynka zrobiłem w ciągu roku prawie 30tyśi i chodzi pięknie a przebieg już ma mam 230.Pozdrawiam.

Opublikowano

Kolego zapytaj kolegę Czaki 22 w silnikach V ma dużą wiedzę.Sam posiadam v6 2.6 zero problemów tylko benzynka zrobiłem w ciągu roku prawie 30tyśi i chodzi pięknie a przebieg już ma mam 230.Pozdrawiam.

230 k dla tych silników to pestka :wink4:

Opublikowano

U mnie też w 2,6 ABC 230tys stuknęło ostatnio i w powiązaniu z Stag-iem 300-6 0 problemów. Wydaje mi się że ze względu na 2 zawory i brak przepływomierza ten silnik jest najmniej problemogenny, a przycisnąć i tak jest czym... No i zdecydowanie polecam Q

Opublikowano

mój 2,4 ma 277 000 km i jak narazie wszystko OK , leje full syntetyk, takie silniki dobrze utrzymane to 500 000 robią bez problemów, instalacja stag 300, zrobiłem na niej 25 000 bez kłopotów. Jeśli spalanie ok. 1,5 litra /100 km większe nie robi wrażenia to bierz 2,8. U mnie spalanie gazu to 13-13,5 w lecie przy ciężkich warunkach dla klimy. W zimie poniżej 12 l spokojnie schodzę no ale wiadomo kosztem benzyny której szybko ubywa :kwasny:

Opublikowano

ja ma 2.8 193 w Q mam przejechane 254 k km gaz SQ 56 BRC i zrobiłem juz na gazie 40k km jestem z niej bardzo zadowolony spalanie gazu mam okolo 14 do 15 po mieście . Ostatnio w trasie z packiem na dachu zimą autko spaliło mi 11l/100 jadąc po autostradach do 140 km/h . Fakt niunia mi popija olej około litra na 2 k km ale gdy jezdze po miescie i czesto gasze i odpalam autko. W trasie nie nie spaliła mi wogole oleju . Wujek ma 2.6 V6 z 96 roku ta jak ja i jeśli chodzi o silnik równiez nic mu sie nie działo do tej pory . Mysle ze ktory kolwiek wybierzesz to bedziesz zadowolony. Ja przed kupnem pytalem sie na forum co kupic jesli chodzi o V6 w B5 to wszycy polecali 2.8 ta wersje 193 konie bo pali 2 litry wiecej niz 2.6 a masz 43 konie wiecej :) żuyczę udanego zakupu :hi:

Opublikowano

Najlepszym będzie 2,8 30V , choć 2,6 czy 2,8 (12V) też są bardzo solidnymi jednostkami z powodu prostoty konstrukcji, mój 2,6 (ABC)ma nalatane ponad 250tyś (choć i tego nie jestem pewien)i śmiga jak nówka, absolutnie zero problemów z silnikiem, nigdy mnie nie zawiód ani raza na trasie a jeźdze co 2-3 miesiące Norwegia-Polska i robie 1300km w jedną stronę, nie jestem zwolennikiem gazu ale wszystkie V6 znoszą dobrze gaz :hi:

Opublikowano

Ja mam 2.8 30v quattro i na gazie chodzi super.Silniczek ma teraz 202000 a na gazie przejechal jakies 22000 i nic sie nie dzieje.Jak zalozylem instalacje to przy przyspieszaniu od niskich obrotow troche szarpal ale po wymianie swiec i przewodow problem ustapil takze polecam ten silniczek a spalanie w miescie...niestety ok 17 litrow ale jezdze krotkie odcinki,korki i pelno swiatel :kwasny: ale w trasie bez problemu zejde ponizej 12l a frajda z jazdy duza :>takze polecam

Opublikowano

ogolnie silniki V audi sa mało awaryjne, jednakze 1,8 t tez bardzo udana konstrukcja, kazdy silnik w kolejnych latach mial zmieniany osprzet, w większym badz mniejszym stopniu, co do spalania 2.6 pali tak samo jak 1,8t , silniki te "lubią LPG" aczkolwiek co do komfortu jazdy V6 jest nie dozastąpienia , elastyczny miły dzwięk i ciszaaaa w aucie,

Opublikowano
  • Autor

Dzięki bardzo za podpowiedzi :)

Opublikowano

stary bierz 1.8T bo na mocy może troszkę słabszy ale jakże tuningowalny jest ten silnik nie mówiąc o elastyczności...mniejsza pojemnośc-mniejsze składki ubezpieczenia, spalanie takie samo co np 2.4 albo i mniejsze....

Jedyny minus 1.8t to brak dobrego brzmienia silnika:)

Opublikowano

wybierz 2,8 v30 Q, będziesz zadowolony, jeżdżę takim już piąty rok i żadnych problemów :good:

co prawda bierze sobie trochę oleju, to akurat standard, po mieście paliwożerny, ale na trasie 8,7 :kox:

Opublikowano

Przy 300 kilku tys km moje 2.6 miało mierzoną kompresję na cylindrach- wartości książkowe. Generalnie całkiem fajnie się jeździ, ale gdybym miał wybierać to wziąłbym oczywiście 2.8, lepsza dynamika, a tak samo paliwożerny.

Opublikowano

brachol od 2004r jezdzi audi 80 b4 z silnikiem 2.8 w :quattro: jak byl kupiony miał przejechane koło 200tysi, od razu był założony gaz i śmiga do tej pory, ma przejechane teraz 400tys i to w nielekkich warunkach i dalej niezle zapitala:gwizdanie: ja u siebie w a4 tez mam 2.8 i lpg i ze swojego również bardzo zadowolony jestem :good:

Opublikowano

sam mam A6 silnik 2.8, napęd quattro, przejechane ma 230tys z czego 40tys na gazie instalacja STAG i chodzi jak ta lala :naughty:

Opublikowano

A co powiecie panowie o 3.0 v6 z B6??

Lubi to to lpg czy nie za bardzo?? Lepiej automat czy manual??

Opublikowano

Lepiej automat czy manual??

to pytanie zadaj sobie :naughty:

jeden woli taką skrzynie, drugi taką, ja akurat 95% jeżdżę po mieście, automat sprawdza się idealnie :cool1:

Opublikowano

No jak duzo po miescie to tylko automat bo manualem machac co chwile to lipa :confused4:

Opublikowano

Ja akurat więcej trasa niż miasto. A wogóle były "Łopatki" w a4 b6?? Czy tam tylko tiptonic??

No a sam silnik jest w porządku?? czy lepiej sobie z nim odpuścić??