Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADP] Wzrasta temperatura po wyłączeniu silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie wszystkich forumowiczów!! :hi: Panowie mam problem z moim autkiem...teraz gdy sa wyzsze temperatury autko po przejechaniu wiekszej ilosci km z wyzsza predkoscia znaczy sie..przejechalem 120 km z predkoscia ok 120km/h dojechalem na miejsce wylaczylem silnik i poszedlem zalatwic sprawe..wrocilem po 5 minutach i zapalilem autko a na liczniku temperatury pojawilo sie 105stopni... :mysli: gdy silnik pochodzil troche temp spadla i dalej na trasie i w korkach trzyma sie na 90... mial ktos taki przypadek???? dadam ze wisko wymienilem jakis czas temu termostat tez!! o co w tym chodzi?? pomozcie jak mozecie.. :disgust:

Opublikowano

Chyba tak to jest, gdy wylaczasz silnik, pompa wody przestaje utrzymywac krazenie plynu chlodzacego w ukladzie, przez co temperatura troche wzrasta, a silnik zaczyna stygnac naturalnie.

Ale podkreslam, ze to moja teoria, prosze mnie poprawic jesli sie myle. :)

Opublikowano

Chyba tak to jest, gdy wylaczasz silnik, pompa wody przestaje utrzymywac krazenie plynu chlodzacego w ukladzie, przez co temperatura troche wzrasta, a silnik zaczyna stygnac naturalnie.

Ale podkreslam, ze to moja teoria, prosze mnie poprawic jesli sie myle. :)

tak jak mowisz tak powiedzieli mi w aso ale ja miałeł raz tak ze urosła mi do 115 stopni i sie mocno wystraszyłem ale w aso pwoeidzili ze wszystko ok

Opublikowano

czyli mam sie tym nie przejmowac i uznac to ze to tak powinno byc?? troche to dziwne ale skoro tak jest to moze i tak.... ja tam juz sie martwilem tym ale z drugiej strony wiem ze wszystko mam sprawne...

Opublikowano

Jest to jak najbardziej normalne zjawisko,

po odpaleniu silnika wskazania wracają do normy :good:

Opublikowano

a nie jest to grozne dla silnika?? nic sie nie stanie?? i czemu to tylko w audi tak sie robi a w innych autkach np w golfie 4 tak nie ma?? :mysli:

Opublikowano

Znaczy się groźne , zależy jak na to spojrzeć. Prawidłowo gorący silnik nie powinien być od razu gaszony , tylko powinien chwilę popracować na postoju do ustabilizowania temperatury. Ale nikt tego nie stosuje nawet ja. Właśnie w tym przypadku często się zdarza że diabli biorą uszczelkę pod głowicą , poprzez wzrost temperatury chłodziwa ,a co za tym idzie ciśnienia w układzie. Przykładowo na zapalonym silniku odkręcenie zbiorniczka wyrównawczego jest bezpieczne , ale już na silniku zgaszonym grozi to poparzeniem.

Opublikowano

no niby prawidłowo ale umnie jak sie raz po zgaszeniu silnika i właczeniu pokazało 115 stopni to tylko patrzyłem kiedy mi uszczelki pod głowicami strzela ale juz jakis czas tak jezdze i jest ok na 21 mam termin w aso i maja szukac przyczyny wiec czekam co znajda :):hi:

Opublikowano

to seban111 daj znac co ci tam powiedza bo i ja bym zrobil z tym porzadek tylko nie wiem co mam robic :kwasny: ale moze zastosuje metode taka jak mi opisal kolega wyzej ze po dluzszej trasie troche postoi mi autko na jalowych obrotach zeby temp sie ustabilizowala...a moze ktos wie co z tym jeszcze mozna zrobic?????

Opublikowano

plyn nie moze sie w takiej temp gotowac bo to borygo i ma wieksza temp wrzenia niz woda a poza tym w ukladzie chlodzenia panuje wieksze cisnienie co w rezultacie tez podnosi temp wrzenia danego plynu. moze i to nie jest normalne ale nie wiem jaka jest tego przyczyna :wallbash: moze ktos ma lub mial podobny problem to chetnie bym o tym poczytal jak tego sie pozbyc....

Opublikowano

po borygo się żygo kolego!!! jeśli naprawdę masz borygo to wymień se na G12 może to jest przyczyna :mysli:

No i tu się muszę zgodzić, tylko G12 nawet ze względu na aluminiowe elementy w układzie chłodzenia.

Opublikowano

hehe mała poprawka na 24 mam wizyte w ASO i maja sprawdzic dokładnie wisko i czujniki

Dzisaj przeczysciłem chłodnice przedmuchałem itd zobaczymy co powiedzą w aso

Opublikowano

Przy instalacji LPG to często spotykane zjawisko :decayed:

Opublikowano

no LPG wiem ze ma wieksza temp spalania ale silnik powinien to wytrzymac... :kwasny: i czemu tylko w tych audi wzrasta tak temp?? a zreszta mial jeszcze ktos taki problem czy tylko ja mam tak oprocz kolegi ktory wyzej pisal i ma umówiony termin w ASO?? Panowie a ile plynu wchodzi do ukladu chlodzenia w A4????? ile mam kupic tego G12 bo chyba jednak zmienie ten plyn..

Opublikowano

Kup 2 x 1,5 litra koncentrat G12 np. firmy FEBI lub SWAG czerwony, wymieszaj 1:1 z wodą destylowaną, do naszych silników coś koło 6 litrów wchodzi.

Opublikowano

seban111 miales ta wizyte w ASO????? co Ci powiedzieli?????? znalezli cos???? a jaki masz plyn w hlodnicy??????

moze ktos jeszcze wypowieidziec sie na powyzszy temat??? moze ktos mial cos podobnego?? dadoam ze temperatura wzrasta mi zawsze do ok 102 stopni...nigdy wiecej ani mniej a co jest ciekawe kiedy przekrecam kluczyk jest 90 a jak juz zapale silnik to wskaznik wskakuje na 102 stopnie...czy dobrze mi dziala ten czujnik lub wskaznik??? POMOCY

Opublikowano

Witam nie pisałem nic bo odwołali mi wizytez w ASO z pwodu awarii podobno padła im elektryka itd i przełożyli na 15lipca :wallbash:. Co do płynu to mam G12.

Znajomy mechanik podejrzewa wisko . Loker23 napisz mi przy jakiej tem odpala ci wisko i do jakiej temp schładza. MOje wisko odpa przy 94 no 95 i teraz jest kilka opcji powiedzmy ze mam 99 stopni C wisko działa około 10 do 15 sekund i schladza mi silnik tylko do 94 stopni z tego co mi sie wydaje to chyba powinno mocniej schlodzic a jak jest u was?????