Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Świergoli, warczy itp.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam taki problem z klima. Jezeli dziala sam nawiew bez schladzania wszystko jest ok.. Problem zaczyna sie w momencie gdy wlacze klime (tym guzikiem z platkiem sniegu dla jasnosci :> ), sprezarka zaczyna czasami warkotac lub swiergolic, czuc tez lekkie trzesienie przodem co jest chyba normalne.

Ostatnio jechalem na odcinku ~200 km przy temp na dworzu ok 30C i wydaje mi sie ze klima rowniez nie dzialala tak jak powinna - dmuchalo cieplym powietrzem...

Co to moze byc, sprezarka pada, slaby naciag paska, a moze klima nie nabita (ostatni raz byla nabija w zeszlym roku w maju) - dodam ze jest to pierwszy moj samochod z klima, wiec sie nie znam :)

Pozdro

Opublikowano

Sprawdź sobie najpierw stan czynnika w układzie. Z pozycji komputera trudno coś sugerować ale jeżeli te odgłosy dochodzą z kompresora to mogą oznaczać jego agonię. W kompresorze są łożyska które z czasem siadają. W dziale warsztat znajdziesz temat dot. naprawy kompresora zexel który jest również u ciebie.

Opublikowano

glupie pytanie , ale jak sprawdzic ten stan czynnika :decayed:

Opublikowano

kolego wysil się trochę, a w tym dziale znajdziesz odpowiedzi. Stan czynnika sprawdzisz w serwisie z klimą

Opublikowano

Sprawdź poziom czynnika. U mnie spadały co kilknaście sekund obroty przy włączonej sprężąrce, co najlepsze u speca naładowaliśmy kontrast, po 500km pojechałem na sprawdzenie i zero wyciekow. Podjedź do fachowca to wszystko będzie jasne.

Opublikowano

Tak zrobie, dzisiaj klima zaczela dzialac po jakis 5-10 minutach po odpaleniu silnika, wiało ładnie zimnem ale spreżarka nadal warcze - dzwiek jakby predatora w steelth mode :polew: - nie przez caly czas

Opublikowano

u mnie pasek od klimy piszczy przy przyspieszaniu jak go naciągnąłem przestał teraz problem powrócił, czyżby napinacz siadł?