Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Kolizja a odszkodowanie dla POLICJI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak czy inaczej zycze powodzenia :)

Mam nadzieje ze wyjdziesz z tego

Opublikowano

Nie zobaczylem jednego postu .

Opublikowano

@ nex

Trochę tego stanu faktycznego nie rozumiem do końca.

- Jak widać z opisu sprawę wygrałeś, więc w wyroku Sąd powinien w pierwszym punkcie powództwo oddalić, w drugim zasądzić na twoją rzecz zwrot kosztów postępowania ( czyli wszelkie koszty które poniosłeś) oraz zwrot kosztów zastępstwa procesowego. Co prawda sąd zasądza zwrot kosztów zastępstwa na wniosek ale nie chce mi się wierzyć ze Pani adwokat by o tym zapominała ( z doświadczenia wiem, że prędzej adwokat zapomni o co jest sprawa niż powiedzieć regułkę, iż wnosi o zwrot kosztów zastępstwa) więc to jest dla mnie dziwne. Jak zatem twój wyrok brzmi.

- dla wyjaśnienia to że nex odpowiadał przed sądem to nic strasznego. Z przepisów prawa wynika, że poszkodowany może nas pozwać nawet jeśli mamy wykupione ubezpieczenie. Przepisy prawa cywilnego dają możliwość poszkodowanemu żądania naprawienia szkody zarówno od ubezpieczyciela jak i sprawcy ( chodzi tutaj o tzw. odpowiedzialność "in solidum"). Długo by o tym pisać ale w skrócie, to że może żądać nie oznacza że my musimy zapłacić.

Jest wiele możliwości obrony, możemy wskazać ubezpieczyciela, jeśli jednak poszkodowany nie będzie chciał się dogadywać z ubezpieczycielem tylko nam wytoczy sprawę, możemy żądać tzw. dopozwania przez sąd ubezpieczyciela. Jeśli i tego nie zrobimy a przegramy sprawę to wówczas mamy roszczenie wobec ubezpieczyciela. Sprawa oczywista ubezpieczyciel musi nam zapłacić i to ze wszystkimi kosztami. Dlatego 90% spraw przejmuje za nas ubezpieczyciel sam podejmuje negocjację z poszkodowanym by nie ponosić większych kosztów. W przedmiotowej sprawie ubezpieczyciel częściowo wypłacił ( tyle ile uważał za słuszne), więcej nie chciał więc chciwi policjanci pozwali sprawcę. Gdyby nex przegrał mógłby skutecznie żądać od ubezpieczyciela tej kwoty.

sorki ze tak chaotycznie i w skrócie ale mam teraz mało czasu, jak macie wątpliwości to pytajcie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Panowie wyrok się uprawomocnił :banan::banan:. Wygrałem z baranami. Już prawnik założył im sprawę o zwrot kosztów, ile nie wiem :wink:

Opublikowano

i dobrze.nalezy sie im kara.:hi:

Opublikowano

nieźle :thumbup1::oklasky:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Sąd przyznał mi zwrot kosztów przez Policję w wysokości ~~1400zł. Dziś z policji przyszło pismo że proszą o wysłanie numeru konta na który owe pieniądze mają przelać :polew::polew:.

Koszty Prawnika się zwróciły. W pupkę poszedłem 200 kilka zł a nie ~~10.000

:hi:

Opublikowano

no i dobrze.gratulacje wygranej sprawy.

Opublikowano

Nex gratulacje , no i po premii :decayed:

Opublikowano
  • Autor

dzięki, piszę to żeby ludzie wiedzieli że warto walczyć o swoje

Opublikowano

Gratuluje kolego !

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja to teraz całe dopiero przeczytałem..gratki kolego że udało ci sie im pokazać tyłek że moga cie w niego pocałować...teraz jeszcze ubezpieczalnia powinna sie im do d*py dobrać bo skoro uszczerbek na zdrowiu był fałszywy to i kasa z ubezpieczalni ''skradziona'' a jak wiemy wszelkiego rodzaju ubezpieczalnie nie lubia marnowac i tracic kasy.wiec w tym przypadku fajnie by było usłyszeć że ubezpieczalnia wystapiła o zwrot kasy za nieprawdziwy uszczerbek.nalezało by sie gnojom żeby też sie troche spocili i nie przespali pare nocy

Opublikowano

Ciesze się razem z Tobą bo śledziłem Twoją przygodę. Gratulacje!! :hi: