Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Wymiana lusterka bocznego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry opis Domino właśnie zabieram się do wymiany lusterka,pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Dobry opis Domino właśnie zabieram się do wymiany lusterka,pozdrawiam.

no to dawaj, bo już z rok na taśmie to trzymasz... :polew: :polew: :polew::wink4:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Szybkie pytanko, jest łatwiejszy sposób, gdy chce wymienić tylko obudowy lusterek? Dzięki i pozdrawiam :):):)

Opublikowano
Szybkie pytanko, jest łatwiejszy sposób, gdy chce wymienić tylko obudowy lusterek? Dzięki i pozdrawiam :):):)

jak poczekasz do popołudnia to ja postaram się odpowiedzieć :decayed: będę dziś próbował takiego zabiegu :wink::decayed:

---------- Post dopisany at 12:14 ---------- Poprzedni post napisany at 07:41 ----------

Dla potwierdzenia - da się w 15 min. zdjąć 2 szt. bez odkręcania całego:decayed:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
no to dawaj, bo już z rok na taśmie to trzymasz... :polew: :polew: :polew::wink4:

Czy mógłbyś poprawić zdjęcia w pierwszym poście? :wink:

---------- Post dopisany 18-05-2012 at 12:28 ---------- Poprzedni post napisany 15-05-2012 at 13:31 ----------

Któregoś pięknego niedzielnego poranka wyszedłem po coś do auta i taki widok mnie zastał...

ee4fe7cb36195d9dm.jpg

jak widać na zdjęciu poniżej- auto zaparkowane na chodniku jednym kołem-widocznie komuś było za wąsko...

00a33b612bb3e36dm.jpg

trzeba było coś z tym zrobić...

Więc zaczynamy od zdjęcia tego plastiku-podważyć srubokrętem i odchodzi

d8961f658ee3ac74m.jpg

Odkręcamy śrubę trzymającą "ramię" lusterka

502b285b287492fbm.jpg

teraz trzeba zdjąć boczek drzwi,żeby się dostac do wtyczki i wyjąć kabel lusterka

zdejmujemy listwę,podważając stronę od zawiasów auta

858da8a2b662fc76m.jpg

teraz 5 śrub-to jest strona pasażera w "angliku"- w europejskiej wersji auta,będzie to po prawej stronie

056f99b6ef944d19m.jpg

teraz od dołu,ciągniemy od drzwi i do góry,żeby zdjąć boczek-są dwie plastikowe spinki w górnych rogach-one trzymają "górę" boczka,ale spokojnie,żeby nie wyrwać kabli w środku...

odpinamy cięgno klamki

9520bbc74127c28dm.jpg

potem kostki od głośnika

ba0db26967730bedm.jpg

...i od modułu...

f40ffa09e202946am.jpg

boczek można odłożyć na bok,teraz odkręcamy głośnik,żeby mieć dostęp do okablowania lusterka-trzy śrubki

f0d16eedf2b55e8bm.jpg

...odpinamy kostkę od modułu...

b0407e84d881176am.jpg

i wyjmujemy na zewnątrz,przez otwór głośnika

teraz wyjmujemy ramię lusterka z mocowania w drzwiach,odchodzi w miarę łatwo,bo trzyma się teraz tylko na tych dwóch bolcach(śrubę odkręciliśmy wcześniej)

a1afc73079857f7am.jpg

...i wyjmujemy piankę uszczelniającą

506b63ce0ab582c4m.jpg

teraz przez otwór głośnika,odpinamy kable od mocowań do elementów wewnętrznych drzwi-trudność polega na tym,że nic nie widać,przeszkadza prowadnica szyby i jest trochę taśmy,którą trzeba oderwać,albo wyjąć plastikowy uchwyt-tak, czy inaczej-jest trudno i to zabiera najwięcej czasu,jak z tym się uporamy-wyjmujemy kabel z wtyczką od góry-lusterko mamy odpięte i odkręcone...

teraz przełożenie plastikowej obudowy ze starego-do nowego/używanego-jakkolwiek zwał-tego,które zamierzamy zamontować...

...dwie śrubki,od spodu lusterka

59964dd9549a839em.jpg

i od wewnątrz odpinamy szkło lustra z tych spinek plastikowych

060f7588570e13cdm.jpg

odpinamy wtyczki od ogrzewania lusterka i jeśli ktoś ma -od czujnika zmierzchu

32a87d1b45f0d84dm.jpg

zdejmujemy plastikową obudowę lusterka i przekładamy do "nowego"

c000dd38097ed7c4m.jpg

teraz do jakiegoś długiego pręta,przyklejamy taśmą kostkę od "nowego" lusterka

80dc41391ebdc545m.jpg

... i wkładamy w otwór od góry drzwi,aż do dołu,gdzie jest otwór głośnika...

fa68fcac21e469a6m.jpg

podpinamy kostkę i składamy wszystko w odwrotnej kolejności

---------- Post dopisany at 12:30 ---------- Poprzedni post napisany at 12:28 ----------

eee, guzik poprawione, widać tylko miniaturki :facepalm:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Czy możecie wskazać które śruby należy odkręcić aby unieść ramę szyby bo za nic nie mogę umieścić lusterka na swoim miejscu :/

Opublikowano

aby rama poszła do góry musisz odkręcić mechanizm szyby.

na maila mogę wysłać gdzie są śruby mocujące ramkę szyby.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Odkopię temat, czy udało się komuś przepchnąć dodatkowe kable do lusterka bez jego demontażu ?

Opublikowano

Również mam pytanie w temacie lusterek. Otóż u siebie mam od anglika i zakupiłem europejskie i czy jest możliwość zamontowania tych europejskich ale przełożenia do nich obudowy od starych tj.anglika. To nie musiałbym malować nowo zakupionych.

Opublikowano
Również mam pytanie w temacie lusterek. Otóż u siebie mam od anglika i zakupiłem europejskie i czy jest możliwość zamontowania tych europejskich ale przełożenia do nich obudowy od starych tj.anglika. To nie musiałbym malować nowo zakupionych.

obudowy powinny pasować bez problemu

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam wszystkich

Dzisiaj przez swoją głupotę straciłem lusterko zewnętrzne lewe. Mam na aucie lusterko tylko sterowane elektrycznie, a na aledrogo znalazłem w tym samym kolorze tylko że dodatkowo grzane. Czy przeszkadza to montażu u mnie? Kostki są takie same? Będzie można dalej sterować elektrycznie?

Mechanizm otwierania i wtyczki mam całe przy lusterku, w związku z tym czy mogę przełożyć tylko tą część "ruchomą" lusterka? Nie wiem czy mnie rozumiecie :decayed: Chce ominąć procedurę rozbiórki połowy samochodu.

Foto mojego lustra poniżej

Fotka2894.jpg

---------- Post dopisany 26-10-2013 at 12:57 ---------- Poprzedni post napisany 25-10-2013 at 23:42 ----------

Pomoże ktoś?

Opublikowano

Jeśli dobrze widzę mechanizm lusterka masz cały. Więc zakładaj tylko obudowę i masz problem z głowy.

Opublikowano
Jeśli dobrze widzę mechanizm lusterka masz cały. Więc zakładaj tylko obudowę i masz problem z głowy.

Został mi tylko metalowy stelaż. Reszta się wysypała. Kupiłem całe i zrobię przekładkę....jak się da :kwasny:

A jak się ściąga obudowę z lusterka? :kwasny:

Już sobie poradziłem :wink:

• 2 lata później...
Opublikowano

Trochę odkopię temat. Nie działa mi regulacja lewego lusterka. Będę wymieniał mechanizm podnoszenia szyby także zobaczę co tam się dzieje. Co najpierw sprawdzać?

- przewód od lusterka do modułu w drzwiach? Ściągać obudowę z lusterka żeby zobaczyć czy przewód jest ok?

- a może sam przycisk regulacji lusterek? Jak się go demontuje?

- obstawiam, że mógł polecieć przewód w harmonijce w drzwiach. O ile wiem gdzie jest kostka od lusterka w module w drzwiach to nie mam pojęcia gdzie ten przewód leci dalej.

Ktoś pomoże? Prawe lusterko działa bez problemu.

Opublikowano

Często też sterownik w drzwiach pada.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie mam pytanko.

Szukam już od godziny na forum i nic nie wynalazłem.

Jak jest z lusterkami od "anglika" do "europejczyka" - czy one się czymś różnią?? Jeśli tak to czym?? Bo muszę wymienić lewe lustro a na "alledrogo" są głównie od anglików.

Z góry dzięki.

Opublikowano

Lusterka z "anglików" nie pasują do "europejczyków"

Opublikowano

Oczywiście że pasują lusterka od anglików do europejczyków, a różnica jest taka, że lusterko będzie zwrócone w stronę kierowcy pod innym kątem, i może nie wystarczyć regulacji żeby je dobrze ustawić.

A wkłady są identyczne.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, 
W dniu dzisiejszym taka sama sytuacja jak u kolegi, który zaczynał temat. Wychodzę w niedzielę rano... a lusterko upie#$%@# :( Złamane metalowe mocowanie. Lusterko rozebrałem, a mocowanie skleiłem na poxipol. Dam znać czy zdało to egzamin czy to bez sensu. Pytanko jeszcze: czy B7 miały składane lusterka? Da się takie dostać i zamontować?

EDIT: poxipol dał radę. Lusterko się trzyma i musi wytrzymać do wiosny. Jak zrobi się cieplej wymienię ramię lusterka :)

Edytowane przez dimitriii
update posta

Opublikowano
10 godzin temu, dimitriii napisał:

Pytanko jeszcze: czy B7 miały składane lusterka? Da się takie dostać i zamontować?

Miały, da się.