Szymoonk Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Wczoraj spadło mi cięgno od turbiny wtedy turbo umarło. Nawet po założeniu cięgna spowrotem turbo nie reagowało dopiero po tym jak przy odpalonym silniku kolega trzymał obroty na 4k i wtedy założyłem to cięgno, turbo zaczęło dawać jakieś ciśnienie. Jednak teraz auto przyspiesza dopiero od 2.5 - 3k obrotów. Jak zrobić aby było poprawnie jak powinno być wyregulowane to Cięgno ?
KrzyHo Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Witam Chodzi o to cięgno które steruje geometrią łopatek?? Ustawiane jest to fabrycznie przez producenta samochodu. Samemu jest bardzo ciężko to zrobić i może być z tym kłopot. Dobrze byłoby podjechać do jakiegoś dobrego mechanika który zajmuje sie turbinami i pogadać z nim, najlepiej jednak (tzn. zależy od ASO, jedni robią dobrze inni źle, różnie bywa) jest pojechać do ASO i tam sie dowiedzieć, ale wiadomo to wiąże sie z kosztami. Nie chcę straszyć ale jeśli nikt tego nie naprawi to możliwe że trzeba będzie wymienić sprężarkę albo oddać ją do regeneracji. Pozdrawiam.
spanky Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Witam Chodzi o to cięgno które steruje geometrią łopatek?? Ustawiane jest to fabrycznie przez producenta samochodu. Samemu jest bardzo ciężko to zrobić i może być z tym kłopot. Dobrze byłoby podjechać do jakiegoś dobrego mechanika który zajmuje sie turbinami i pogadać z nim, najlepiej jednak (tzn. zależy od ASO, jedni robią dobrze inni źle, różnie bywa) jest pojechać do ASO i tam sie dowiedzieć, ale wiadomo to wiąże sie z kosztami. Nie chcę straszyć ale jeśli nikt tego nie naprawi to możliwe że trzeba będzie wymienić sprężarkę albo oddać ją do regeneracji. Pozdrawiam. w silniku 1Z nie było turbulum ze zmienna geometria łopatek ....
KrzyHo Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Możliwe że się mylę, jeśli nie ma tam cięgna od regulacji łopatek, to o jakie cięgno chodzi??? Żadnego cięgna więcej nie kojarze, o które mogłoby chodzić.
Szymoonk Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Dokładnie tak chodzi mi o sztangę nie wiedziałem jak to nazwać ;/
Rekomendowane odpowiedzi