Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Opona 205/60 R16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

.........a tak sobię pomyslałem że zmniejszę szparę między oponą, a błotnikiem większym profilem, może i komfort jazdy by sie poprawił...........ale to tylko takie przemyślenia były ......decyzja ori 205/55/16'......pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi

Opublikowano

.........a tak sobię pomyslałem że zmniejszę szparę między oponą, a błotnikiem większym profilem, może i komfort jazdy by sie poprawił...........ale to tylko takie przemyślenia były ......decyzja ori 205/55/16'......pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi

dobra decyzja.

Opublikowano

Pomijając wywody teoretyczne, mój licznik przy oponach 205/55R16 wedle wskazań GPS zaniża wskazanie o 5 do 10km/h w zależności od prędkości więc, z profilem 60 mogło by pokazywać dobrze.

sprawdzałeś na liczniku czy na klimatronicu ??
Opublikowano

kezor powiedz mi chlopie gdzie ci wkazalo ta roznice o 5kilomerow kto ci to zmierzyl :mysli: Licznik nie jest dokladny czasem auto po durzym przebiegu na liczniku pokazuje inaczej wachania sa ok 10% ja mam oponki 195/65/15 czyli baloony buja jak chole...i klami na ok 2-3mile czyli ok 5km/h a na oponkach 205/55/16 powinno byc ok .

dodam ze mam autko takie jak ty tylko z 96 i przebieg 90k mil

drugie pytanie na jakich kolkach jest dobrze? to pytanko do wszystkich

Opublikowano

jesli ci przeklamuje na 195/65/15 tak jak piszesz o 5 km/h, to na mniejszych 205/55/16 bedzie przeklamywal jeszcze wiecej, a nie odwrotnie, przeciez kolo jest mniejsze wiec pelny obrot zrobi wczesniej niz kolo wieksze.

Z zalozenia kazde auto po wyjezdzie z fabryki przeklamuje o ok.6-7 km/h w gore.

pytasz na jakich kolach jest dobrze ? na takich jakie masz podane w tabeli zamiennikow, nie baw sie w inne rozmiary bo tylko skaleczysz to auto

Opublikowano

sprawdzałeś na liczniku czy na klimatronicu ??

Na liczniku![br]Dopisany: 13 Sierpień 2007, 19:51 _________________________________________________

jesli ci przeklamuje na 195/65/15 tak jak piszesz o 5 km/h, to na mniejszych 205/55/16 bedzie przeklamywal jeszcze wiecej

205/55R16 są większe od 195/65R15 - stawiałem je koło siebie!

Z zalozenia kazde auto po wyjezdzie z fabryki przeklamuje o ok.6-7 km/h w gore.

Chyba tylko niemieckie :mysli:

p.s. Poprawiłem się "Licznik zawyża w stosunko do tego co pokazuje GPS, a nie zaniża. Przepraszam!!!

Opublikowano

205/55R16 są większe od 195/65R15 - stawiałem je koło siebie!

Musisz mieć bardziej zużyte 195/65R15, bo są większe o 0,4%

http://www.miata.net/garage/tirecalc.html

Opublikowano

Musisz mieć bardziej zużyte 195/65R15, bo są większe o 0,4%

http://www.miata.net/garage/tirecalc.html

Faktycznie :mysli:, daje do myślenia. Jutro porównam sobie jeszcze z zimówkami, bo mam w miarę świeże, a te które mierzyłem były prawie łyse.

Opublikowano

wielkość koła zależy od producenta opony w dużej mierze. dwie opony 195/65 15 mogą mieć różną szerokość i ilość gumy od felgi do bierznika. niestety ;]