Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ABC] Czujniki prędkości obrotowej i kątu wyprzedzenia zapłonu - nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

w zeszłym tygodniu stała mi się dziwna rzecz. Po dwugodzinnym postoju na słońcu wsiadłem do auta, odpaliłem normalnie i po może 10s na wolnych silnik zgasł. Kiedy próbowałem go uruchomić nie dało się, ani na benzynie, ani awaryjnie na gazie. Za chyba 10 razem zapalił i wszystko ok. Potem gasiłem go jeszcze kilka razy i wszystko było normalnie, aż do wieczora kiedy to parkując pod blokiem (znowu niskie obroty) zgasł i już po n-tym razie zrezygnowałem z odpalania i poszedłem po VAGa, dzwoniąc w międzyczasie żeby kumpel mnie zholował :wallbash: Po 5 min wróciłem do auta i zapalił na strzał...

Pojechałem więc z asekuracją kumpla odstawić go w spokojne miejsce - bez problemów. Podłączyłem VAGa i wyskoczył błąd 513 - czujnika prędkości obrotowej silnika - błąd sporadyczny.

Zacząłem czytać i w "Sam naprawiam" wyczytałem jak sprawdzić ten czujnik omomierzem - zrobiłem to i przy okazji wyczyściłem lekko zaśniedziałe styki w szarej i czarnej kostce na ścianie grodziowej za zbiorniczkiem wyrównawczym - wyszło że rezystancja jest OK (około 1050ohm). Szczęśliwy że to pewnie przez zaśniedziałe styki odpalam auto i nic... Kręci jak bez iskry, na VAGu ten sam błąd tyle że bez dopiska "Sporadyczny". Ma może któryś z kolegów koncepcję co mogło się stać? Jak się dostać do tych czujników? Znajomy elektryk doradził mi żeby je wyczyścić bo mogą być na nich opiłki metalu i to może powodować zakłócenia. W ASO za jeden krzyknęli 413zł... więc wolałbym najpierw posprawdzać wszystko zanim wydam kasę na marne...

[br]Dopisany: 14 Czerwiec 2010, 20:07_________________________________________________A może jak ktoś wyjmował silnik to widział jak dostać się do tych czujników? Z najazdów da radę?

Opublikowano

zresetuj ecu jakpo tym odpali to ci powiem co jest nie tak ale pisz na pw

Opublikowano

zresetuj ecu jakpo tym odpali to ci powiem co jest nie tak ale pisz na pw

Nic nie pomogło... Kupiłem dziś ten czujnik, wymieniłem i nic... :wallbash: dalej wali ten sam błąd i nie odpala. Odpiąłem akumulator wyjąłem ECU i sprawdziłem wszystkie kable do tych czujników - są ok. Szukając po internecie znalazłem że jest jeszcze takie coś co się nazywa Jednostka Sterująca układem zapłonowym? Może to z tym jakiś problem? Czy to jest to "coś" na obudowie filtra powietrza? Sprawdziłem też i nie ma iskry (można się było tego domyślać...). :mysli:[br]Dopisany: 17 Czerwiec 2010, 21:24_________________________________________________Piszę dla potomności :) Usterka odnaleziona! - Pomogła wymiana ECU. Później tylko adaptacja immo i śmiga :)