Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B5 ALF] Zawór od ekologii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ktoś by mi mógł podrzucić numer katalogowy i może fachową nazwe - chyba to jest elektrozawór od ekologii - jakoś tak nazwał to mój mechanik. Wchodzi do niego jedna rurka, wychodzi druga, podłączona jest wtyczka i robi cały czas klik klik klik - tego akurat nie powinien robić. W ASO kosztuje ponad 300,00 PLN.

W komoże silnika jest umieszczony blisko filtra powietrza, na rurze dolotowej w takim gumowym kołnierzu.

Opublikowano

Też jestem bardzo ciekawy co to jest w moim przypadku to raz jest cisza a raz to nie klika tylko stuka głośno :mysli:

Opublikowano

Elektrozawór pochłaniacza par paliwa (filtra z węglem aktywnym), jeśli nie działa prawidłowo można go wymienić na inny, jego zadaniem jest tylko zamykanie i otwieranie, więc jeśli cewka elektrozaworu będzie miała podobną wartość rezystancji można zamieniać.

Tak jest w przypadku zaworków na 2 piny.

Opublikowano

Elektrozawór pochłaniacza par paliwa (filtra z węglem aktywnym), jeśli nie działa prawidłowo można go wymienić na inny, jego zadaniem jest tylko zamykanie i otwieranie, więc jeśli cewka elektrozaworu będzie miała podobną wartość rezystancji można zamieniać.

Tak jest w przypadku zaworków na 2 piny.

To znaczy jak pyka cały czas to otwiera sie i zamyka tak często czy to normalne :mysli:

Opublikowano
  • Autor

no i gdzie to znalezc, bo 300 za to nie wydam :/

Opublikowano

szukajac "dziwnych" odgłosów w silniku moją uwagę zwrócił dzisiaj tyrkaczący tenże właśnie zawór, wynalazłem w mądrej książce, że nazywa się on "zawór elektromagnetyczny zbiornika z węglem aktywnym" (strona 105) czy powinien on tak głośno tyrkotać?? przysłuc**jąc się mu w pewnej chwili zwiększył on częstotliwośc tego tyrkotania bez zwiększania obrotów silnika. Czy trzeba go wymieniać i czym grozi uszkodzenie takiego zaworu jeśli wogóle czymś grozi. Dodatkowo po trasie 100 km zaczął jak głupi klekotać jeden z zaworów a z ukłądu wydechowego też się wydostaje jakiś dziwny dzwięk, nie wiem czy się przenosi to klekotanie czy jeszce coś innego. Byłem zmęczony to zostawiłem auto na parkingu i jutro do niego zaglądne w pierwszej kolejności olej sprawdze.

Czy mógłby ktoś odpalić swoją niunie i posłuchac czy ten zawór tyrkocze, jest on przymocowany do obudowy filtru powietrza, przynajmniej w 1.8.

Opublikowano

Czy mógłby ktoś odpalić swoją niunie i posłuchac czy ten zawór tyrkocze, jest on przymocowany do obudowy filtru powietrza, przynajmniej w 1.8.

Ja mam 1.6 ale u mnie też "tyrkocze" i również zastanawiam się czy tak ma być?

Opublikowano

A u mnie wogóle nie tyka bo nie dochodzi do niego napięcie :( Sam zawór działa bo sprawdziłem go zasilaczem. Czy to normalne :mysli:

• 1 rok później...
Opublikowano

witam ja mam podobne objawy w mojej niuni i tez sie zastanawiam czy moze tak byc czy to moze jakas niesprawnosc?

Opublikowano

u mnie ten zaworek wydaje sie żyć własnym życiem :)

raz sobie szybko pyka raz wolno :) niezależnie od obrotów silnika, w sumie niezależnie od niczego :)

to jest pewnie jakiś Automatyczny Wqrwiacz Właściciela Pojazdu (w skrócie AWWP ), takie ustrojstwo wymyślone w Ingolstadt coby można było nad tym sie rozwodzić miesiącami na forach :)

To jak wie ktoś jak on ma pracować normalnie ?>