Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Rzęzi sprężarka po nabiciu klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy,mam mały problem z moją sprężarką,i boję się że nie długo będzie duży problem z nią bo strasznie mi rzęzi.Zaczęło się po nabiciu klimy miesiąc temu a wcześniej pracowała trochę ciszej.Wolałbym żeby to było łożysko,a wy na co stawiacie?

Opublikowano

może i sprężarka ,musisz jednak podjechać do speców bo tak to trochę jak wróżenie z fusów .

Opublikowano

Kolego, zanim wymienisz łożysko, sprawdź naciąg paska który napędza sprężarkę. Jeśli naciągnięcie paska nie pomoże sprawdź łożysko i jeśli czujesz się na siłach to wymień je. A jeśli to nie to, to szukuj się na wymianę sprężarki. Koszt regenerowanej to ok. 500zł.

Opublikowano

ja dziś wymieniłem napinacz 100zł i przestało żedzić . łozysko było padnięte ::D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

mam podobny problem, niestety wymiana łożyska nie pomogła, napinacz tez nowy

przy załączonej klimatyzacji glosno pracuje sprężarka, wymieniłem łożysko i dalej to samo, przyczyną jest sprzegło klimy na kole pasowym klimy jest cieniutki pasek okładziny ciernej ktory z czasem się wyciera do poziomu koła wtedy przy załączonym sprężarce trą o siebie dwie metalowe części powodując hałas i teoretycznie wtedy nalezy wymienić sprzegło na nowe lub oddac do specjalistów którzy to uzdrowią a koszt 350-500zł, tarcze w łatwy sposób można wydłubać i zamontować nową, oczywiście nie ma do tego części zamiennej na rynku ale ja mam te tarczki, niestety musiałem je wykonać na zamówienie i to w większej ilości więc moge odprzedać zainteresowanym, koszt takiej tarczki to 20zł, sprzęgło rozbiera się bez większych problemów, czas naprawy około 1 godziny + czas schnięcia kleju, koszt : 20zł tarcza, klej (w zależności gdzie i jaki) do 30zł, dobrze jest wyczyścić metalowe tarcze z rdzy która tam napewno jest. Ja zabieram się za to jak tylko spadnie temp. (bez klimy nie da rady) oddaje do przetoczenia 2cz. sprzęgła i montuje nową okładzinę, dam znać co i jak.

Opublikowano

ja dziś wymieniłem napinacz 100zł i przestało żedzić . łozysko było padnięte ::D

a jakie miałeś objawy?

Opublikowano

na pocztku metaliczne tarcie, po rozebraniu wymianie łożyska i wyczyszczeniu części sprzegła z rdzy metaliczny dzwiek po wlaczeniu klimy, kompresor na 100% sprawny wina sprzegła.

Opublikowano

ale tarcie w jakiej sytuacji, na włączonej, na wyłączonej klimie?? opisz

Opublikowano

a jakie miałeś objawy?

obiawy były takie (metaliczny dźwięk jakby metal tarł o metal)

wymienił na nowe i po sprawie he

• 5 tygodni później...
Opublikowano

a ja myślę,że masz za dużo gazu nabite w okład i dlatego chodzi głośno sprężarka.Może się myle,ale lepiej to też sprawdz

Opublikowano
  • Autor

a ja myślę,że masz za dużo gazu nabite w okład i dlatego chodzi głośno sprężarka.Może się myle,ale lepiej to też sprawdz

Byłem u tego gostka co mi nabijał klimę i mam nabite tyle ile w tym modelu powinno być.Myślę że to jednak sprzęgło,bo rzęzi tylko po załączeniu klimy.Może kolega[pejsyk]podpowie mi czy trzeba wypuścić gaz z układu,żeby to rozebrać i wymienić tą tarczkę? :)Pozdrawiam.
Opublikowano

nie ma potzreby wypuszczac gazu z układu, sprzegło jest niezależne, należy sciągnąć pasek, odkręcić śrubkę chyba 6 (kluczyk 10) zdemontować tarcze napędzającą(uwaga na podkładkę dystansową, jest w tulei tarczy napędzające) zdemontować pierścień segera i wyciągnąć koło pasowe. Jeżeli chodzi o tarczkę to można próbować przetoczyć delikatnie koło i tarcze napędzającą bez potrzeby wymiany tarczy ja zdemintowałem tarczkę, dałem do przetoczenia koło i tarczkę(20zł) wkleiłem nową tarczę sprzegła dałem do przetoczenia (do wyrównania tarczy po wklejeniu) i śmiga, jestem w trakcie reanimacji sprzegła dla kolegi, zabieg prosty, i nie kosztowny jak w pseudo serwisach klimatyzacji,

Opublikowano

Sprężarka może mieć już luzy i wżery na wale dlatego rzęzi i bez regeneracji się nie obejdzie.