Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Awaria multitronika - zdecydowana wymiana na manual

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Witam

W związku z wymianą skrzyni moja jest Do sprzedania:

ma najechane 120 tys km jedyny mankament to Naprawiany sterownik innych problemów Brak - może komuś się przyda.

Samą wymiane będe robił w sierpniu więc jeśli ktoś był by zainteresowany to mozna ją jeszcze sprawdzić w moim A4

Pozdrawiam

Wiktor

Opublikowano

Witam

W związku z wymianą skrzyni moja jest Do sprzedania:

ma najechane 120 tys km jedyny mankament to Naprawiany sterownik innych problemów Brak - może komuś się przyda.

Samą wymiane będe robił w sierpniu więc jeśli ktoś był by zainteresowany to mozna ją jeszcze sprawdzić w moim A4

Pozdrawiam

Wiktor

dzwoniles do mojego ziomka??

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze nie dzwoniłem

Znalazłem warsztat który to robi i nawet ma części na stanie

Warsztat koło Garwolina

Może ktoś go zna ? Właściciel nazywa się Daniel Kowalczyk

Polecił mi go Wspominany Zbigniew Mikołajczyk z ZP Serwisu

Wybieram się tam w sobotę popatrzę co i jak i pogadam konkretnie.

Z drugiej strony nabieram wątpliwości czy nie zmienić Auta na coś co się nie psuje ??? Może znacie taka markę ?

Opublikowano

daj namiary jakies, dla zainteresowanych ludzi

Opublikowano

Spokojnie czaki, niech kolega lechwik najpierw zrobi wywiad i dowie się czy warto ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Byłem w warsztacie w Parysowie pod Garwolinem

to jest :

Dec Auto-Mat Automatyczne Skrzynie Biegów Montaż-Naprawa

Może znacie ten serwis?

Koszt przeróbki to 5000 - 6000 PLN na gotowo

Czas przeróbki to ok 7 dni

Do wymiany:

Skrzynia, pedały, półosie, sprzegło rozrusznik, gałka zmiany biegów.

Narazie szukam opini o serwisie - gość ma mi przysłac referencje ( kontakt do osób którym juz wymianiał skrzynie )

Swoją skrzynie GJA wystawiłem na Allegro i jak się znajdzie na nią klient to przerabiam.

Pozdrawiam

W

Opublikowano

Wiktor - pisałem na pw, nie odpowiedziałeś. Co padło tym razem? Jaki błąd zapisał się w sterowniku?

No i na ile wyceniłeś skrzynkę?

Opublikowano
  • Autor

Powtórna usterka sterownika - niby nic

Problem ten co wcześniej czyli brak kontaktu z czujnikami wybieraka ( brakowało 3 bitu sygnału z wybieraka ) nie wskokiwał R a zamiast D wskakiwał S

Serwis z Ozorkowa zrobił mi to na pół gwarancji zapłaciłem 200 zł ( od naprawy mineło 1 rok i 4 miesiące a gwarancja to 1 rok)

Problem w tym że nie Pasi mi taki Automat

W grę wchodzi sprzedaż auta lub przeróbka na Manual

Skrzynie wyceniłem na 4 kPLN

Opublikowano

Spoko - jeśli chodzi o swapa określiłeś się jasno więc tego nie neguję. Interesuje mnie raczej co pierdykło - sterownik czy bramka magnetyczna na drążku końcowym w skrzyni (obie usterki sygnalizowane są tym samym błędem). Ciekawi mnie też ile wytrzymałby sterownik gdybyś zmodyfikował sprzęgło na 7 lamel lub chociaż zaktualizował soft...

Opublikowano
  • Autor

Spoko - jeśli chodzi o swapa określiłeś się jasno więc tego nie neguję. Interesuje mnie raczej co pierdykło - sterownik czy bramka magnetyczna na drążku końcowym w skrzyni (obie usterki sygnalizowane są tym samym błędem). Ciekawi mnie też ile wytrzymałby sterownik gdybyś zmodyfikował sprzęgło na 7 lamel lub chociaż zaktualizował soft...

Co padło - Połączenia w sterowniku - dokładnie to samo o czym pisałem w innym poście na temat naprawy sterownika.

Po za tym jak narazie cała skrzynia jest OK nic nie szarpie nic innego się z nią nie dzieje.

Brak potrzeby modyfikacji sprzęgła ( napewno zalecane ) ale nie mam chcęci tego robić Gdyź

Ilość frajdy z jazdy Multi <<<<< Problemy z multi

Jeszcze jedno ja nie widzie żadnej frajdy w jeździe tym skuteropodobnym wynalazkiem.

Opublikowano

Skrzynia, pedały, półosie, sprzegło, rozrusznik ???? gałka zmiany biegów, a niewieszz e silnik takze sie rozni ? nie wiesz ze inny sterownik absu i esp powienin byc, niewiesz ze instalacja elektryczjna jest inna i to znaczna jej czesc, ramka wokoło manetki biegów, soft licznika, softt lub caly sterownik silnika,

co masz na mysli skuterpodobnym ?? wynalazkiem ? dsg tez jest skuterpodobny?

takie prazerobki maja wiele wad, tracisz na wartosci samochodu, i to duzo jesli ktos sie

zorientuje ze była zmiana na manula to niewiem czy sprzedasz go wogole, o bezpieczeństwie nie mowie a prawnie samochodem nie mozna sie juz poruszac po drogach traci on homologacje

ja juz dawno o tym myślałem, juz mialem kupic angola takiego samego zeby plug and play bylo

pamietaj jak niezrobisz tego sam nigdy to niebedzie dobrze zrobione lepiej sprzedaj samochó i szukaj w manualu

Opublikowano

jak Cię tak denerwuje ta skrzynia i nie chcesz sprzedawać auta to rób..spytaj się czy swojej skrzyni nie możesz zostawić w rozliczeniu..

Opublikowano
  • Autor

Skrzynia, pedały, półosie, sprzegło, rozrusznik ???? gałka zmiany biegów, a niewieszz e silnik takze sie rozni ? nie wiesz ze inny sterownik absu i esp powienin byc, niewiesz ze instalacja elektryczjna jest inna i to znaczna jej czesc, ramka wokoło manetki biegów, soft licznika, softt lub caly sterownik silnika,

co masz na mysli skuterpodobnym ?? wynalazkiem ? dsg tez jest skuterpodobny?

takie prazerobki maja wiele wad, tracisz na wartosci samochodu, i to duzo jesli ktos sie

zorientuje ze była zmiana na manula to niewiem czy sprzedasz go wogole, o bezpieczeństwie nie mowie a prawnie samochodem nie mozna sie juz poruszac po drogach traci on homologacje

ja juz dawno o tym myślałem, juz mialem kupic angola takiego samego zeby plug and play bylo

pamietaj jak niezrobisz tego sam nigdy to niebedzie dobrze zrobione lepiej sprzedaj samochó i szukaj w manualu

Czaki 22 - masz dość ortodoksyjne poglady

Porównanie do skutera - Skrzynia CVT działa na takiej zasadzie jak przekładnia w skuterze. DSG to zupełnie inna skrzynia

Spadek wartość ? Myslę że wręcz odwrotnie bo jak wszyscy wiemy Multitroniki na Allegro (a w szczególności a mobile.de są o wiele tańsze niż manuale)

mówisz żebym sprzedał A ile ja za to auto dostane ? napewno nie tyle żeby kupic manual z tym lub podobnym przebiegiem.

Przypomne że intencją mojego postu jest merytoryczna dyskusja jak to zrobic i na co nalezy uwarzać.

Pozdrawiam.

W

Opublikowano

@lechwik jak dla mnie to ta przekładka to niezła gimnastyka ,coś w stylu przeróbki anglika i chyba sobie zdajesz sprawę że jak kiedyś byś sprzedawał ten swój przeszczep to musisz powiadomić klienta o tej przeróbce .

Odnośnie skutera i CVT masz racje to to samo lecz nie widzę nic w tym złego ,to że auto jedzie bez szarpania to chyba tylko na Plus tej skrzyni .

mówisz żebym sprzedał A ile ja za to auto dostane ? napewno nie tyle żeby kupic manual z tym lub podobnym przebiegiem.

Przypomne że intencją mojego postu jest merytoryczna dyskusja jak to zrobic i na co nalezy uwarzać.

Tak naprawę to podejmujesz WIELKIE ryzyko bawiąc się w tą modyfikacje , rozumie jak byś miał mechanika niedaleko siebie który jest kumaty w te klocki i ci to zrobi , ale szukanie po Polsce szpeca jak dla mnie to poroniony pomysł z jednego powodu ,jeżeli będzie się coś złego działo to będziesz śmigał do gościa ze 100 lub 200KM stracisz nerwy i pieniądze .

Ja na twoim miejscu albo bym to naprawił i sprzedał ,albo sprzedał z tym uszkodzeniem a ile dostaniesz to rynek sam pokaże jak będzie za niska cena to po prostu nie sprzedaż lecz warto spróbować bo nic nie tracisz .

Opublikowano

dsg i multi jezdzi sie tak samo - oto mi chodziło ze skrzynie sie roznia to kazdy na forum wie,

zrobiosz jak uwazazasz, mi nie daje multi tylko komfortu psychiicznego ze moizna pocisnac i sie nic nie wys...

Opublikowano

Czak DSG inaczej jedzie niż CVT - w DSG odczuwasz zmianę biegu, tyle że jest ona dokonywana szybciej niż w konwencjonalnym automacie ze względu na zastosowanie dwóch sprzęgieł. Sory za OT.

Opublikowano
  • Autor

dsg i multi jezdzi sie tak samo - oto mi chodziło ze skrzynie sie roznia to kazdy na forum wie,

zrobiosz jak uwazazasz, mi nie daje multi tylko komfortu psyhiicznego ze moizna pocisnac i sie nic nie wys...

Właśnie trafiłeś w samo setno - nie chcę auta które w każdej chwili się wysypie ( poprzednia awaria (choć drobna) wypadła akurat w chwili kiedy wybieraliśmy się na urlop. i przez to gówniane auto trzeba było zmienić plany.

"URIS" Tak jak pisałem wczesniej mam warsztat oddalony o 65km firma się na tym zna bo przerobiła już pare aut

na przeróbke dostaje 6 miesięcy gwarancji.

Co do sprzedaży to Auto wystawiłem Cena 35 tysi i brak zainteresowania.

Pozdrawiam

W

Opublikowano

Wiktor daj linka...

Opublikowano

Im więcej czytam o wynalazku zwanym Multitronic, tym bardziej utwierdza mnie to w przekonaniu, że to największe gówno jakie Audi wypuściło i nie przystaje to trochę do klasy premium. S-tronic to przyszłość i szkoda, że przy wzdłużnych montują tylko z quattro, ale cóż wydali kupę kasy na projekt i teraz muszą to wciskać klientom.

Opublikowano

ja też poprosze o linka do ogłoszenia....