Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Pół FIS i czujnik klocków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Problem z czujnikami zużycia klocków był już wiele razy poruszany jednak nigdzie nie udało mi się znaleźć rozwiązania mojego problemu, ale może od początku:

Zaczęło się od tego, że przy mocniejszych skrętach kierownicą licznik (1/2 FIS) sygnalizował zużycie klocków. Od jakiegoś czasu komunikat ten pojawia się już po włączeniu zapłonu. Moje podejrzenia padły na przewody przy czujnikach ponieważ z jednej strony "od nowości" nie miałem nawet kostki tylko zwarty przewód a z drugiej strony popękaną i poklejoną kostkę którą ostatecznie również wyciąłem i przewody zwarłem jednak to nie rozwiązało problemu. Podpiąłem się do samochodu z Vag'iem próbowałem przekodować licznik żeby całkiem wyłączyć sygnalizację ale to też nie pomogło - licznik przyjmuje nowe kodowanie ale bez względu na to czy kod jest 00xxx czy 01xxx komunikat cały czas jest wyświetlany. Ostatecznie został na 00xxx - wyłączony. Następnie wykręciłem licznik i tu zaczynają się schody. Myślę, że kabel od czujników jest brązowo - niebieski i wchodzi w 7 pin zielonej 32 stykowej kostki. Czy ktoś z Was posiada może schemat podłączenia tego obwodu z 1/2 FIS ?? W "Sam naprawiam" jest ale raczej pod starszy licznik z przed 99r albo pod pełny FIS bo kolory przewodów są inne i miejsca połączeń też. Następnie mój domniemany kabel brązowo niebieski wchodzi do szarej kostki w lewym słupku. Tam rozpiąłem kostkę i próbowałem zewrzeć przewód z licznika z masą ale również bez skutku. Miernik pokazuje, że jest przejście między masą a tym przewodem - tak jak gdyby oba były masą. I tu znowu moje pytanie - czy może to zależeć od kodowania 00xxx - nie mogę go teraz zmienić na 01 bo nie mam chwilowo dostępu do vaga więc sobie teoretyzuję :confused4: Normalnie z której strony jest ten obwód wpięty do masy ?, przy liczniku czy z drugiej strony ? - wg "Sam naprawiam" jest to "w wiązce przewodów urządzenia ABS" - nie wiem gdzie tego szukać. Czy macie może jakiś pomysł w jaki sposób wyłączyć tą sygnalizacją, narazie nie zależy mi nawet na poprawnym działaniu tego czujnika tylko żeby nie było pisku przy starcie i ciągłego wyświetlania tego komunikatu.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie ...

Opublikowano

Kolego Rozpiska do kazdego licznika czy z fisem czy z 1/2 czy bez jest taka sama.

Zecz u ciebie polega pewnie na tym ze na przewodzie pojawia sie masa "tym od okładzin hamulcy" a kabelek sprawny powinien wisiec w powietrzy, i dopiero jak zjada sie klocki to pojawia sie na nim masa.

Jesli chodzi o rozpiske pinow to masz bardzo ładnie to w obszernym temacie na temat FIS.

Opublikowano

No właśnie jest na odwrót dobre klocki - jest masa, przewód zatopiony w klocku przeciera się i wtedy wyskakuje komunikat. Spróbuj zewrzeć pin 7 do masy bezpośrednio we wtyczce licznika