Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Stukanie w silniku (cykanie)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam wielki problem, niedługo czeka mnie wyjazd około 900km. Odpaliłem dzisiaj swoje autko i słyszę cykanie w silniku, tak jak by coś lekko pukało, dźwięk ten jest lekko metaliczny przypomina cykanie .

Co to może być?

Nie jestem jakimś mechanikiem, ale zastanawia mnie rozrząd, jak sprawdzić w szybki i prosty sposób czy pasek jest prawidłowo założony (pasek był wymieniany jakieś 30 tyś km temu, i do tej pory było wszystko ok)?

Jeszcze interesują mnie wtryskiwacze, jak by się zachowywały jak by któryś padł?

Dodam jeszcze że autko pędziło 200km/h i się mocno zagrzało (powyżej 90 stopni), po ostygnięciu przejechało około 300km i stało w garażu przez 3 tygodnie, fura była odpalana kilka razy i było wszystko OK a dzisiaj jak odpaliłem to pojawił się wyżej opisany problem.

Czego szukać, na VAGu nic nie pokazuje żadnych błędów.

Proszę o pomoc i jakieś sugestie

Autko to A4 B5 AFN 1,9TDI 110KM

Opublikowano

Najprawdopodobniej jeden z popychaczy zaworów. Wchodzi też w grę wydmuchana uszczelka z pod kolektora.

Opublikowano
  • Autor

Najprawdopodobniej jeden z popychaczy zaworów. Wchodzi też w grę wydmuchana uszczelka z pod kolektora.

Jeden z popychaczy, czyli co to znaczy? czy mógł przeskoczyć pasek o jeden ząb, no bo chyba nic się nie mogło urwać.

Jak to sprawdzić? czy jak wykręcę wtryskiwacz to coś zobaczę?

Opublikowano

Poszukaj w dziale warsztat. Jest tam dokładnie opisana wymian popychaczy, ale czytając Twoje ostatnie pytanie... może lepiej odstaw furę do mechanika.

Opublikowano
  • Autor

Czy autko w tym stanie da rade przejechać 900km żeby wrócić do domu? Oczywiście przy rozsądnej jeździe

Opublikowano

Nie wiadomo co to jest dokładnie przyczyn cykania może być wiele. Nikt z opisu na 100% nie powie Ci czy to faktycznie popychacze najprawdopodobniej ale nie napewno. Nikt chyba tez nie da Ci gwarancji, że silnikowi nic nie będzie

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj odpaliłem autko dalej ten sam objaw, autko pochodziło trochę aż osiągnęło 90stopni przejechałem się kawałek i jak by to "cykanie" ucichło, wsłuchiwałem się dość dokładnie i nic nie słychać.

Co sądzicie o tym?

Opublikowano

mam podobne objawy, cos po odpaleniu cyka, przegazuje tak do 3tys i przestaje ucicha poprostu znika, to raczej popychacze u mnie tez sa ale oliwki ubywa w normie i silnik tez normalnie pracuje wiec jakos sie tym nie stresuje, objaw mam od kiedy kupilem auto i przejechalem jakies 22tys km i nie przejmuje sie tym zbytnio w tym momencie, w grudniu jak bede mial okazje to skonsultuje sie z moim mechaniorem i poczne co dalej.

Opublikowano

A może to wisko? U mnie było wyrobione i czasem miałem świerszcza pod maską ;/

Opublikowano
  • Autor

Nie to nie łożysko, ewidentnie dobiega z silnika, gdzieś między 2 a 3 tłokiem, nie wiem czy to w głowicy czy w cylindrze ale obstawiam popychacze. Jeszcze muszę tylko dla pewności sprawdzić rozrząd.

Ktoś się orientuje ile kosztują popychacze w serwisie?

Ewentualnie jakieś sklepowe ale co wybrać, jakie polecacie?

Dzięki za info

Opublikowano

a może szklanki? :hi:

Opublikowano

tak na początek kolego to sprawdz sobie poziom oleju ...popychacze zawsze stukają w TDI po uruchomieniu a jak oleju mało to juz w pełni pokazują swoje mozliwosci

Opublikowano

Ja również mam AFN'a :hi: i stukanie po odpaleniu, pogra chwile i cichnie. Popychacze były wymieniane jakieś 8kkm temu bo na starych tak trzaskało ze z daleka było wiadomo ze to ja się zbliżam :kox:

AFN'y chyba już tak mają :chytry:

Tak jak przedmówca mówi, sprawdz poziom oleju, jak mało to dolej :hi: