Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Od kiedy jest instalowana kontrolka "check engine"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam..czy w moim aucie(rok,model)powinienem miec kontrolke check?nigdy mi sie cos takiego niezapalilo...czy macie ta kontrolke w swoich brykach z tego roku co ja??

Opublikowano

Hej! ja mam A4 B5 z 99r i powiem Ci szczerze że też się nad tym zastanawiam bo we wszystkich autach do tej pory zawsze sie ona zapalała przy włączaniu zapłonu i gasła po zapaleniu silnika jak wszystko było w porządku. Mi moja audi też jeszcze tego ani razu nie pokazała. ale kiedy byłem u znajomego mechanika podłączył mi on kompa żeby sprawdzić jak tam wskaźniki działają i wtedy doznałem objawienia :shocked: "check engine" istnieje i działa. więc puki co ciesze się że on mi się nie zapala bo to chyba by za dobrze o mojej Audi nie świadczyło. pozdrawiam

Opublikowano

nie,nie powinno byc takiej kontrolki w twoim roku,wogole w benzynach chyba nie bylo owej kontrolki.

Opublikowano

nie,nie powinno byc takiej kontrolki w twoim roku,wogole w benzynach chyba nie bylo owej kontrolki.

owa kontrolka jest w benzynach wierz mi heh :good:

Opublikowano

owa kontrolka jest w benzynach wierz mi heh :good:

chyba ze amerykanskich to moze jest

Czyli ktora kontrolka,bo napewno w 96 zadnej takiej kontrolki nie bylo

Opublikowano

ja mam z 99 roku i kontrolka jest

fakt ze sie nie zapala ale jest....

Opublikowano

no to jak,jak sie ne zapala to nie ma.Miejsce w liczniku owszem jest,ale czy jest modul CHECK to raczej nie

Opublikowano

no to tak ze gdy masz biale tarcze to wszystkie kontrolki sa widoczne....

a to ze sie nie zapala przy wlaczaniu zaplonu to norma w B5 ( ale nie wszystkich)....

gdyby sie zapalila no to byloby nieciekawie

Opublikowano

Żeby uciąć niektóre spekulacje raz na zawsze.

Każdy samochód ze złączem diagnostycznym posiada "czeka", który sygnalizuje błąd w obwodzie danego sterownika. Skąd mielibyśmy mieć wiedzę, że np lambda szwankuje?

To, czy kontrolka odpala się po przekręceniu zapłonu i gaśnie po odpaleniu silnika zależy od wsadu, jaki jest w oprogramowaniu systemu samodiagnozy.

W wielu modelach czek odpala się po zapłonie, bo sterownik wyświetla błąd czujnika indukcyjnego prędkości wału korbowego. Oczywiście zaraz po odpaleniu gaśnie, bo czujnik podaje impulsy.

Z ciekawości przyjrzę się kontrolce w b5, jak tylko trafi się jakaś robótka.

Opublikowano

W wielu modelach czek odpala się po zapłonie, bo sterownik wyświetla błąd czujnika indukcyjnego prędkości wału korbowego. Oczywiście zaraz po odpaleniu gaśnie, bo czujnik podaje impulsy.

Ale nie w A4,wierz mi mialem tyle A4 1.8 1.6 1.9 TDI i w zadnych z tych modeli sie nie zapalal,jezdzilem 2,4 2,6 2,8 i tam tez takiej kontrolki nie widzialem,to ze jest miejsce w liczniku to moze byc,owszem slyszalem ze w amerykanskich cos takiego jest.Jak bym zobaczyl to bym sie dopiero zdziwil