Gość MorgothV8 Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 Mam pytanko, nie było mnie kilka dni w domu, niestety mój laptop-serwer (niegdy nie wyłączany) w tym czasie mial spotkanie z burzą, dokładniej spięciem na linii chyba i niestety został chyba poważnie uszkodzony, objawy są takie Bez względu na to czy na baterii czy zasilany prądem, czy z wyjętą baterią czy z włożoną, jak go uruchomię to słychać na początku normalny start wentylatora, dźwięki z dysku i dvd-romu (tak jakby próbował czytać płytę, kontrolka miga), potem dźwięk jakby odczytu HDD (trzeba sie bardzo dokładnie wsłuchać) i potem nagle cisza, zostaje tylko lekki szum słyszalny od spodu.... żadnego piknęcia, na wyświetlaczu nic sie nie pojawia, świeci się tylko kontrolka że włączony. Aby go zamknąć trzeba power potrzymać z 5-10 sekund. Za każdym razem to samoc..... Co to może być? Totalnie spalony i do wymiany czy jeszcze coś można poradzić? Ku...a szkoda go troche bo warty jest(był?) ze 4 zbiorniki Pb98...... Powinienem szukać nowego czy może ktoś z Was miał podobny przypadek i naprawił?
Flyer Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 Musisz sprawdzic niestety kazda z czesci oddzielnie. Na 99% padla plyta glowna w takim przypadku. RAM i procesor mogly przezyc, dysk niekoniecznie - choc w nim np sama elektronika mogla odmowic posluszenstwa... Mi kiedys w podobnej sytuacji padla plyta, dysk, karta dzwiekowa, cdrom, sieciowka. Procek i ram przezyly.
ykk Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 Na 99% padla plyta glowna w takim przypadku. Zgadzam sie z przedmowca..
Yelo Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 Są też spore szanse, że padł sam zasilacz, chociaż obawiam się, że w laptopie raczej poszło na płytę główną...
Gość MorgothV8 Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 Czyli właściwie trzeba szukać nowego...... Ehhhhh, przydałby mi sie jakiś taki najmniejszy mozliwy jaki sie da (ale nie palmtop), jakis malutki notebook.... Może ktoś z was coś polecić, albo może ktoś sprzedaje ?
Flyer Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 Ja mam na sprzedanie Della D800 z padnietym wejsciem zasilania (pewnie sie "urwalo"), ale watpie zeby cos takiego Cie interesowalo...
Gość MorgothV8 Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 Mnie interesuje jakiś minimalny (wielkościowo) laptopik, i tak prawie wszystko zewnętrzne do niego będe podłączał -Głośniki -HDD (USB 2.0) -Monitor/TV -Klawiaturę i mysz (bezprzewodowa) MUSI mieć: -duuuuużo USB i koniecznie 2.0 - najważniejsze -dobrą grafikę, dużo RAM-u i mocny CPU -dużo różnych portów Słabe mogą być: -HDD (bo mam zewnętrzny 400 Gb) -Głośniki (bo będą zewnętrzne)
Diego Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 Moze Lenovo 3k v100 ? http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-3000-V100.1343.0.html Jako user tego sprzetu jestem calkiem zadowolony. Male Lekkie Szybkie :drool:
wit.s Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 Hehehe. Morgoth, to Ty potrzebujesz zarąbistego, nowego lapka, ja ja pierwotnie myślałem, że szukasz tylko czegoś co "byle by chodziło"
Gość MorgothV8 Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 Znaczy zadowoli mnie: P4 1.5 GHz lub Turion ~ AMD64 też z 1.5 GHz Dysk może być 20 Gb RAM 256 MB minimalnie 3 x USB 2.0, najlepiej z 8 Matryca max 12" Mile widziana NIE-zintegrowana grafika, tj: GF lub ATI or something Dźwiękówka zintegrowana Jakieś TV-Out/In by się przydało No i naturalnie jak najtaniej - może być używany
adamq Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 A ile masz do rozdysponowania na lapka?? Może byś coś nowego kupił?
Gość MorgothV8 Opublikowano 23 Lipca 2007 Opublikowano 23 Lipca 2007 Nie mam pojęcia ile.... to wypadło nagle Chcę się zorientować czy toto da się naprawić, przy okazji spróbuję dowiedzieć się ile jest warty (jak sprawny) Jak koszty naprawy przekroczą 30-50% wartości to rozglądam się za innym..... Jeżeli inny to musi być całkiem OK, wstępnie 1500-2500 PLN mógłbym poświęcić na laptopa.....
Rekomendowane odpowiedzi