Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Dziwne rzeczy w klimie ;] spece się zastanawiają.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

mam dość uporczywy problem z klimą, 3 dni już samochód w warsztacie (specjaliści grupy VW, jak niesie fama :)

po kolei:

1) kupno samochodu, kontrola w ASO, stwierdzaja występowanie zbyt dużego ciśnienia. Klima "przerywa" lubi się wyłączyć, zwłaszcza na postoju

2) klima pada całkiem, zerwane sprzęgło

3) warsztat wymienia sprzęgło, zrywa się po 2 km

4) wymiana sprężarki na nową, grzeje się ...

5) stwierdzają, że nie chodzi wentylator sprężarki

6) uruchamiają wentylator ( nie wiem co było)

5) układ szczelny, nabity, filtr czysty

6) założenie sprężarki, facet nie jest zadowolony, termometr dajeprzy Low pokazuje 12st, powinien 7-8stwierdzają, że wentylator sprężarki chodzi "w drugą stronę"

7) teraz się zastanawiają, czemu wentylator kręci się odwrotnie... sterownik podobno jest w samym wentylatorze

pomoże ktoś, bo ręce mi opadają.....

Opublikowano

7-8 stopni :polew: ja mam 2 stopnie w starym B5 no nieźli fachowcy zawieź auto gdzie indziej :wallbash:

Opublikowano

masz wydruk z maszyny?

powinna nadrukować ciśnienie na wysokiej i niskiej (rozprężnej) oraz temp w kratkach, rozumiem że mierzycie zawsze w tej samej kratce, bo w wielu autach występuje różnica między temp w poszczególnych kratkach

Opublikowano

U mnie na wylocie z kratki +2oC :JC_fan: ... olej tych pseudo fachowców z ASO i jedź do porządnego serwisu klimatyzacji :wink4:

Opublikowano

U mnie na wylocie z kratki +2oC :JC_fan: ... olej tych pseudo fachowców z ASO i jedź do porządnego serwisu klimatyzacji :wink4:

U mnie 2,5 stopnia - to chyba tak ma być. Aczkolwiek przedział sprawnego układu zawiera się między 2-8 stopnia

Opublikowano
  • Autor

tylko co z tym wiatrakiem ;]

Przy nowym kompresorze było 12 stopni, twierdzą, że to przez brak chłodzenia odpowiedniego własnie.

Ktoś ma pomysł, co może być przyczyną ? U nas większość serwisów klimatyzacji, to potrafi nabić klimę i zmienić filtr, ale jak usłyszą o wymianie kompresora i wiatraku, to "Panie, to do mechanika" ;]

poleci ktoś jakiś warsztat w tej konkretnej sytuacji ? nie mam klimy, a za tydzień na chorwację :(

Opublikowano

Jeżeli mówisz o wentylatorze elektr. to może masz złą biegunowość - zamień "+" z "-" :wink4: , albo jakimś cudem odwrotnie założone jest śmigło

Opublikowano
  • Autor

Jeżeli mówisz o wentylatorze elektr. to może masz złą biegunowość - zamień "+" z "-" :wink4: , albo jakimś cudem odwrotnie założone jest śmigło

wiesz, tak na chłopski rozum sugerowałem w warsztacie coś takiego ;] Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze ;]

Twierdzą, że nie jest to fiat 126p, nie da się założyć odwrotnie, a sterownik jest w środku i to nie ma tak łatwo, że się biegunowość zmieni ;]

Opublikowano

Ale nie ma innej możliwości - tylko zła biegunowość lub źle/odwrotnie (nie wiem jakim cudem) założone łopatki , może sam wentylator jest fabrycznie zjebany tzn. odwrotnie nawinięty :mysli:

Opublikowano
  • Autor

W takim przypadku, gdy wentylator kręci się odwrotnie, wyjaśnia to niewydolność kompresora i całego układu ?

Opublikowano

tylko co z tym wiatrakiem ;]

Przy nowym kompresorze było 12 stopni, twierdzą, że to przez brak chłodzenia odpowiedniego własnie.

Ktoś ma pomysł, co może być przyczyną ? U nas większość serwisów klimatyzacji, to potrafi nabić klimę i zmienić filtr, ale jak usłyszą o wymianie kompresora i wiatraku, to "Panie, to do mechanika" ;]

poleci ktoś jakiś warsztat w tej konkretnej sytuacji ? nie mam klimy, a za tydzień na chorwację :(

http://www.auto-klima.pl/ jedź tam mojemu ojcu pomogli a odwiedził chyba wszystkie serwisy w okolicy :cool1:
Opublikowano

Czynnik nie jest chłodzony tak jak powinien, może to być przyczyna, ale po jakimś czasie czujnik wysokiego ciśnienia powinien wyłączyć klimę :wink4:

Nie wiem czy dobrze rozumuję ale wentylator elektr. zamiast zaciągać powietrze pod maskę wydmuc**je go ?

Opublikowano
  • Autor

Czynnik nie jest chłodzony tak jak powinien, może to być przyczyna, ale po jakimś czasie czujnik wysokiego ciśnienia powinien wyłączyć klimę :wink4:

Nie wiem czy dobrze rozumuję ale wentylator elektr. zamiast zaciągać powietrze pod maskę wydmuc**je go ?

Tak, wydmuc**je z komory silnika ;]

Tak z ciekawości, brak chłodzenia odpowiedniego podwyższa ciśnienie w układzie ?

Dzwonilem właśnie do magro (http://www.magro.pl/) no i zgłupiałem. Facet mówi, że kręcenie w tą stronę może być normalną funkcją i nie widzi nic dziwnego ;] Dla mnie to trochę jest dziwne ;]

[br]Dopisany: 24 Lipiec 2010, 09:33_________________________________________________

To by się zgadzało, jak kompresor jeszcze żył, klima przerywała, zwłaszcza na postoju. IHA!

Opublikowano

Znajdź wtyczkę wentylatora i spróbuj założyć ją odwrotnie :wink4: Będzie ciężko bo wtyczka jest tak skonstruowana żeby nie dało się ją właśnie założyć odwrotnie ale "Polak potrafi"

Dzwonilem właśnie do magro (http://www.magro.pl/) no i zgłupiałem. Facet mówi, że kręcenie w tą stronę może być normalną funkcją i nie widzi nic dziwnego ;] Dla mnie to trochę jest dziwne ;]

Zadzwoń do niego jeszcze raz i powiedz mu że jest debilem :kox:[br]Dopisany: 24 Lipiec 2010, 10:11_________________________________________________

14O7r.jpg

Opublikowano
  • Autor

Znajdź wtyczkę wentylatora i spróbuj założyć ją odwrotnie :wink4: Będzie ciężko bo wtyczka jest tak skonstruowana żeby nie dało się ją właśnie założyć odwrotnie ale "Polak potrafi"

a jeśli jest dobrze ? ;]

Zadzwoń do niego jeszcze raz i powiedz mu że jest debilem :kox:

Tak właśnie myślałem, ale wolałem się upewnić ;]

Opublikowano

Zamień biegunowość wentylatora ... nie sterownika !!!

Opublikowano
  • Autor

Zamień biegunowość wentylatora ... nie sterownika !!!

W tym właśnie problem ! Faceci z serwisu twierdzą, że sterownik jest w wentylatorze ;] (B7, model 2007)

Opublikowano

No to załóż odwrotnie wtyczkę

Opublikowano

Ale rady. Ja pierdziu.

Napiszę ci co mają sprawdzić, a jak się potwierdzi, to wysyłasz mi flachę.

Zamiast szukać w kręceniu się wiatraka, który rzeczywiście sterownik ma zabudowany w sobie należy rozmontować skraplacz od chłodnicy i wyczyścic zarówno skraplacz jak i chłodnicę.

Po prostu nie ma przepływu powietrza i czynnik w skraplaczy nie jest odpowiednio chłodzony. To jest przyczyna podwyższonego ciśnienia i w efekcie wyższej temperatury.

Oczywiście zakładam, ze ilości gazu są odpowiednio uzupełnione.

Opublikowano

Masz dwa wentylatory przy chłodnicy? Nie było nic robione z przodem auta? Może powinien być jeden.