Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B4 1Z] Problem z połączeniem się poprzez VAG-COM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

mam pytanie do posiadaczy silników 1Z i do tych, którzy w tym temacie się orientują.

Posiadam Audi 80 z 1,9 1Z. Próbuję się nim połączyć porzez Vag-COM przy pomocy interface od Viakena KKL (USB - obsługuje Vag-COM do wersji 409). Podczas łączenia się ze sterownikiem np. silnika wyrzuca mi błąd "Can't sync baud rate" i nie chce się łączyć.

Jeden z kolegów na tym forum miał podobny problem i polecił mi abym zmienił parametry w ustawieniu Vaga (chodzi o prędkości transmisji, które ustawia się w oknie Options). Niestety ta opcja u mnie nie zadziałała. Nawiasem mówiąc poprawnie łączyłem się do innych aut: Golf III 1,6 benz, Audi 80 B4 2,0 benz.

Czy możesz mi coś poradzić?. Powiedzcie mi za pomocą jakiego interfacu i wersji Vaga się łączycie ze swoimi 1Z? Jakie parametry konfiguracyjne wpisać do Vaga (chodzi mi o parametry w oknie Options)?

U mnie po teście portu (Options -> COM1-> TEST) wyskakują takie informacje: Port status: OK, Interface: FOUND, SERIAL-PASS THROUGH, K: NO, K: NO, CAN: NO. Natomiast przy próbie łączenia się ze sterownikiem silnika wyskakuje błąd "Can't sync baud rate".

Nie orientujecie się, czy istnieje możliwość połączenia się z tym silnikiem za pomocą którejkolwiek wersji Vaga przy użyciu jakiegokolwiek interfacu lub np. Viakena?

W związku z tymi problemami postanowiłem się również skontaktować z firmą Viaken. Powiedzieli mi tyle, że "jeśli jest to silnik 1Z i nie ma możliwości połączenia się z żadnym z programów Vag-COM. Na pewno tym interfacem ani żadnym innym z Vagiem się nie połączę

Twierdzą, że jedynie co się łączy z 1Z to tylko ich interface max232 i program Delta Tech, ale on uniemożliwia wykonanie diagnostyki dynamicznej. Tylko odczyt i edycja błędów"

Nie wiem jak się zapatrywać na te informacje od Viakena, bo gość palnął jedną głupotę, a mianowicie powiedział, że w A4 nie ma silników 1Z (kompletna bzdura wg mnie, przecież Wy jesteście tego dowodem). Jak to możliwe, gdy widzę te Wasze posty i wiele ludzi ma A4 z 1Z. Przecież silniki w 1Z w A4 i 80 chyba niczym się nie różniły.

No i wielka prośba, może ktoś z Was podesłałby mi sprawdzoną wersję Vaga?

Jeśli znajdziecie chwilkę to proszę o odpowiedz. Mam dosyć gardłową sprawę bo mi autko straciło moc.

Z góry dzięki i pozdrawiam,

Mój email: [email protected] lub [email protected]

Opublikowano

Silniki może i się nie różniły, ale sterowniki już zdecydowanie tak, zwłaszcza jeśli chodzi o B4 przed '94.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

no ale w końcu czyms sie podłączyłeś czy lipa....??

jak skończyła się sprawa...??

juz nie pierwszy raz słyszę, że B4 sprzed 1994 roku w 1Z odmawia współpracy z VAG-iem...... :thumbdown:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Posiadam A4 B5 z silnikiem 1 Z i korzystam z programu VAG 311-2. Co prawda czasami miałem problemy z połączeniem się z samochodem ale zawsze jakoś mi się udawało, z tym , że korzystałem wtedy jeszcze z portu com. Teraz mam lapka i kupiłem przejściówkę USB i przy próbie połączenia pojawia mi się ten sam komunikat. Dziwne jest to, że mogę wejść w ustawienia silnika i klimatyzacji i dokonywać w nich zmian bez problemu ale np. w poduszki już nie bo wtedy pojawia się : " Cant synch baud rate " . Gdzieś na forum wyczytałem, że zmiana ustawień w Vagu tj Start Baud na 9600, KW2 na 30 , Blk Int na 25 i Char Int na 0 pomaga. Ja osobiście próbowałem i nic z tego nie wyszło ale może Tobie pomoże. Pozdrawiam.

Opublikowano
Teraz mam lapka i kupiłem przejściówkę USB

I tu może być problem. Fejsy nie lubią przejściówek. :naughty:

• 1 rok później...
Opublikowano

witam

mam problem z połączeniem przez vag com... kabel od viakena połączył sie z fabią 2002, polo 2003 a nie idzie z a4 ADR 09/1997... gdzie może tkwić problem?

dodam że polski vag 4.9 normalnie się łaczy... początkowo myslalem że to wina kabla - miałęm niebieski made in china, ale na nowym kabelku od viakena jest ten sam problem :wallbash: