macieek Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 Mam pare teoretycznych pytanek. Takich rozluźniających (Mam nadzieje, że to odpowiedni dla nich dział, w koncu o silnikach diesla) Czy wie ktoś dlaczego koncern VW zmniejszył moc silników 1.9 TDI w ostatnich latach? Chodzi mi o przejscie z AVF/AWX 130 do tylko 115 koni w BKE naprzyklad. Czyzby po to żeby skusić ludzi w strone 2.0 TDI ? I jeszcze jedno pytanko czy wogole audi wkladalo i czy wogole istnial kiedys 1.9 TDI (koncern VW) w common rail? pozdr
Sztomel Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 myślę, że najwięcej odpowiedzi na Twoje pytania znajdziesz na forum www.tdi-tuning.pl znając pobieżnie niemieckie przepisy wiem, że tam podatek od środków transportowych jest tym większy, im większa jest moc silnika i dlatego też koncern V.A.G okulawił fabrycznie parę silników jeśli chodzi o ich moc np. silnik o oznaczeniu AHH, ALH itp. o mniej wydajne wtryskiwacze i program w sterowniku silnika aby Ci oszczędni mogli mieć silniki TDI spełniające nowe normy spalin np. EURO 03, 04 i nowsze a miały mniejszą moc. Nie zastanawiałem się nad nowszymi silnikami a zwłaszcza tymi CRTDI ale pewnie gama silników będzie dostępna na oficjalnej stronie Audi lub VW.
kris_lpgcars Opublikowano 7 Maja 2010 Opublikowano 7 Maja 2010 chocby tutaj sam tu mieszkasz i wiesz ze ubezpieczenie na audi kosztuje a im wiecej kucykow masz tym wieksza grupa ubezpieczenia a co za tym idzie i cena a to tylko jeden z przykladow
macieek Opublikowano 7 Maja 2010 Autor Opublikowano 7 Maja 2010 Hmm dzieki Sztomel. Tak sobie wykminilem, ze dlatego nowe 1.9 maja po 115 koni bo to dokladnie pomiedzy 100 AVB u 130AWX. Spece od strategii ustalili, ze jak ktos chce upgrade zrobic AVF/AWX to niech wybiera motor 2.0... - To bylo za czasow B7 Ale to juz tylko czyste moje teoretyzowanie Teraz natomiast przejrzalem game silnikow w A3 i A4 i wogole nie ma 1.9. A4 B8 maja od 2.0 (wciąż mowa o dieslach) wzwyż, Natomiast w A3 pojawil sie 105-konny 1.6 TDI Niektore Dwulitrowe Silniki w B8 maja dziwne moce np 120KM albo 136KM pozdr
Rekomendowane odpowiedzi