kfiat_man Opublikowano 1 Czerwca 2010 Opublikowano 1 Czerwca 2010 witam, to mój pierwszy post, więc jeśli coś nie napisałem jak trzeba to proszę o wyrozumiałość Zapytanie jak w temacie, w książce sam naprawiam audi a4 jest napisane, że należy odpalać silnik z wciśniętym sprzęgłem. Ja zazwyczaj odpalam na luzie bez wciśniętego sprzęgła i na ręcznym. Czy jest to jakaś różnica dla elementów silnika, skrzyni, sprzęgła, czy innych podzespołów? nie wiem, jakieś siły działające na te części? jakie jest zdanie szanownych forumowiczów na tan temat? Pozdrawiam
dziadek Opublikowano 1 Czerwca 2010 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Silnik tzn rozrusznik ma lżej jak masz wciśnięte sprzęgło. Największą rolę ma to w zimie gdzie jest dodatkowe obciążenie bo olej jest gęsty.
dansli Opublikowano 1 Czerwca 2010 Opublikowano 1 Czerwca 2010 dokladnie tak jak powiedział dziadekblack rozrusznik oprócz silnika musi napedzać równiez wałki w skrzyni biegów, które tez daja jakies tam obciążenie przy dobrym aku to niezauważalne ale w zimie gdzie dodatkowo olej jest gęstszy robi to juz różnice. więc po co męczyc rozrusznik i aku
Wihajster Opublikowano 1 Czerwca 2010 Opublikowano 1 Czerwca 2010 zawsze jest lepiej uruchamiać na wciśniętym sprzęgle i dla rozrusznika oraz akumulatora
kfiat_man Opublikowano 1 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 1 Czerwca 2010 dzięki, myślę, że można zamknąć temat
Rekomendowane odpowiedzi