Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AVG] Obroty biegu jałowego diesel plus automat?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

Jaka jest poprawna wartosc obrotów biegu jałowego dla silnika 1,9 TDI 110KM AVG w 4 biegowym automacie DMX?

Prosze również o informacje pozostalych uzytkowników automatów w 1,9TDI jakie maja obroty biegu jałowego w swoich autach.

Ja mam wartość 819 i nie wiem czy zwiekszac obroty do przynajmniej 860...Mechanior mi mowil, ze on ma miec nizsze obroty od tych silników z manualnymi skrzyniami biegów.

Sokram

Opublikowano

ustaw na ok 860 i będzie ok. Ja miałem podobnie, jak u Ciebie - ok 820 rpm, ale przestawiłem, żeby auto nie drżało.

Opublikowano

819 rpm na jalowym to prawidlowa wartosc dla skrzyni automatycznej ...

Opublikowano

Czesc,

Bylem w tym tygodniu na ustawianiu kata wtrysku w mojej a4. Mechanik mial popatrzec rowniez czemu dalej silnik sie trzesie na biegu jałowym, choc poduszki pod silnikiem sa wymienione na nowe. Mechanik zasugerowal mi podniesienie obrotów o 10 lub 20 jednostek w góre. Mam automat 4 biegowy.

Czy jest mozliwe i czy jest to bezpieczne by podniesc obroty w góre?

Prosze o odpowiedz.

Sokram

Opublikowano

w sumie nie wiem czy pomoge ale nie zaszkodzi

w sumie mialem podobny problem z telepaniem na wolnych obrotach i ustawienie kata synchro pomoglo jak reka odjal a co do obrotow u mnie po rozgrzaniu oscyluja w okolicach 820 automat 5cio biegowy, poza tym mialem jeszcze kolektor z deczka mocno zasyfiony i to tez wyczyscilem i po kilku extra milach problemy zniknely.