Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Zmiana oleju Mobil 10w40 na Vanvolline 10w60 VR1 RACING SPORT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam co myslicie o takie zmianie Mobila 10w40 (półsentetyk) na Vanvolline 10w60 VR1 RACING SPORT (sentetyk) jak wiadomo lepiej jezdzic na sentetyku jak najdluzej ale czy ta zmiana nierozszczelni mi silnika chodzi o zimeringi?? Dodam ze mam AEB 1.8T 200KM.

Opublikowano

valvo 10w60 to semisyntetyk, jak chcesz full to z valvo masz 5w50 vr1 racing. 10w60 fullsynt to shell, castrol i petronas ma w swojej ofercie.

Opublikowano

jak masz polsyntetyk to zmieniaj na polsyntetyk czyli np na valvoline, ja mam i polecam, wg mnie lepszy od mobila

Opublikowano

Ja niedawno przeszedłem z mobila 10W40 na motula 5w40 przy przebiegu 307tys, i póki co żadnych wycieków i zastrzeżeń :gwizdanie: przejechane narazie ok 2tys km

Opublikowano

ja tez teraz przechodze na fullsyntetyk :cool1:

Opublikowano

a ja mam szybkie pytanie-mam 10W40-niedługo będzie czas zmiany-jaki wlać,żeby był gęstszy,bo małe wycieki mam,więc myślę,że to moze rozwiązać problem wycieków,chyba,że jest jakiś środek uszczelniający :mysli:

Opublikowano

a ja mam szybkie pytanie-mam 10W40-niedługo będzie czas zmiany-jaki wlać,żeby był gęstszy,bo małe wycieki mam,więc myślę,że to moze rozwiązać problem wycieków,chyba,że jest jakiś środek uszczelniający :mysli:

jaki masz przelot że Ci cieknie? :)

Egon, Ty najpierw dowiedz się jak jaki olej się nazywa, a potem kombinuj, zmieniaj na:

valvoline 5w50 - full syntetyk

valvoline 10w60 - pół syntetyk

czaisz? :)

Ps. sam teraz zmieniam na 5w50, oczywiście valvo :gwizdanie:

Opublikowano

a nie lepiej uszczelki wymienic? gestszy zabije turbo :thumbdown:[br]Dopisany: 26 Czerwiec 2010, 20:02_________________________________________________

jaki wlać,żeby był gęstszy,bo małe wycieki mam,więc myślę,że to moze rozwiązać problem wycieków,chyba,że jest jakiś środek uszczelniający :mysli:

jaki masz przelot że Ci cieknie?

196 tys :gwizdanie: :wink4:

eeee to jakby go nie bylo :thumbdown:

lej moto doctora :tongue4:

Opublikowano

jaki masz przelot że Ci cieknie

196 tys

ale jak bedzie np 5W-to turbo padnie?[br]Dopisany: 26 Czerwiec 2010, 20:08_________________________________________________uszczelka pod pokrywa nowa :wink4:

Opublikowano

jaki masz przelot że Ci cieknie

196 tys

ale jak bedzie np 5W-to turbo padnie?[br]Dopisany: 26 Czerwiec 2010, 20:08_________________________________________________uszczelka pod pokrywa nowa :wink4:

ale gdzie ci cieknie bo jeszcze sie nie okresliles

jak bedzie 5w to lepiej dla turbo

Opublikowano

Ja u siebie - tak jak kolega wyżej - zmienił olej z mobil 10w40 na motul 5w40. Obecnie mam przejechane 220tys.km, a zmiana oleju była robiona około5tys.km temu. Jak na chwilę obecną nic nie cieknie i mam nadzieję, że tak pozostanie. Może to złudzenie ale wydaje mi się, że silnik jakby ciszej chodził. Ze swojej strony mogę polecić taką zmianę oleju.

Opublikowano

Rysiek-gdzieś z tyłu mam zachlapaną skrzynie-nie wiem jak długo to trwa-ostatnio wyczyściłem pianką i czekam,czy będzie ciec,ale myślę też o zmianie na 5W-w moim angielskim klimacie-nie powinno byc żadnych problemów :mysli:

Opublikowano

Rysiek-gdzieś z tyłu mam zachlapaną skrzynie-nie wiem jak długo to trwa-ostatnio wyczyściłem pianką i czekam,czy będzie ciec,ale myślę też o zmianie na 5W-w moim angielskim klimacie-nie powinno byc żadnych problemów :mysli:

oslona lancuszka rozrzadu prawdopodobnie

Opublikowano

oslona lancuszka rozrzadu prawdopodobnie

zmienię na 5W i zobaczę,czy dalej będzie ciec,jak coś-to wiem gdzie szukać :wink4:[br]Dopisany: 26 Czerwiec 2010, 20:59_________________________________________________a jest jakis środek do czyszczenia przewodów olejowych ?
Opublikowano

domjenick turbo Ci nie miłe :kox: masz 10w40 i szukasz gestszego oleju, zlikwiduj wycieki i zalewaj motula 5w 40 xcess, do naszych silników tylko fullsyntetyk :shocked: :shocked:

Opublikowano

domjenick turbo Ci nie miłe :kox: masz 10w40 i szukasz gestszego oleju, zlikwiduj wycieki i zalewaj motula 5w 40 xcess, do naszych silników tylko fullsyntetyk :shocked: :shocked:

właśnie dlatego,że mieszkam na Wyspie myślę o tym,bo tutaj klimat jest umiarkowany-lato nie za gorące,a zima nie za zimna,więc nawet ,jak przygrzeje porządnie słonko,to nic się nie stanie ,a w zimie nawet jak temp. spadnie grubo poniżej zera-nigdy tak ,jak w Pl :wink4: właśnie myślałem o 5W 40 Motula http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=200454622690&ssPageName=STRK:MEWAX:IT
Opublikowano

Panowie ja zalewalem Castrol 5W-40 a teraz zmieniłem na 10W-40... chyba nie potrzebnie z tego co widzę :wallbash:

Nic nie ciekło przebieg 230 tysi (chyba :cool1:) brał tylko od max do min. I teraz pytanie wrócić do 5W? 10W zalałem już dwa razy

Opublikowano

właśnie dlatego,że mieszkam na Wyspie myślę o tym,bo tutaj klimat jest umiarkowany-lato nie za gorące,a zima nie za zimna,więc nawet ,jak przygrzeje porządnie słonko,to nic się nie stanie ,a w zimie nawet jak temp. spadnie grubo poniżej zera-nigdy tak ,jak w Pl :wink4: właśnie myślałem o 5W 40 Motula http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=200454622690&ssPageName=STRK:MEWAX:IT

nie mówimy tutaj o skrajnych temp, wystarczy że jest 0 stopni i już olej gęstnieje, tak mi się wydaje znawcą nie jestem wybitnym, w wysokich temp jest git, ale chodzi tutaj o powiedzmy poranny rozruch kiedy to zanim olej podociera we wszystkie miejsca, szczególnie do turbo, to jest moim zdaniem kluczowe w tym, szybciej zapchają się przewody olejowe, zmniejszy sie przepływ i powoli d*pa....

Panowie ja zalewalem Castrol 5W-40 a teraz zmieniłem na 10W-40... chyba nie potrzebnie z tego co widzę :wallbash:

Nic nie ciekło przebieg 230 tysi (chyba :cool1:) brał tylko od max do min. I teraz pytanie wrócić do 5W? 10W zalałem już dwa razy

do twojego silnika możesz lać pół syntetyk, jeździj dalej na 10w

pzdr

Opublikowano

4819d7427e2fc336m.jpg

według tej tabeli-można i 10W40 i 15 W40,bo jak włeje teraz 5W-to dopiero może być rzeznia w silniku... :mysli:

już zgłupiałem...[br]Dopisany: 27 Czerwiec 2010, 00:44_________________________________________________jak kupiłem auto-silnik czysty,pierwsza zmiana i wlałem 10W40,potem zaczęły się cuda-szlam wypłukiwany-musiało być wlane coś mineralnego,że nagaru zostało-zatkał smoka pompy z reszta, silnik ma juz troche nalatane-może by wlać 15W,żeby go trochę "doszczelnić" ,a na zimę zalać 10W-takie rozwiązanie tez można zrobić-ile to zmienić olej? chwila przecież...silnik z przebiegiem około 200Tys już jest prawie gotowy do generalnego remontu-szczególnie jeśli chodzi o jego szczelnośc...a jak dobrego mineralnego się wleje-dużo szlamu nie zostanie-oczywiście moje dywagacje dotyczą angielskich warunków,gdzie zima to temp. -15max,więc chwilę można dać silnikowi pochodzić...tak myślę... :mysli:[br]Dopisany: 27 Czerwiec 2010, 01:14_________________________________________________sugeruję się tą stronką-

http://www.zssplus.pl/www_prace_dyplomowe/praca_6_oleje.htm#5

Opublikowano

Domjenick, miałem podobnie, kupiłem auto, przebieg 245 tyś, oczywiście na long serwisach, więc po nalaniu valvoline 10w60 tak mi wypłukało silnik że z Gregorym ściągaliśmy miskę, czyściliśmy smok, miskę i "pokrywę klawiatury", niestety zalaliśmy mobilem 10w40 bo nie miałem pod ręką valvoline, zrobiłem 8 tyś i muszę zmienić ten olej i tu jest cały myk, po prostu się boję :disgust:

teraz mam 262 tyś i nie wiem co robić, chyba naleję valvoline 5w50 :rolleyes: