Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Klakson nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to chyba nie widzę wyjścia tylko podmiana MK, nawet na byle jaki, byle tylko sprawdzić ten klakson, a później ewentualnie szukać odpowiedniego MK do wyposażenia auta

Opublikowano
Teraz, Lukasz_mk2 napisał:

to chyba nie widzę wyjścia tylko podmiana MK, nawet na byle jaki, byle tylko sprawdzić ten klakson, a później ewentualnie szukać odpowiedniego MK do wyposażenia auta

No wlasnie....MK czy multi z pod kierownicy?

Opublikowano

MK czyli moduł komfortu

Opublikowano
3 godziny temu, Yaroliban napisał:

Witam. Tez mam problem z klaksonem. Mianowicie..... klaksony sprawne, przekaznik sprawny, bezpiecznik sprawny. Robiac zworke w miejscu przekaznika to klakson trabi. W vcds w tescie elementow klakson nie trabi, ale w blokach pomiarowych wykrywa nacisniecie klaksonu. Co moze byc przyczyna? Po schemacie zauwazylem ze klakson jest polaczony pierw z modulem multifunkcji, potem idzie sygnal  CAN do modulu komfortu a nastepnie do przekaznika. NIE wiem od kiedy nie dziala. W samochodzie mam dolozona manetke z mfa bo seryjnie nie bylo oraz licznik kolorowy.  Wydaje mi sie ze dzialal jak mialem oba elementy juz w samochodzie. Oczywiscie wszystkie kodowania w porzadku, bledow brak. Moze ma to cos wspolnego z radiem, poniewaz mam radio z B6 i nie dziala polowa kierownicy, ale to tylko takie info. Moze macie jakies pomysly??

Gdzie robiłeś zworę w przekaźniku? Jeśli w obwodzie roboczym to sprawdziłeś tylko czy klaksony są sprawne, ale nie wiadomo czy sprawny jest przekaźnik. Zanim wymienisz MK sprawdź czy obwód cewki przekaźnika działa - podaj masę na pin 6 oraz sprawdź czy na pinie 4 jest +12V. Może to kwestia przekaźnika lub jego zasilania.

Edytowane przez bobikos

Opublikowano
6 godzin temu, bobikos napisał:

Gdzie robiłeś zworę w przekaźniku? Jeśli w obwodzie roboczym to sprawdziłeś tylko czy klaksony są sprawne, ale nie wiadomo czy sprawny jest przekaźnik. Zanim wymienisz MK sprawdź czy obwód cewki przekaźnika działa - podaj masę na pin 6 oraz sprawdź czy na pinie 4 jest +12V. Może to kwestia przekaźnika lub jego zasilania.

Przekaznik sprawny, sprawdzany na 3. Robilem zworke w samym gniezdzie przekaznika. Sa 4 przewody. Dwa grube i dwa cienkie. Bialo czarny i brazowy oraz cienki zolto zielony i brazowy, gdzie zolto zielony to sygnal z mk. Na nim powinien pojawic sie 12v po nacisnieciu klaksonu a go niema. Rownierz po podaniu 12v na ten zolto zielony zalacza przekaznik i klaksony trabia juz po przekazniku.

Opublikowano

W dyskusji wkradł się poważny błąd, bo przekaźnik klaksonu wysterowywany jest przez MCE a nie MK. Ten schemat króry zamieściłeś jest błędny.  Sterowany jest +12V z pinu 1 kostki 32 pin.

Pozostaje kwestia sprawdzenia błędów w MCE oraz dobranie odpowiedniej wersji - low lub high.

tu masz o MCE

Opublikowano

Czy pozostałe elementy sterowane przez MCE - światła, wycieraczki, spryskiwacze - działają poprawnie?

Opublikowano
Teraz, bobikos napisał:

Czy pozostałe elementy sterowane przez MCE - światła, wycieraczki, spryskiwacze - działają poprawnie?

Witam. Tak moj blad. Nie modul komfortu a centralnej elektryki. Schemat jest dobry. Na pinie 1 w kostce pradu wlasnie ni3 ma, ale jak podam napiecie na niego o czym wspomnialem wczesniej to klakson zadziala po przekazniku. Problem polega w tym czy MCE jest uszkodzone czy modul multifunkcji ale obstawiam na MCE poniewa jak sprawdzam w blokach pomiarowych w vcds modul kierownicy to normalnir widzi naciskanie klaksonu, czyli sygnal dochodzi do multi, ale potem idzie juz sygnalem CAN do MCE i tego nie jeatem w stanie juz sprawdzic. Pisalem takze ze WSZYSTKO dziala i ze zadnych bledow nie ma. McE oraz modul multi jeat fabryczny z samochodu, nie zmieniany.

Opublikowano

Schemat jest zły bo pokazuje że przekaźnik jest sterowany masą, a w rzeczywistości sterowany jest +12V z MCE. Tak czy inaczej MCE do sprawdzenia, tylko kup odpowiedni, bo między low a high są różnice i bez małych przeróbek w kablach nie będzie odpowiednio działał.

Opublikowano
17 minut temu, bobikos napisał:

Schemat jest zły bo pokazuje że przekaźnik jest sterowany masą, a w rzeczywistości sterowany jest +12V z MCE. Tak czy inaczej MCE do sprawdzenia, tylko kup odpowiedni, bo między low a high są różnice i bez małych przeróbek w kablach nie będzie odpowiednio działał.

Dlaczego masa? Przeciez widac doskonale ze plusem. RT GE to jest czerwono zolty kabel czyli plusowy idacy bezposrednio z bezpiecznika F40 25A. Ale mniejsza o to, moze kazdy inaczej interpretuje schemat ale my wiemy o co chodzi. Zmienialem dzisiaj mce, niestety bylo to z a4 b6 cabrio, wiec nie dzialalo a dodatkowo caly czas chodzily wycieraczki. Wiedzialem ze nie zadziala ale nie kosztowalo mnie to nic tylko 10 min czasu. Jesli mialbym kupowac mce to oczywiscie o tych samych numerach ale musze byc w 100% pewny ze to wina mce a nie modulu multi za kietownica, poniewaz ktos w podobnym watku napisal ze tez mial taki problem po wymianie manetki wycieraczek, tylko ze mu nikt nie odpisal. Ja tez mam zmieniona manetke z golej na mfa ale to bylo jakies 5 miesiecy temu, a nie mam pewnosci czy dzialal klakson po wymianie czy nie bo go nie uzywam. 

Opublikowano

Dlatego masą bo MCE podaje masę żeby wysterować obwód, a +12V jest podłączone na stałe.

Napisz jakie masz w aucie MCE i jakie kupiłeś - ważna jest litera na końcu. Generalnie MCE należy zaprogramować pod auto, a podział jest jedynie na LOW i HIGH.

Podałem Ci link do wątku gdzie są wszystkie informacje o MCE.

Poniżej też masz o kodowaniu, ale możesz je spisać ze starego modułu.