Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Sprzęgło wysoko bierze - czy to standard ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ten typ tak ma

Opublikowano

ten typ tak ma

Ten typ tak nie ma i proszę ludzi nie wprowadzać w błąd. To, że ktoś się męczy z wysoko biorącym sprzęgłem to jest jego indywidualna sprawa. Mam AFN-a w którym przed wymianą sprzęgła tez brało wysoko po wymianie na nowy zestaw LUK- sprzęgło bierze niżej gdzieś miej więcej w połowie. Oczywiście z wysoko biorącym sprzęgłem da się jeździć w koło komina ale jak awaria pojawi się nagle w trasie daleko od domu to już jest problem. Ponadto jak ktoś nigdy tego nie robił to proponuje odpowietrzyć w ASO sprzęgło i przelać świeży płyn hamulcowy jest znaczna różnica w pracy sprzęgła.

Opublikowano

wcale w aso nie trzeba

doswiadczony mechanik mi to bez problemu zrobil

Opublikowano

wcale w aso nie trzeba

doswiadczony mechanik mi to bez problemu zrobil

Do ASO nikomu nie każe jeździć a wskazując je miałem na myśli pneumatyczne urządzenie które jest tam używane do wymiany płynu w układzie hamulcowym oraz odpowietrzenia sprzęgła. Wg autora książki sam naprawiam VW passat ręczne odpowietrzanie nie zawsze jest skuteczne.

Opublikowano

a orientujesz się może ile aso krzyczy za odpowietrzenie sprzęgła?

Opublikowano

a orientujesz się może ile aso krzyczy za odpowietrzenie sprzęgła?

Około 120-130 zł (robocizna oraz płyn hamulcowy)

Opublikowano

Mi brało wysoko, a po 7 tys już było ciężko ruszyć, także nie żałuje wymiany. Od razu inna jazda. :hi:

Opublikowano

koszt czesci plus robota??

( kazdy kto pisze ze wymienil moze od razu podac cene bedziemy mieli porównania)

Opublikowano

szprzęgło + koło jednomasowe + robocizna = około 1500

Opublikowano

szprzęgło + koło jednomasowe + robocizna = około 1500

drogo...

ja u siebie wymienilem sprzeglo zalozylem kompletne Luka od AWX zostawilem tylko stary dwumas

wymiana wyniosla mnie:

czesci- 370zl

robocizna 0zl

:)

Opublikowano

ten typ tak ma

Ten typ tak nie ma i proszę ludzi nie wprowadzać w błąd. To, że ktoś się męczy z wysoko biorącym sprzęgłem to jest jego indywidualna sprawa. Mam AFN-a w którym przed wymianą sprzęgła tez brało wysoko po wymianie na nowy zestaw LUK- sprzęgło bierze niżej gdzieś miej więcej w połowie. Oczywiście z wysoko biorącym sprzęgłem da się jeździć w koło komina ale jak awaria pojawi się nagle w trasie daleko od domu to już jest problem. Ponadto jak ktoś nigdy tego nie robił to proponuje odpowietrzyć w ASO sprzęgło i przelać świeży płyn hamulcowy jest znaczna różnica w pracy sprzęgła.

Kolego, z tego co wiele osób tu piszę to nie do końca się z tobą zgodzę. Nie wiem czy czytałeś wątek od początku ale jest bardzo dużo osób które walczyły z wysoko biorącym sprzęgłem, były wymieniane całe komplety, odpowietrzanie itp, a sprzęgło jak brało wysoko tak bierze wysoko. Po za tym u ilu z tych osób przez ten czas pojawiły się awarię sprzęgła? Podejrzewam że u tylu samo u których sprzęgło bierze nisko, bądź w środku.

Swoją A4 mam 2,5 roku. Kupiona z przebiegiem 128tyś (ori bez podtekstów bo sprawdzona w ASO), obecnie przebieg 170tyś. I sprzęgło jak brało wysoko, tak bierze wysoko. Działa dobrze, nie ślizga się (a czasem zdarzy mi się ostrzej zmieniać biegi). Sam na początku myślałem że coś jest nie tak, ale z biegiem czasu uznałem że nie warto wydawać 1,5tyś na remont czegoś co z dużym prawdo jest dobre. W użytkowaniu nie jest to dla mnie żadnej problem, do sprzęgła trzeba się przyzwyczaić, bo w każdym aucie bierze inaczej, sam pedał pracuje też z innymi oporami itp.

Co do odpowietrzenia. Pewien nie jestem (nie miałem okazji rozbierać tego w Audi), ale sugeruje się tym jak było u kolegi, czyli wyprzęgnik działa na tej samej zasadzie co zacisk hamulcowy. Czyli wciskamy sprzęgło, tłoczek się wysuwa itp wiadomo o co chodzi. Jeśli jest tak jak piszę to zapowietrzony układ powodowałby branie sprzęgła nisko (ewentualnie byłby problemy z wysprzęgleniem), tak jak jest z zapowietrzonymi hamulcami, gdzie pedał jest miękki i trzeba wciskać go głęboko aby zahamować.

Opublikowano

ja na swoim jezdze 30 k , jak bralo tak bierze, czyli na ostatnich 3-4 cm. nie slizga sie, czesto mi sie zdarza zmieniac biegi tuz przed 6 tys, zeby pisku opon posłuchac, redukuje tez czesto tak ze nizszy bieg i 5 tys wchodzi, i nawet nie zajaknie, nie szarpnie, tak jak kolega wyzej, po co wydawac 1,5 k zł , jak sie ro***bie na maxa to tyle samo wydam juz.

Opublikowano

zeby pisku opon posłuchac

A gdzie Ty przy tak słabym motorze pisku chcesz słuchać :> chyba, że na I biegu :)

Opublikowano

na 2 regularnie piszczy

kilka razy w lato udalo mi sie zapiszczec zmieniajac na 3 , oczywiscie przy 6500 obr.

ropa oczywiscie tego nie zrobisz :kox:

Opublikowano

na 2 regularnie piszczy

kilka razy w lato udalo mi sie zapiszczec zmieniajac na 3 , oczywiscie przy 6500 obr.

ropa oczywiscie tego nie zrobisz :kox:

Ja takie zabawy mogę zrobic już przy 2000 obr bo wtedy mam max. momentu obrotowego :naughty: Jednak mnie juz takie zabawy nie kręcą, ważnejsza jest dla mnie elastyczność silnika, myslę , że zostałbyś z tyłu gdybyśmy porównali elastyczność na IV czy V biegu od prędkości 60 czy 80 km/h :) W końcu mam ponad 50 Nm momentu obrotowego więcej od Twojej benzyny :naughty:

Opublikowano

U mnie też sprzęgło wysoko bierze i też już miałem ochotę wymienić sprzęgło jednak mój macher mnie zgasił i powiedział że jak już nie będzie jazdy to wtedy wymiana.

Jeszcze niedawno też słuchałem pisku opon ale odkąd mam Q strzelam jak z procy ze świateł a pisku niema, jednak elastyczność najważniejsza.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatnio kumpela szukała A4 dla siebie więc jeździłem i szukałem z nią - miałem być wyrocznią :naughty: W sumie przejechałem się 5cioma A4 z silnikami 1,6 i 1,8. We wszystkich sprzęgło brało tak samo. Wsiadałem i nie miałem problemu z pracą sprzęgła bo brało prawie dokładnie na tej samej wysokości co u mnie, z wyłączeniem jednej sztuki w której sprzęgło jakby się zacinało bo pedał wracał wolno do góry.

Opublikowano

Ostatnio kumpela szukała A4 dla siebie więc jeździłem i szukałem z nią - miałem być wyrocznią :naughty: W sumie przejechałem się 5cioma A4 z silnikami 1,6 i 1,8. We wszystkich sprzęgło brało tak samo. Wsiadałem i nie miałem problemu z pracą sprzęgła bo brało prawie dokładnie na tej samej wysokości co u mnie, z wyłączeniem jednej sztuki w której sprzęgło jakby się zacinało bo pedał wracał wolno do góry.

Awaria wysprzęglika-w sumie to nie wiemy o co pytasz. :)
Opublikowano

Awaria wysprzęglika-w sumie to nie wiemy o co pytasz. :)

O nic nie pytam. Czytaj wyżej.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

u mnie wystepuje stuk metaliczny ale tylko po puszczeniu sprzegla na postoju przy walczonym silniku no i sprzeglo tez wysoko bierze ale auto przyspiesza ok