Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRE] Pompowtryski do wymiany?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Jestem posiadaczem od przeszło roku auta audi a4 2.0 tdi 140KM B7 z 2006r. przebieg 200 tys km. Przez ponad pól roku wszystko było w porządku z autem... aż zaczęło się coś dziać ( po wymianie rozrządu) a mianowicie telepie silnikiem na zimnym silniku bardziej , na ciepłym mniej ale jest to odczuwalne, Diagnozowałem do tej pory auta tdi ale na pompie gdyż poprzednie auto taki system zasilania posiadalo, oraz klekoty znajomych (a system PD dopiero z lektury różnych artykułów znam, dlatego proszę o wskazówki )

Proszę o pomoc w rozpracowaniu usterki silnika. Poniżej wstawiłem logi , wiem że turbina przeładowuje ale to już miałem i w poprzednim aucie . Błąd w silniku jeden zapamietany (od turbiny) :

„1 Fault Found

000564 - Boost Pressure Regulation: Limit Exceeded (Overboost Condition)

P0234 - 000 - - - Intermittent

Freeze Frame

Fault Status: 00110000

Fault Priority: 2

Fault Frequency: 2

Mileage: 199388 km

Time Indication: 0

Freeze Frame

RPM: 3528 /min

Speed: 54.0 km/h

Load: 40.4 %

Voltage: 13.98 V

Bin. Bits: 00101000

Absolute Pres.: 1479.0 mbar

Absolute Pres.: 2091.0 mbar „

Turbinę przeczyszczę bo przerabiałem ten temat. Najbardziej niepokoją mnie wartości BIP-ów oraz dawka wtryskiwanego paliwa (zaznaczone są na logach)

Wiem że najważniejsze grupy sprawdzenia pompowtrysków to 13,23,18. W 13 wartości mieściły się w zakresie (podpowiedzi VCDS) a wręcz były bliskie 0.. .

W 18 były "0" a 23 jak na logu:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/992bd9320c9f41b5.html

Logi zrobione na biegu jałowym , w pewnym momencie przegazowałem tylko, jak widać na logach…

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/f299bdfee7852481.html

Tutaj Turbo…

Proszę o wskazówki i podpowiedzi co z tym mogę zrobić ?Czy to pompowtryskiwacze słabe>? Na forum tdi kolega stwierdził że rozrząd do ustawienia synchronizacja, czy jest jakis opis na forum do tego?

A jeszcze jedno pytanie to czy powinienem mieć filtr DPF bo w blokach mierzonych odpowiadających sprawdzeniu DPFa mam pusto …

Pozdrawiam

Opublikowano

Przeladowanie masz spore,chyba N75 siedzi.

Opublikowano
  • Autor

Nikt wiecej nie skomentuje ?

Opublikowano

nie robiłem jeszcze nic przy tym silniku więc mogę się mylić, ale wydaje mi się ,że nie masz zrobionej synchronizacji wałka rozrządu po wymiamie paska. (w 004 w czwartej kolumnie najlepiej żeby było 0 bo masz skrajną wartość tolerancji) ale jak się mylę niech mnie ktoś poprawi. pozdro!

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za sugestie, niedlugo bede ustawiał ta synchronizacje i wtedy dam znac co i jak . pozdrawiam

Opublikowano

Nastepnym razem zamiesc porzadnie kpl. logów...

Opublikowano

co teraz za auta robią, logi, synchronizacjje wałka, turba, pompowtryskiwacze,...dawniej jak miałeś paliwo, akumulator i świce to palił i jeździł a teraz....szok

Opublikowano

co teraz za auta robią, logi, synchronizacjje wałka, turba, pompowtryskiwacze,...dawniej jak miałeś paliwo, akumulator i świce to palił i jeździł a teraz....szok

zawsze można powierzyć diagnozę samochodu "zaufanemu" mechanikowi

Opublikowano

Witam wszystkich. Jestem posiadaczem od przeszło roku auta audi a4 2.0 tdi 140KM B7 z 2006r. przebieg 200 tys km. Przez ponad pól roku wszystko było w porządku z autem... aż zaczęło się coś dziać ( po wymianie rozrządu) a mianowicie telepie silnikiem na zimnym silniku bardziej , na ciepłym mniej ale jest to odczuwalne, Diagnozowałem do tej pory auta tdi ale na pompie gdyż poprzednie auto taki system zasilania posiadalo, oraz klekoty znajomych (a system PD dopiero z lektury różnych artykułów znam, dlatego proszę o wskazówki )

Proszę o pomoc w rozpracowaniu usterki silnika. Poniżej wstawiłem logi , wiem że turbina przeładowuje ale to już miałem i w poprzednim aucie . Błąd w silniku jeden zapamietany (od turbiny) :

„1 Fault Found

000564 - Boost Pressure Regulation: Limit Exceeded (Overboost Condition)

P0234 - 000 - - - Intermittent

Freeze Frame

Fault Status: 00110000

Fault Priority: 2

Fault Frequency: 2

Mileage: 199388 km

Time Indication: 0

Freeze Frame

RPM: 3528 /min

Speed: 54.0 km/h

Load: 40.4 %

Voltage: 13.98 V

Bin. Bits: 00101000

Absolute Pres.: 1479.0 mbar

Absolute Pres.: 2091.0 mbar „

Turbinę przeczyszczę bo przerabiałem ten temat. Najbardziej niepokoją mnie wartości BIP-ów oraz dawka wtryskiwanego paliwa (zaznaczone są na logach)

Wiem że najważniejsze grupy sprawdzenia pompowtrysków to 13,23,18. W 13 wartości mieściły się w zakresie (podpowiedzi VCDS) a wręcz były bliskie 0.. .

W 18 były "0" a 23 jak na logu:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/992bd9320c9f41b5.html

Logi zrobione na biegu jałowym , w pewnym momencie przegazowałem tylko, jak widać na logach…

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/f299bdfee7852481.html

Tutaj Turbo…

Proszę o wskazówki i podpowiedzi co z tym mogę zrobić ?Czy to pompowtryskiwacze słabe>? Na forum tdi kolega stwierdził że rozrząd do ustawienia synchronizacja, czy jest jakis opis na forum do tego?

A jeszcze jedno pytanie to czy powinienem mieć filtr DPF bo w blokach mierzonych odpowiadających sprawdzeniu DPFa mam pusto …

Pozdrawiam

Ustaw kat wyprzedzenia zaplonu i bedzie rowno palil nie wiem jak jest w 1,9 tdi ale w moim 2,5 bez vaga nie ruszysz bo u mnie ustawienie jest dynamiczne a w 1,9 chyba mechaniczne a do tego jest sprzet z czujnikiem zegarowym zapytaj w aso jaka ma miec wartosc wyrzedzenia lub opoznienia to zalezy od silnika u mnie sa 2stopnie po gornym polozeniu tloka

Opublikowano

W tym samochodzie nad kątem wtrysku w calosci panuje ECU... wiec nic sie nie ustawia, a juz tym bardziej przy pomocy czujnika zegarowego.

Opublikowano

W tym samochodzie nad kątem wtrysku w calosci panuje ECU... wiec nic sie nie ustawia, a juz tym bardziej przy pomocy czujnika zegarowego.

nie wiem jak jest w 1.9tdi ale w 2.5tdi masz tez sterowane przez ecu ale tylko w granicy tolerancji tzn +/- 2 stopnie od ustawienia optymalnego a jak walek nie jest prawidlowo ustawiony to i ecu nie pomoze