Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Siatki na owady - moskitiery Problem z odklejaniem się taśm - rozwiązanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dotyczy jak mniemam większości okien plastikowych...

Witam.

Z racji gorącego lata a co za tym idzie mnóstwem wszelkiego robactwa pchającego się do chałupy wszelkimi możliwymi otworami - jak co roku postanowiłem założyć na okna siatki - moskitiery. W tym roku kupiłem siatki marki RED MOSQUITO dostępne w każdym większym markecie. Sama siatka jest bardzo dobra - drobne oczka nie przepuszczą żadnego większego insekta.

Po założeniu siatki na taśmach jak co roku pojawił się ten sam problem - odklejająca się taśma od okna. Po prostu badziewiasty klej i już...

Postanowiłem coś z tym zrobić...

W moim oknie jak podejrzewam i w większości okien plastikowych wokół otworu okiennego znajduje się czarna gumowa uszczelka którą można zdjąć - jest specjalnie wyprofilowana i wciskana w wyżłobienie w oknie. Problem jest tego typu, że jest ona miejscowo przyklejona, na początkach i na zagięciach, ale delikatnie używając siły da się ją odkleić - ewentualnie jak się troszkę zniszczy od spodu (można potem ją podkleić jakimś klejem do gumy.

Zatem zdejmujemy uszczelkę i robimy tak :

1. Rozciągamy siatkę na oknie przy pomocy taśm.

2. Następnie będziemy się starać powciskać uszczelkę na swoje miejsce ale trzeba to zrobić w ten sposób bo inaczej się nie uda :

- w miejscu gdzie przykładamy uszczelkę musimy oderwać siatkę od taśmy inaczej za cholere nam uszczelka nie wejdzie bo naprężona siatka ją wypycha. I tak kawałek po kawałku odrywamy siatkę od taśmy i w tym samym momencie dociskamy uszczelkę na swoje miejsce.

Na koniec zamykamy okno aby równomiernie docisnęło uszczelkę na całej długości i fajrant.

Efekt takiego zabiegu jest rewelacyjny, siatka idealnie rozciągnięta na całym oknie, bez wiecznie odklejających się taśm i bez drogich moskitier ramkowych.

Po sezonie taką siatkę bardzo łatwo zdjąć wyciągając miejscowo uszczelkę z okna i wyciągając spod niej siatkę.

Taśmy można pozostawić do przyszłego roku, przydadzą się przy ponownym rozciąganiu siatki.

Tak to wygląda po zabiegu..

p160710191.jpg

Mam nadzieję, że komuś się to przyda.

Pozdrawiam. :hi:

Opublikowano

to teraz czas wyrezac moskitiery w a4 :kox:[br]Dopisany: 15 Lipiec 2010, 01:19_________________________________________________a tak serio to ja montowalem ostatnio mojej dziewczynie w oknie moskitiere i nic sie nie odkleja ....

kupiona w castoramie za 10zl ( starczyla na 1 skrzydlo okna )

Opublikowano

ale bez foto relacji :thumbdown:

:polew:

Opublikowano

No niestety, nie pomyślałem w trakcie... ale chyba opisałem to dosyć jasno więc każdy powinien sobie poradzić...

Opublikowano

No niestety, nie pomyślałem w trakcie... ale chyba opisałem to dosyć jasno więc każdy powinien sobie poradzić...

Ale Ty poważny Grzesiu jesteś :notworthy::wink4:

Opublikowano

hehe :)