Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio mialem problem ze swoim alarmem, pojechalem do majstra od alarmów a ten zaczął marudzić że ten alarm to kiepski on by go wywalił i wstawił nowy (jak przypuszczam naciagal mnie bo wszyscy inni którzy kiedykolwiek wczesniej naprawiali mi auto mowili ze ten alarm jest OK) W kazdym razie gadka zeszla na roznego rodzaju zabezpieczenia i kolezka stwierdzil ze to ze podalem ten alarm jako zabezpieczenie auta do swojej polisy AC to wcale nie znaczy ze gdyby mi ukradli auto to uzyskam wyplate odszkodowania. Wiąże sie to niby z tym ze alarmy muszą przechodzić jakies badania w odpowiednich warsztatach czy dalej są sprawne i działają, i to sie wlasnie ma nazywac certyfikat skutecznosci alarmu. Co wiecej w momencie podpisywania polisy ubezpieczyciel wcale nie musi mnie informowac ze bedzie czegos takiego wymagał (i to juz dla mnie dziwne) bo tak naprawde to zalezy od likwidatora szkody. Czy wy slyszeliscie/spotkaliscie sie z czyms takim????

Pozdr

sm

Opublikowano

byc moze taki certyfikat jest wymagany jeżeli montujesz sobie alarm samemu u jakiegoś 'magika'... ale jeśli to jest alarm fabryczny to nie sądze aby takie cos było wymagane... ot, moje przypuszczenie na chłopski rozum :gwizdanie:

Opublikowano

U mnie w Mińsku przed ubezpieczeniem Auto Casco w PZU trzeba jechać do wskazanego gościa , który sprawdza czy i jakie zabezpieczenia ma samochód i czy są sprawne po czym wystawia stosowne zaświadczenie.Dla auta o wartości powyżej 50tysi muszą być dwa zabezpieczenia niezależne i homologowane np. fabryczny immobilizer i atestowany alarm. Bez tego nici z ubezpieczenia :hi: