Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[ALL B6] Czujnik zmierzchu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie!

Mój czujnik zmierzchu działa tak, że przy jasnej pogodzie nic się nie świeci, a gdy robi się ciemno zapala ksenony - normalnie wydawało mi się. Kilka dni temu jechałem A6 z 2008 i tam za dnia świecą się postojowe, co czyni czujnik praktycznym rozwiązaniem. Stąd moje pytanie: czy da się jakoś zaprogramować działanie czujnika tak, by traktował postojowe jak światła do jazdy dziennej i zapalał je jak jest widno?

Pozdrawiam!

Opublikowano

Po pierwsze światła postojowe nie są światłami dziennymi bo światła dzienne muszą mieć 21W a pozycyjne maja 5W.Czyli przy kontroli mandat za brak świateł albo pół za częściowe włączenie :cool1:. Po drugie u mnie jest tak że ksenony mają wbudowane światła dzienne i gdy ustawie przełącznik świateł w pozycje auto gdy jest jasno zapalają się światła dzienne a gdy jest ciemno zapalają ksenony. Przy czym przełącznik świateł dziennych musi być cały czas włączony. W tej a6 której jechałeś też tak przypuszczalnie było bo światła dzienne gdy jest jasno wydaje się że świecą pozycyjne a w rzeczywistości maja 21W. Pozdrawiam Pablo

Opublikowano

No tak, to wiele wyjaśnia. A wiadomo od kiedy audi stosuje rozwiązanie ze światłami do jazdy dziennej? Bo logicznym wydaje się żeby czujnik i funkcja "auto" były zestawiane z takimi właśnie lampami i tak się zastanawiam czy może u mnie jest coś nie tak? Taka lampa wyróżnia się jakoś wizualnie czy po prostu w miejscu pozycyjnych jest mocniejsza żarówka?

Pozdrawiam!

Opublikowano

Kolego w B6 niestety nie było świateł dziennych. Rozwiązanie to wprowadzono, jeśli brać pod uwagę A4, od modelu B7.

Jest możliwość zamontowania coś a'la światła dzienne w B6 (ja tak mam zrobione), minusem jest żółtawe światło:

http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_swiatla_dzienne_z_wykorzystaniem_swiatel_drogowych-t126510.0.html

Bardzo podobny moduł można kupić na aukcji:

http://www.allegro.pl/item1046391692_swiatla_dzienne_sd_2_tuning_drl.html

u uzytkownika KOGIEL_.

pozdr :hi:

Opublikowano

Taka lampa wyróżnia się jakoś wizualnie czy po prostu w miejscu pozycyjnych jest mocniejsza żarówka?

Pozycyjne są w innym miejscu i maja normalnie 5W a dzienne są w innym miejscu lampy i maja 21W. W b6 u znajomego jest też czujnik zmierzchu ale u niego działa na zasadzie robi się ciemno przełącznik jest w pozycji auto to się włączają światła mijania. Taki bajer żeby nie zapomnieć o włączeniu świateł w nocy :wink4: Niestety wszedł przepis że jeździmy na światłach 24h więc twój czujnik zmierzchu nie spełni zadania chyba że podłączysz światła dzienne :hi:

Opublikowano

Ok, no to wszystko jasne. Szkoda, że audi nie montowało tych dziennych świateł wcześniej - fajna sprawa jeśli chodzi o oszczędność i brak konieczności ciągłego przełączania.

Chyba przemyślę tą instalację SD-2.

studziany - a te "słabsze" długie nie dają po oczach?

Opublikowano

jeśli dobrze myślę to wystarczy w VAG zaprogramować jako światła dzienne halogeny.

Centralna Elektryka. 09 -> Kodowanie-07 powinno być ustawione kodowanie 00014 lub 00004 jeśli nie mamy ksenonów.

mamy zapalone wtedy automatycznie pozycyjne (niestety) oraz halogeny. również tył oraz zegary.

gdy czujnik zmierzchu poda sygnał zapalają się nam światła mijania

Opublikowano

Czyli, że da się tak zaprogramować kompa żeby przy włączonej funkcji "auto" za dnia włączały się pozycyjne i przeciwmgielne, a jak czujnik da sygnał, że jest ciemno to przeciwmgielne się wyłączą i zapoda mijania?

Opublikowano

Ok, no to wszystko jasne. Szkoda, że audi nie montowało tych dziennych świateł wcześniej - fajna sprawa jeśli chodzi o oszczędność i brak konieczności ciągłego przełączania.

Chyba przemyślę tą instalację SD-2.

studziany - a te "słabsze" długie nie dają po oczach?

Kolego jak masz zamiar zamawiać ten Sd-2 z allegro to piszesz sprzedającemy, że chcesz moduł na 15% mocy świecenia długich (ja taki mam) i świeci mocno ale nieoślepiająco.

pozdr :hi: