Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ford Focus 1.6 2002r

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mojej dziewczyny w aucie jest taki problem, związany z zegarami i kontrolkami samochodu.

Otóż jest to tak, czasem zegary działają na chwile zaczną działać, zaraz się wyłączają i nie działają, nieraz jest tak że zaczną działać na dłużej, a nieraz tylko na chwilę krótką chwile, tak samo jest z kontrolkami, palą się i od poduszek od akumulatora itp. Podpieliśmy się do kompa 2x, ale akurat w tym momencie zegary działały i nie było żadnych błędów. :wallbash: , mechanik rozkładał ręce.

Może ktoś miał podobny problem i wie o co chodzi ? z góry dzięki :notworthy:

pozdrawiam

Opublikowano

Cześć

Po Twoim opisie stawiam na uwalony zestaw wskaźników-swoją opinię popieram kilkoma latami doświadczenia w ASO Ford'a. Najprawdopodobniej gdzieś zrobił się zimny lut. Masz kilka możliwości:

-wymiana zegarów na nowe - koszt jakieś 1.600-1.700zł z tego co pamiętam

-zakup na allledrogo

-naprawa zestawu wskaźników - koszt jakieś 300zł.

Pozdrawiam

Opublikowano

Pół tora tysia za zegary ? :shocked:

Opublikowano

To za same zegary plus wymiana i programowanie :gwizdanie:

Jak chcesz w Łodzi jest gościu który to naprawia na poczekaniu - mogę poszukać w poniedziałek (jak będę w pracy) namiary na niego.

Opublikowano

Hmm.. no muszę się skonsultować z kobietą, jutro rano po nią jade więc z nią o tym pogadam czy ma fundusz i jak coś to prvne do Ciebię po namiary. Problem musi być rozstrzygnięty w ciągu ok 1,5miesiąca potem samochód będzie bardzo używany więc wypadałoby. A przy okazji bym się spytał co zrobić z moim licznikiem km który sie cofa :wallbash:

Opublikowano

Nigdzie nic nie pisze w necie, wiem ze podobne przypadki dzialy sie w zegarach z skody octavi wystarczylo rozebrac zegary i przelutowac jedno miejsce i wszystko wracalo do normy, naprawa banalna a za naprawe "fachowcy" chcieli jak za zboze

Opublikowano

a dokładniej które to miejsce ? :hi:

Opublikowano

akurat tam chodzilo o zimne luty w okolicy stabilizatora, oglnie przejrzyj caly licznik w kierunku zimnych lutow upalonych sciezek itp, wiem ze gdzie to na ktoryms forum bylo rozrysowane na przykladzie skody moze u ciebie jest podobnie, a jesli niemasz smykalki do takich rzeczy to odaj komus ogarnietemu

Opublikowano

spoko pobawie sie tym, i tak do naprawy i tak :):decayed: A może się czegos naucze pożytecznego ;) no dobra dzięki, jak coś uda się naprawić to dam znać :)

Opublikowano

Mi sie wyłączał w bmw wyciagłem przelutowałem wszystkie luty i wróciło do normy ;]