felek59 Opublikowano 26 Lipca 2007 Opublikowano 26 Lipca 2007 witam z uwagi na to ze moj akumulator jest do wymiany (tydzien postoju i juz nie pali) mimo tego ze mamy srodek lata chcialbym zasiegnac porady odnosnie sposobu jego wymiany niby to banalna rzecz ale podobno jest jakas kolejnosc odpinania klem najpierw sciagamy... no wlasnie ktora? mozecie cos doradzic pozdrawiam
Gość nuti Opublikowano 26 Lipca 2007 Opublikowano 26 Lipca 2007 Proste najpierw odpinasz masową czyli - (minus zazwyczaj czarny kolor) następnie plusową +(plus czerwony) Ale tak naprawde to chyba nie ma reguły :afro:
Gość spedyt Opublikowano 26 Lipca 2007 Opublikowano 26 Lipca 2007 Spróbuj naładować akumulator, sprawdź ładowanie. Jeżeli to nic nie da to ważne jest żeby podłączyć akumlator prawidłowo, najpierw (+) następnie (-)
Gość nuti Opublikowano 26 Lipca 2007 Opublikowano 26 Lipca 2007 Najlepiej podjedźdo jakiegoś sklepu z akumulatorami, moja takie urządzonko do pomiaru elektrolitu, powiedzą ci co i jak. Oczywiście najpierw zaproponuja ci nowy aku
felek59 Opublikowano 26 Lipca 2007 Autor Opublikowano 26 Lipca 2007 niestety ladownie calonocne nic nie dalo , pozyczylem prostownik mam garaz i ustawilem 4,5-5A ladowanie czyli okolo 10% pojemnosci po calej nocy na prostowniku bylo dalej 4A a w garazu smierdzialo elektrolitem jutro jade kupic nowy macie jakies sugestie co do firmy ? inwestowac w marke czy wystarczy jakis noname? zaznaczam ze mam murowany garaz wiec w zimie min temperatura to okolo -2 stopnie pozdrawiam
soolek Opublikowano 26 Lipca 2007 Opublikowano 26 Lipca 2007 Przed zakupem zmierz aku (wszystkie wymiary) i rozłożenie klem Kiedyś, kiedyś kupiłem sobie aku z odwrotnym ustawieniem klem (po przeciwnych stronach były niż powinny być u mnie) - ależ się napociłem, że kable podciągnąć (Wymieniać mi się nie chciało, bo ciągnąłem go przez pół W-wy w autobusie).
Jankes Opublikowano 31 Lipca 2007 Opublikowano 31 Lipca 2007 Yo felek59 Sprawdz czy w akumulatorze jest elektrolit a raczej jego wlasciwy poziom. mialem podobny szwank az do momentu jak zobaczylem ile jest elektrolitu bylo okolo 0,5 L ,dolalem i teraz chodzi jak wsciekly a tesh chcialem kupowac nowy, narazie chodzi ale jak dlugo to nie wiem mysle ze poczatek zimy da duzo do myslenia!!!!Pozdro A zarazem mam pytanko do pozostalych uzytkownikow, jaki powinien byc wlasciwy akumulator do 1.9 TDI 110KM AFN??? z gory dziex
Rekomendowane odpowiedzi