Skocz do zawartości
IGNOROWANY

kodowanie wskazników pod RNS 4.2 A6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

w A6 2001r zamontowałem oryginalną nawigację Audi RNS. Sama navi działa bez zarzutu jednak nie komunikuje się z wyświetlaczem między zegarami. Radio też nie pokazuje swoich danych. Nad Kodowaniem ,adaptacją (resety) siedze drugą noc i bez rezultatu, wiec zwracam sie o pomoc kto juz to przerabiał i zna kodowanie wskazników. pozdrawiam

Opublikowano

sadze ze przydalby sie can

Opublikowano

dodatkową kosc mam i wychodzą z niej dwa wolne kable CAN L H problem w tym ze do orginalnego radio wchodzi jeden CAN i to niejestem pewny.Czyli zostaje podpiąc sie bezposrednio pod zegary. i z innej beczki rozrząd obejdzie sie wymiana paska bez specjalistycznych narzedzi typu blokoda koła, naprezenie paska, bo przymierzam sie do wymiany

pozdrawiam [br]Dopisany: 29 Lipiec 2007, 18:30 _________________________________________________Problem nadal nierozwiazany navi dalej wyswietla komunikat , (komunikacja RDS-TMC nienawiązana lub złe połączenie),

po sprawdzeniu wychodzi ze w fabrycznej instalacji radia niemam can bus czyli zostaje dokupic moduł albo inna próba podłaczenia (canH pod 5 i canL 6 pin siwej koski wyswietlacza), moje próby kodowania to 07 +16 czyli 00140 na 16140 i w kanale 62 od 1 do 15 ;/

pozdrawiam

Opublikowano

a masz tzw duży fis czy mały który mówi tylko o zasięgu jaki możesz zrobić (masz prawą manetkę z przełącznikami czy bez ??) bo jeśli masz duży komp to w 62 kanale adaptacja wygląda następująco :

STG 17 (Instrument cluster) -> Adaptation -> Function 10 -> Channel 62

+01 - Radio

+02 - Telefon

+04 - Navigation

+08 - Telematics

+16 - Instrument Cluster

To add navigation, add +4 to the current value.

przeważnie ma być to wartość 21 ( czli suma 16+4+1 i tak było też w moim wypadku)...

Opublikowano

mam duzego fisa, na orginalnym radiu kodowanie w kanale 62 bylo 0 a jak wpisze inną wartos to znika RDS na fisie tak samo sie dzieje jak zmienie kodowanie w 37-->07 +16-> ??000. umnie jest problem z podłaczeniem stare radio łaczyło sie z fisem DATĄ (tak sie domyslam;/) która jest podłacząna do 3 funkcyjnej kostki -> OPTION. CD. LINE OUT. i tu wlasnie jest róznica w zlaczach option ->(w instalacji auta piny canL canH są puste) a w navi jest zastąpiona dodatkową koscią z ktorej wychodzą dwa gołe przewody can, podłaczyłem do 5,6 pina w siwej kostce wyswietlacza i bez zmian. moze byc taka opcja ze ta navi niebedzie współpracowac z tym fisem??? torche namieszałem ale mysle ze domyslacie sie oco chodzi :)