Gość MorgothV8 Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 Wczoraj jak wracałem z rancha zapaliła mi się kontrolka ABS (skreślone ABS) oraz wykrzykinik czerwony w kółku i pisknął 3 razy: Domyślam sie, że oznacza to jakiś problem z hamulcami... Zatrzymałem się i sprawdziłem: -poziom płynu (5 mm poniżej MAX czyli chyba OK) -klocki wszelkie mozliwe i chyba całkiem OK, chociaż z tyłu jakby ich lekko mało było (ciężko na drodze to sprawdzić dokładnie) -odpaliłem znowu i sytuacja się już nie powtórzyła -zrobiłem parę hamowań: ABS działa (trykanie), hamulce bardzo mocne.... -zrobiłem ostry start na full gazie (na mokrej nawierzchni) i kontrola trakcji też raczej wporzo (nie młócił kołami) Ale zauważyłem że powyżej 120 słychać jakby lekkie dudnienie rytmiczne, tak na oko (ucho) z prawego przedniego koła - może tarcza ma lekkie nierówności, hmmmm ?? Moje pytanko brzmi, co jeszcze ta kontrolka może znaczyć, mi sie wydaje że -klocki ? (przód i tył ma czujniki?) -ABS, kontrola trakcji ? -Poziom płynu? I pytanko z innej beczki: -Ile kosztują poszczególne klocki (przód/tył) -Ile kosztują tarcze (przód/tył - wszystkie wentylowane) -Ile kosztują czujniki ABS? Pozdrawiam, samochód to Audi A8 D2 4.2 Quattro tiptronik, silnik ABZ, rocznik 1994
grabalaba Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 U mnie ostatnio podobnie, wpadłem ponad stówę na roboty drogowe, zacząłem hamować i zapaliła się kontrolka ABS+wykrzyknik. Wieczorem podpiąłem Vag-a i wyskoczył błąd 1203 - połączenie elektryczne ABS/deska wskaźników Kasowanko...i ok.
Gość MorgothV8 Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 Ale ja nic nie kasowąłem .... i błąd więcej się nie pojawił .... VAG-a może dzisiaj podepnę....
letallec Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 Mialem cos podobnego. W moim A4 padl akumulator. Wymienilem do na nowy i nigdy wiecej nie widzialem tego komunikatu.
Gość MorgothV8 Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 Będzie ktoś miał może jutro VAG-a na spocie ?
lukaszek13ns Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 I pytanko z innej beczki: -Ile kosztują poszczególne klocki (przód/tył) -Ile kosztują tarcze (przód/tył - wszystkie wentylowane) -Ile kosztują czujniki ABS? Do A8 nie orientuje sie w cenach, ale mysle ze podobne jak do A4 klocki przod na cala os od 130 do 500zl zalezy jaka firma mysle ze z ATE lub FERREDO bardzo dobre firmy kupisz za okolo 250zl klocki tylna os od 90-350zl tarcze nie pamietam dokladnie ale od 130 do 400zl za sztuke zalezy gdzie kupujesz i jakiej firmy czujnik ABS w ASO to koszt okolo 500zl. Najlepiej podepnij VAG-a bedziesz wiedzial co i jak.
Gość MorgothV8 Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 Może jutro podjadę na spocik, ktoś może VAG-a podepnie......
grabalaba Opublikowano 24 Lipca 2007 Opublikowano 24 Lipca 2007 U mnie ostatnio podobnie, wpadłem ponad stówę na roboty drogowe, zacząłem hamować i zapaliła się kontrolka ABS+wykrzyknik. Wieczorem podpiąłem Vag-a i wyskoczył błąd 1203 - połączenie elektryczne ABS/deska wskaźników Kasowanko...i ok. Kasowanko kasowankiem, a tu lipa. ABS i (!) zapaliły się na stałe. Vag pokazuje: 18057 (P1649) - Data Bus Powertrain Missing message from ABS Control Module 18256 (P1848 ) - Please check DTC Memory of engine ECU. Z ABS (18256) nie mogę sie połączyć, a błędu 18057 nie mogę skasować Co jest grane?
Gość MorgothV8 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Już wiem co jest przyczyną migania sporadycznego kontrolki łożysko lewego przedniego koła (ma luzy i lekko stuka) - dzisiaj/jutro wymiana
Gość spedyt Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 MorgothV8 już po wymianie? daj znać czy usterka zniknęła.
Gość MorgothV8 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 dzisiaj bedzie wymiana, efekty podam jutro lub pojutrze.... Łożysko wymienione, błedy ABS wykasowane i nie pojawiły sie więcej - nie czuć już lekkiego szumu/huczenia przy hamowaniu Przy okazji wymieniłem filtry kabinowe (są 2) Koszty: Łożysko: 220 PLN Filtry: 120 PLN Całość (z robocizną i kompem): 420 PLN
Rekomendowane odpowiedzi