Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Jakie felgii i ET?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam na oku dwa modele felg:

1. 8,0 x 18" AUDI RS4 do wyboru ET 35 lub ET 45

http://allegro.onet.pl/item1074833585_18_audi_rs4_5x112_vw_poler_mega_wypas.html

2. 8,5 x 18" Tomason TN1 do wyboru ET 30 lub ET 45

http://allegro.onet.pl/item1051393878_felgi_18_5x112_tomason_tuv_biale_blota.html

Opony chciałbym 225/40

I teraz mam pewien dylemat ponieważ przy tym pierwszym raczej zdecydowany był bym na ET 35 i pewnie było by OK tak już przy tych Tomasonach szerokość 8,5 i ET 30 chyba będzie problem na przodzie? a może Tomason ET 45 i dystanse? Jeśli tak to jakie?

Proszę was o opinie o felgach jak i rade odnośnie ET

Pozdrawiam

Opublikowano

Bierz 2 - 1 to już strasznie oklepane.

Najlepsze jest ET35. ET 30 też wejdzie, ale przy 8,5 cala może coś gdzieś kiedyś przytrzeć - zależy od wysokości zawiasu i sprawności amorków.

ET45 - dokupisz dystanse i wsio gra, ale wiadomo to dodatkowy koszt.

Opublikowano

i jedne i drugie kicha..szukaj s-line.. i tylko oryginalne..

Opublikowano

et 30 bedzie na rowno z blotnikem ale ja za ta cene szukal bym ori uzywek z oponkami mozna cos wyrwac fajnego od jakiegos RS

et30

LgHp9.jpg

do porownania et20 (tył)

T5vxS.jpg

Opublikowano

Tak jak napisał edmondo... Najlepszym wyjściem byłoby et35 i w tym przypadku felga 8 cala. Wtedy najładniej to wygląda. :good: "jest to moja opinia" :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A jak wyglądałoby w b6 avancie felga 18/8 i et 32? Nie będzie nic przycierać?

Opublikowano

Nie będzie nic przycierać, jeśli nie założysz zbyt szerokiej opony - przy 225/40 powinno być ok :good:

Opublikowano

Dzięki że ktoś odpowiedział :) Opony planuje dosyć wąskie żeby nie zamulić auta, nie chce żeby straciło na przyśpieszeniu. Obecnie mam kola 16/7 i opony 205 profil 55 a planuje do tych 18stek 8 cali szerokich wrzucić opony 215 szerokie a profil jeszce sam nie wiem ale chyba 40 więc będzie naciąg hehe

Opublikowano

Dzięki że ktoś odpowiedział :) Opony planuje dosyć wąskie żeby nie zamulić auta, nie chce żeby straciło na przyśpieszeniu. Obecnie mam kola 16/7 i opony 205 profil 55 a planuje do tych 18stek 8 cali szerokich wrzucić opony 215 szerokie a profil jeszce sam nie wiem ale chyba 40 więc będzie naciąg hehe

takiego profilu nie dawaj, bo na 225/40 jest cholernie twardo po polskich drogach, a na 215/40 to już sobie nie wyobrażam :thumbdown: 215/45 owszem, tyle tylko, że zwiększy się średnica koła sporo kosztem poprawy komfortu :wink4:

Opublikowano

Najładniej wyglądają ET35 i felga 8 calowa,wizualnie świetnie się prezentuje.

Opublikowano

a powiedzcie mi jak z glebą? Teraz mam fabryczne zawieszenie, natomiast chciałbym gwint i obniżyć z 4 cm bo na tych kołach duża przerwa się zrobiła miedzy kolem a nadkolem i przydałaby sie gleba. Do jakiej granicy będzie bezpiecznie obniżyć auto żeby nie ocierały koła?

Opublikowano

Ja mam u siebie -35mm H&R na twardych amortyzatorach KONI Sport i nic nie obciera - jedynie jak się szybciej podjedzie pod próg zwalniający, to dupnę spodem auta (zdarzy się czasem). jest twardo, mało komfortu, ale miodnie wygląda i się prowadzi na równych drogach.

Przy feldze 8" ET 43 i 225/40 szerokiej oponie NIGDY nie zdarzyło mi się przytrzeć kołem o ranty. Z felgą ET35 tez nie powinno być problemu :good:

Opublikowano

A powiedzcie mi jeszcze czy po zmianie kół z 18 na 16stki powinienem robić kąty czy tam zbieżność? Bo mam wrażenie że teraz ściąga trochę na jedną strone;/ a wcześniej było dobrze, chyba ze już sobie zmyśliłem i szukam dziury w całym

Opublikowano

Przy zmianie kól nie musisz.

Ale być może coś trafiłeś i trzeba zrobić zbieżność. Zbieżność zrób na 16 najlepiej, bo przy 18 jest ciężej się dostać i mechanik może stękać :disgust:

Opublikowano

Ale na 16 napewno jest dobrze bo idzie prosto przy 100km/h bez tryzmania kierownicy wiec tylko przy 18stkach mama wrazenie ze lekko na prawo sciaga.

Opublikowano

Skoro na 16 jeździ dobrze, to winy szukaj w oponach.

Zamień stronami na początek i sprawdź na idealnie prostej drodze.

Przy szer. 225 i większej każda fałda, koleina jest bardziej odczuwalna, więc i samochód jest bardziej "nerwowy" - sam sobie ustala, gdzie jedzie :decayed:

Opublikowano

no właśnie te opony są takie nie bardzo;/ i wypadało by je zmienić ale ten sezon chciałem jeszcze przelatać. Ogólnie chyba ktoś na dużym negatywie z tyłu jeździł bo tylne kapcie są wydarte najbardziej od wewnętrznej strony eh, może i to dlatego coś się tak nieswojo jeździ.

Dzięki za porady