Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

klima do mieszkania, jaka?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam klime w mieszkaniu i jestem bardzo zadowolony. Jest to klimatyzator typu split o wydajności chłodniczej 5KW i grzewczej 5,5KW. Klimatyzator ten jest to niskobudżetowy sprzęt firmy Delonghi. Za całość z montażem dałem koło 2 tyś zł dokładnie nie pamiętam bo było to ponad 5 lat temu. Od tego czasu klimatyzator działa bez awaryjnie, nie ma z nim żadnych problemów. Jedynie raz na rok wiosną we własnym zakresie czyszczę go i odgrzybiam.

Myślę że nie ma sensu na klime do mieszkania wydawać niewiadomo jakich pieniędzy bo jest to urządzenie które pracuje przez dość krótki okres czasu, w końcu upalne dni zdarzają się u nas nie aż tak często.

Jak ktoś ma więcej kasy to warto zainwestować w klimatyzator inwertorowy, jest to urządzenie które utrzymuje stałą temperature bez skoków i zużywa sporo mniej prądu.

Opublikowano

zaraz sprawdzę jakiej firmy jest sprzęt bo mam go w garażu, wiecie mi nie chodzi o to by w domu była chłodnia ale bardziej żeby nie było sauny tylko normalna pokojowa temperatura, najbardziej na poddaszu w bloku od dachu będzie się strasznie nagrzewać w lecie i bedzie nie do wytrzymania dlatego po rozmowie z kolesiem od urządzeń stwierdził że do domowego użytku wystarczy to co proponuje. [br]Dopisany: 16 Czerwiec 2010, 09:56_________________________________________________sprzęt jest firmy AUX

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

odgrzewam temat,w zeszłym roku nie dało się wytrzymać u mnie w mieszkaniu (ostatnie piętro + poddasze) jestem zdecydowany zakupić klimę do mieszkania ale jak czytam o tych cenach rzędu 10k to mi się odechciewa, nie chcę ładować kasy w mieszkanie bo nie wiadomo jak długo w nim pomieszkam,

mam pytanie czy np taka klima z linku który wkleiłem ogarnie pokój ok 30 m2

http://www.ceneo.pl/1501461s

Opublikowano

odgrzewam temat,w zeszłym roku nie dało się wytrzymać u mnie w mieszkaniu (ostatnie piętro + poddasze) jestem zdecydowany zakupić klimę do mieszkania ale jak czytam o tych cenach rzędu 10k to mi się odechciewa, nie chcę ładować kasy w mieszkanie bo nie wiadomo jak długo w nim pomieszkam,

mam pytanie czy np taka klima z linku który wkleiłem ogarnie pokój ok 30 m2

http://www.ceneo.pl/1501461s

ogarnie

Opublikowano

... tylko Inverter.. duża oszczędność prądu.. a nowe mogą pracować na grzaniu do -15 st/C na zewnątrz..

Opublikowano

można urządzenie zamontować na poddaszu nieużytkowym(strychu)?

Opublikowano

tego nie wiem jeśli chcesz zamontować np ścianie balkonowej "musi" być zgoda spółdzielni ale jakoś a to ie patrzę

ps chodzi mi bardziej o wydajność i cenę czy te tańsze w ogóle dają radę, kumpel ma klimę ale zabulił 11k więc czy jest sens kupować tanią opcję czy raczej odradzacie :mysli:

Opublikowano

tego nie wiem jeśli chcesz zamontować np ścianie balkonowej "musi" być zgoda spółdzielni ale jakoś a to ie patrzę

ps chodzi mi bardziej o wydajność i cenę czy te tańsze w ogóle dają radę, kumpel ma klimę ale zabulił 11k więc czy jest sens kupować tanią opcję czy raczej odradzacie :mysli:

powtórzę się, dają radę :good:

od czterech lat mam no nejma, też dwunastkę i daje rade, podobne pomieszczenie i dodam, że mieszkam w grecji czyli trzy miesiące jest prawie nie wyłączana i chłodzi plus dogrzewam też w zimie

wiadome, że czym droższa to i lepsza, ale jak nie chcesz pchać się w koszty to ...

Opublikowano

powtórzę się, dają radę :good:

od czterech lat mam no nejma, też dwunastkę i daje rade, podobne pomieszczenie i dodam, że mieszkam w grecji czyli trzy miesiące jest prawie nie wyłączana i chłodzi plus dogrzewam też w zimie

wiadome, że czym droższa to i lepsza, ale jak nie chcesz pchać się w koszty to ...

no to super właśnie oczekiwałem odpowiedzi kogoś kto ma i korzysta nie kogoś kto słyszał od kogoś :good:

Opublikowano

a gdzie mieszkasz? jeżeli w bloku czyli będziesz montował jednostkę zewnętrzną na elewacji to musisz mieć pozwolenie spółdzielni/wspólnoty oraz architekta projektującego Twój budynek. Bez powyższych zgód możesz wpakować się w niezły kanał. Znam przypadek gdzie za montaż satelity i zniszczenie elewacji (wycięcie izolacji zewnetrznej i zamontowanie ramienia talerza bezpośrednio do betonu) delikwent musi zapłacić za pomalowanie całej ściany na której była zamontowana satelita o pow. prawie 1000m2 po 50zł/m2 :shocked:

Opublikowano

na ten metraż osiemnastka zdecydowanie za duża, a dziewiątka może sobie nie radzić, odpowiednia była by http://allegro.pl/klimatyzator-lg-s12ahp-warszawa-fv-najtaniej-i1571225024.html

oczywiście czym większa tym lepiej, ale po co wydawać kasę ...

Opublikowano

Ja montuje klimatyzatory od paru dobrych lat.

Więc tak jeśli chodzi o multisplity to nie polecam.

Po pierwsze jeśli zepsuje się jednostka na zewnątrz to wszystkie klimatyzatory w środku nie działają i po drugie najlepiej używać kilku naraz żeby była dobra wydajność. Jeśli chodzi o markę do polecam daikin, Mitsubishi oraz coś troszkę tańszego ale dobrego to Fujitsu.

Opublikowano

znalazłem jeszcze coś takiego, co sądzicie o tych dwóch opcjach ?

http://www.twojpasaz.pl/index.php?products=product&prod_id=1274

http://www.rosko.pl/index.php?products=product&prod_id=157

i przy okazji jak długo trwa montaż takiej klimy w mieszkaniu ? i jaki jest realny koszt montażu bo na necie to różnie z tymi cenami wygląda :mysli:

Opublikowano

Ile trwa i cena każdy przypadek jest inny zależy jeżeli tylko przez ścianę się wiercimy i jednostka wisi lub np stoi na balkonie itd to ok 3-5 h i koszt to ok 1000 zł ale to tak jak mówię cenę ustala się po obejrzeniu mieszkania budynku itd

Opublikowano

znalazłem jeszcze coś takiego, co sądzicie o tych dwóch opcjach ?

http://www.twojpasaz.pl/index.php?products=product&prod_id=1274

http://www.rosko.pl/index.php?products=product&prod_id=157

i przy okazji jak długo trwa montaż takiej klimy w mieszkaniu ? i jaki jest realny koszt montażu bo na necie to różnie z tymi cenami wygląda :mysli:

12000btu Ci spokojnie wystarczy czyli kmt-51, co do firmy to nie mam zielonego pojęcia

Ile trwa i cena każdy przypadek jest inny zależy jeżeli tylko przez ścianę się wiercimy i jednostka wisi lub np stoi na balkonie itd to ok 3-5 h i koszt to ok 1000 zł ale to tak jak mówię cenę ustala się po obejrzeniu mieszkania budynku itd

1000 zeta za montaż :shocked: :shocked: :shocked:

u mnie montaż trwał ok. 1,5 godziny, umiejscowiony dosłownie za jednostką, montaż trochę trudny, bo wszystko z drabiny na zewnątrz, a cena 70 euro (nie posiadałem w komplecie żadnej rurki)

Opublikowano

jak rur np z 10 metrów plus stojak jakieś korytka do tego to 900-1000 zł wyjdzie jak tylko przez ścianę to wiadomo ze taniej wszytko trzeba zobaczyć i uzgodnić

• 5 tygodni później...
Opublikowano

dobra Pany bo już czas goni dziś już był taki dzień, że masakra wszedłem na chate i prawie sauna

jutro zamawiam zestaw i szukam montażysty...może komuś z klubu się opłaci podjechać i zamontować :gwizdanie:[br]Dopisany: 11 Maj 2011, 22:13_________________________________________________no i w zeszłą sobotę zamontowałem tą klimę i jest bajka, jeszcze nie bawiłem się programowaniem ale jak wchodzę do domu po pracy włączam na LO to praktycznie od razu czuć efekty :kox:

ps. dzięki koledzy za doradzenie :hi:

• 3 tygodnie później...