xILukaszeKIx Opublikowano 16 Czerwca 2010 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Witam!!! Posiadam audi a4 z silnikem 1.6. Od pewnego czasu zauważyłem ze po nagrzaniu silnika do 90stopni i zgaszeniu go, odczekaniu 10 minut gdy znowu go odpalam zegar wskazuje juz 110 stopni ale wciągu minuty normuje sie. Czego może być to przyczyna? Czy termostat się gdzieś przycina?? Potrzebuję pomocy. Z góry dziekuje
M_ILES Opublikowano 16 Czerwca 2010 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Raczej pompa wody, kolego...ale termostat tez warto sprawdzic, no i wentylator...
basik9634 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Opublikowano 16 Czerwca 2010 przecież po zgaszeniu pompa nie działa i temperatura wody w silniku rośnie na zgaszonym motorze bo nie jest chłodzona przez wentylator ani przez ped powietrza podczas jazdy jak by to sie działo podczas jazdy to wtedy trzeba by szukac przyczyny w termostacie i wentylatorach
seban111 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Opublikowano 16 Czerwca 2010 u mni tez tak sie dzieje i w aso powiedzili mi ze w tym momecie odbierane jest ciepło z silnika i oleju i poniewaz pompa nie chodzi i wiatrak tez nie to tak wzrasta ale z drugiej strony mnie tez to denerwuje
seban111 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Opublikowano 16 Czerwca 2010 termostat kaputt jestes pewny ???? no mi niby w aso sprawdziali termostat i mowili z wszystko ok ale ja tam do konca im nie wierze
Dev Opublikowano 16 Czerwca 2010 Opublikowano 16 Czerwca 2010 sprawdz dokładnie VAG-iem jaka masz temperature albo na klimatroniku wskaznik na blacie podaje tylko wartosc orientacyjną
seban111 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Opublikowano 16 Czerwca 2010 nieno ja zawsze sprawdzam na kanale 49 bo jak wskaznik pokazuje 90 to klima pokazuje 95 do 98 . Ale musze podpiąc vaga i porównac bo słyszłame ze casami na kanale 49 sa jakies przekłamania chociaz troszke to dziwne bo przeciez Vag birze odczyt z tych samych czujników no chyba ze sie teraz myle
Dev Opublikowano 16 Czerwca 2010 Opublikowano 16 Czerwca 2010 odczyt jest z tego samego czujnika ale moze odbiornik sygnału ma coś pojebane (w tym przypadku klima)
seban111 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Opublikowano 16 Czerwca 2010 no czaje jutro sobie to sprawdze. Wkurza mnie to bo w zeszłym roku tak nie było a w sumie 2 latka temu wymiana rozrzadu pompy termostatu i starałem sie nie oszczędzac na tych częściach
Rekomendowane odpowiedzi