Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Hamulce tył

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem w trakcie wymiany tarcz tylnych i mam pytanko bo nie wiem do czego służy taka jakby zębatka która jest nabita wewnątrz tylnej tarczy. To jest związane z ABS? a z osłony nad ośką wystaje taki bolec. Wie ktoś z jaką siłą dokręcić nakrętkę na ośce? Słyszałem że dokręca się do oporu i potem odkręca o około pół obrotu.

Pozdro[br]Dopisany: 18 Lipiec 2010, 21:20_________________________________________________Wie ktoś ile kosztowałby ten pierścień ABS'u? bo kurde tak był zeżarty przez rdze że pękł przy zbijaniu go ze starej tarczy a wcale ciężko nie schodził :confused4: Drugi też nie wygląda za ciekawie. W sklepie z częściami nie mieli tego. Wysłali mnie do ASO a tam zapłacę za to jeszcze raz tyle ile to jest warte. Może szrot odwiedzić?

Jakby kto nie wiedział o co sie rozchodzi: http://img34.imageshack.us/img34/8261/zdjcie020dr.jpg[br]Dopisany: 19 Lipiec 2010, 11:42_________________________________________________Tarcze z tyłu wymieniłem oraz płyn hamulcowy na nowy ale nie wiem czemu zapaliła mi się kontrolka ABS i czerwony wykrzyknik. Jak zapale silnik to nie świeci się ale jak ujadę parę metrów to zapalają się te kontrolki i słychać sygnał dźwiękowy (takie trzy piknięcia). Patrzyłem na inne posty i każdy pisze żeby Vagować auto ale może ktoś wie czemu tak się stało? Może czujnik abs'u wyłapał że pierścień został oddzielony od czujnika? A wykrzyknik to nie wiem czemu się świeci. Jak zmieniałem płyn to jednocześnie zlewałem stary i dolewałem nowego żeby nie zapowietrzyć układu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

kolego bez pierścienia abs układ ten nie zadziała. jeśli nie miałeś nowego trzeba było spawać tamten i zakładać. Fachowo nazywa się ten pierścień impulsatorem, nie przenosi on naprężeń, ważne jedynie aby był w równej odległości od czujnika abs

Opublikowano

pierścień ABS'u? bo kurde tak był zeżarty przez rdze że pękł przy zbijaniu go ze starej tarczy a wcale ciężko nie schodził :confused4: Drugi też nie wygląda za ciekawie. W sklepie z częściami nie mieli tego. Wysłali mnie do ASO a tam zapłacę za to jeszcze raz tyle ile to jest warte. Może szrot odwiedzić?

Pierścień pasuje z Audi 80 88-95, A4 94-01, Audi100 88-94, A6 94-97

numery zamienników to:

4MAX - 5213-03-0001P

FEBI BILSTEIN 27176

Opublikowano
  • Autor

Pierścień kupiłem nówke sztukę i jak pisałem jest na prawym tylnym kole. Założony jest prosto a czujnik jest czysty a świeci mi się czerwony wykrzyknik i pomarańczowa kontrolka ABS. Te kontrolki zapalają dopiero JAK PRZEKROCZĘ 10 KM/H a nie jak zapalę silnik. Wszystko było w porządku póki nie wymieniłem tarcz i klocków ale to na pewno nie jest powód świecenia się kontrolki ABS i wykrzyknika. Może wystarczy samo skasowanie błędu skoro nie zapala się po załączeniu silnika tylko po przekroczeniu 10 km/h. Póki nie świecą kontrolki to ABS działa bo próbowałem a jak się świecą to mogiła bo już raz przekonałem się o tym. Pomóżcie bo całkiem już zbaraniałem.

Opublikowano

Pierścień kupiłem nówke sztukę i jak pisałem jest na prawym tylnym kole. Założony jest prosto a czujnik jest czysty a świeci mi się czerwony wykrzyknik i pomarańczowa kontrolka ABS. Te kontrolki zapalają dopiero JAK PRZEKROCZĘ 10 KM/H a nie jak zapalę silnik. Wszystko było w porządku póki nie wymieniłem tarcz i klocków ale to na pewno nie jest powód świecenia się kontrolki ABS i wykrzyknika. Może wystarczy samo skasowanie błędu skoro nie zapala się po załączeniu silnika tylko po przekroczeniu 10 km/h. Póki nie świecą kontrolki to ABS działa bo próbowałem a jak się świecą to mogiła bo już raz przekonałem się o tym. Pomóżcie bo całkiem już zbaraniałem.

może ten pierścień ma za mało ząbków :mysli:

Opublikowano
  • Autor

jest identyko z oryginalnym go kupowalem w sklepie z czesciami do aut z grupy VAG. Masakra z tym.

Opublikowano

musisz podpiąć się pod Vaga wtedy wszystko powinno stać sie jasne może czujnik albo po prostu skasujesz błędy i będzie ok zacznij od tego :wink4:

Opublikowano

Witam. tomekk89 jak tam czujnik ? Ja mam taki sam problem. Wymienilem tarcze z klockami i po ABS-ie :wallbash: . Tarcz od ABS-u jest w 99,9% zalozona dobrze , a blad wyskakuje po ruszeniu. Czy czujnik mozna jakos sprawdzic? ( nie mowie o vagu , bo on pokazuje blad czujnika , ale tak na zewnatrz ) . Czy mogl sie on uszkodzic od pukania mlotkiem po zaciskach? Mialem duze problemy z ruszeniem srub i troche musialy dostac po lubach :rolleyes:

Może to glupie pytanie , ale czy taki czujnik mozna czyscic? Bo jak sobie przypominam to byl dosc brudny ( jakis opilki byly przyklejone do niego, nie badzo duzo , ale jednak byly )

Opublikowano
  • Autor

u mnie czujnik wygląda w porządku ale tak samo nie mogłem odkręcić śrub od jarzma. Na porządku waliłem po nich młotem ale nie pomogło więc kątówką odcinałem łby śrub. Z tego co sie dowiedziałem to gdyby czujnik był padnięty to kontrolki zapalały by się po zapaleniu silnika a u mnie zapalają się po przekroczeniu 10 km/h i gasną po zgaszeniu silnika. Kazano mi sprawdzić ilość zębów nowego pierścienia (?) względem starego (45 zębów) oraz odległość czujnika od zębów pierścienia (ponoć od 0,6-0,8 mm powinno wynosić)[br]Dopisany: 26 Sierpień 2010, 15:32_________________________________________________Apropo czyszczenia to ja czujnik u siebie też wyczyściłem ale nic to nie dało a zabrudzony to on był. Najpierw sprawdź odległość pierścienia od czujnika. Ja musze to samo zrobić

Opublikowano

Objawy mam takie same jak Ty. Kurcze, ze nie zrobilem zdjecia przed wybijaniem piersciecnia :confused4: . Teraz mam oba nabite na maksa do tarczy i przy prawym jest niby OK. Z tego co kojarze to chyba nie bylo do konca z jednej strony dobite, ale ........ :embarrassed: Nie pamietam dokladnie. Nie zwrocilem uwagi na to, bo nie widzialem ze moze byc z tym problem. Najlatwiej bylo dobic do konca, bo wtedy napewno jest rowno, a jak zostawisz szpare to moze nie wyjsc idealnie.

Opublikowano

Objawy mam takie same jak Ty. Kurcze, ze nie zrobilem zdjecia przed wybijaniem piersciecnia :confused4: . Teraz mam oba nabite na maksa do tarczy i przy prawym jest niby OK. Z tego co kojarze to chyba nie bylo do konca z jednej strony dobite, ale ........ :embarrassed: Nie pamietam dokladnie. Nie zwrocilem uwagi na to, bo nie widzialem ze moze byc z tym problem. Najlatwiej bylo dobic do konca, bo wtedy napewno jest rowno, a jak zostawisz szpare to moze nie wyjsc idealnie.

Tylko trochę się ten pierścień na piastę nabija delikatnie[br]Dopisany: 26 Sierpień 2010, 16:29_________________________________________________

u mnie czujnik wygląda w porządku ale tak samo nie mogłem odkręcić śrub od jarzma. Na porządku waliłem po nich młotem ale nie pomogło więc kątówką odcinałem łby śrub. Z tego co sie dowiedziałem to gdyby czujnik był padnięty to kontrolki zapalały by się po zapaleniu silnika a u mnie zapalają się po przekroczeniu 10 km/h i gasną po zgaszeniu silnika. Kazano mi sprawdzić ilość zębów nowego pierścienia (?) względem starego (45 zębów) oraz odległość czujnika od zębów pierścienia (ponoć od 0,6-0,8 mm powinno wynosić)[br]Dopisany: 26 Sierpień 2010, 15:32_________________________________________________Apropo czyszczenia to ja czujnik u siebie też wyczyściłem ale nic to nie dało a zabrudzony to on był. Najpierw sprawdź odległość pierścienia od czujnika. Ja musze to samo zrobić

przeczyść wtyczkę może ona nie łączy ale zapewne krzywo nabity jest pierścień ABS jak to w 90% przypadków bywa

Opublikowano

Jeśli chodzi o zdejmowanie pierścienia to proponuje na przyszłość podgrzać go palnikiem gazowym i sam zeskoczy po delikatnym uderzeniu młotkiem w tarcze. Jeżeli chodzi o ten niedziałający ABS to proponuje podpiąć kompa pod VAG i sprawdzić czy dobrze odczytuje prędkość z każdego koła podczas jazdy. Miałem podobny problem i kazało się, że tylne prawe koło przy prędkości około 17 km/h źle odczytuję prędkość w stosunku do innych kół i ABS zaczynał głupieć po czym się odłączał i zapalały się kontrolki. Po 10 próbach ustawienia czujnika końcu udało mi się ustawić go dobrze i ABS zaczął działać poprawnie...

Opublikowano
  • Autor

Pierścień z tego co wiem równo jest osadzony ale może faktycznie czujnik wariuje i źle prędkość nalicza. Po podpięciu Vag'a wyświetlił się błąd prawego tylnego czujnika prędkości obrotowej koła (ABS'u) numer błędu: 00287 a do dziś nie moge dojść do tego co się powaliło.

Opublikowano

Jutro sie za to zabiore , bo dzisiaj nie mialem czasu. Tarcz ABS-u mam dobrze osadzaona, wiec pobawie sie narazie czujnikiem. Moze sie da go regolowac bez zdejmowania kola abs-u.[br]Dopisany: 26 Sierpień 2010, 21:03_________________________________________________No i po sprawie :> . ABS naprawiony. Wiec musisz zdjąć tarcz hamulcową, wybić jeszcze raz pierścień i nabić go tylko delikatnie, tak aby krawędź pierścienia zrównała się z krawędzią tarczy. Wszystko widać na zdjęciach poniżej. Pierwsze zdjęcie pokazuje pierscień nabity do końca , a drugie prawidłowo. Różnica jest nie wielka ( 1.5mm maks 2mm ) . Po nowym nabiciu dobrze jest podłączyć Vag i sprawdzić czy czujnik odczytuje predkość koła równo dla każdej nawet najmniejszej prędkości. Ja starałem utrzymać się równo 3km/h i jak mi się to udawało to było OK. Na drugim kole nie mogłem utrzymać rózno 3km/h bo wskakiwało mi 3 i 0 i znowu 3 i 0 . W czasie jazdy był taki skutek , że nie rozłączało ABS-u, ale jak zwalniał poniżej 10km/h to mimo tylko lekko wciśniętego hamulca ABS robił swoje, bo czujnik mu chwilowo pokazywał, że koło stoi. Mam nadzieję,że jakos zrozumiesz co pisałem, bo jestem po :drunk: jakby co to pisz jutro, postaram się wyjaśnić dokładniej.

0f237347e270abc5med.jpg

36a262ca856be82cmed.jpg

Opublikowano
  • Autor

co do pierścienia to też tak mam głęboko nabity ALE czujnikiem ABS idzie regulować :> dziś to dopiero wyczaiłem. Zacząłem kombinować z czujnikiem i udało mi się go wypchnąć. Wystarczyło naciskać na wtyczkę i czujnik wysunął się w stronę pierścienia :> i po kłopocie chociaż na początku też chciałem pierścień zbijać i nabijać bliżej krawędzi. Nie wiem dlaczego ten czujnik był wepchnięty głębiej ale najważniejsze że kontrolki się nie świecą i ABS działa. Mam tylko nadzieje że teraz wątku nie usuną bo przyda się następnym co mieliby z tym problem :>

Opublikowano

A to ciekawe, bo ja tylko moglem obracac czujnikiem, a wcisnac go nie moglem. Tak czy inaczej musialbym sciagac jeden z pierscieni, bo nie byl nabity idealnie, przez co przy nizszej predkosci troche szalal. Myśle , że wątku nie zdejmą bo napewno się przyda kilku takim jak my :>

Opublikowano
  • Autor

ano hehehe :D ale trzeba zaznaczyć że problem był w autach FWD w tylnych hamulcach :decayed:

• 9 lat później...
Opublikowano

U mnie krzywo był nabity pierścień abs i też wywalało błąd 

• 3 lata później...
Opublikowano

Ostatnio wymieniałem i u mnie wyglądało to tak jeśli chodzi o czujniki i ABS.

1. Ściągamy stare tarcze (po zdjęciu okazało się, że koronki od ABSu są nowszego typu z otworami a ja miałem zakupione starsze, żeliwne z zębami - w obu przypadkach liczba otworów jest identyczna jak liczyłem).

2. Nowe koronki żeliwne najlepiej wsadzić do pieca na 250C wtedy nie musimy wciskać nic na siłę. U mnie po podgrzaniu praktycznie wpadły do końca wytłoczenia w tarczy (tak ma być).

3. Przed założeniem tarczy należy wyczyścić i delikatnie obruszać czujnik od ABSu.

4. Montujemy tarczę. Następnie dociskamy czujnik od ABSu do samego końca i delikatnie go cofamy tak, żeby nic nie ocierało. Os strony zdjętego jarzma widać czujnik i koronkę.

5. Montujemy resztę osprzętu hamulców.

Należy zwrócić uwagę, żeby przy zakładaniu koronka ABSu wpadła do samego końca wytłoczenia. Należy też uważać, żeby siadła ona prosto i nie miała żadnego bicia.

Zabieg udał się. Nie odczuwam żadnego wzmożonego działania pompy ABSu przy przyhamowywaniu czy manewrach przy małych prędkościach. Powyżej 100km/h też nie miałem żadnych problemów.

Tarcze i klocki to zestaw od febiego. Koronki to Maxgear 27-0176. Wszystko pasuje do siebie dobrze.

Edytowane przez mascom