Skocz do zawartości
IGNOROWANY

jaki mam slinik

Gość Sebcio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!! Mam pytanie czy jest możliwość rozpoznania wizualnie jaki mam silnik w samochodzie??

Wiem że to dziwne pytanie, ale ... około 1,5 m-ca wcześniej dokonałem zakupu mojej ukochanej A4 i wtedy myślałem że jest to 1,6. Dzisiaj ku mojemu zadowoleniu byłem najpierw w sklepie, i kupiłem rolkę napinacza i pasek rozrządu do Audi A4 1.6 (wg. katalogu) u mechanika okazało się, że to co kupiłem nie pasuje (po czym załozył inny pasek i inny napinacz). W związku z powyższym udałem się do sklepu ze starym napinaczem, gdzie sprzedawca stwierdził, iż jest to napinacz od silnika 1.8. (stary pasek za wcześnie wyrzuciłem :cry: )

Pytanie: czy jest to możliwe??

jeśli tak to jak mogę stwierdzić jaki to jest silnik??

Opublikowano

dobrze, ale co mi da ten nr (nie specjalnie rozumiem)

Opublikowano

na poczatku nr masz 3 litery (np ja. AJM) i bedziesz wiedzial co to za silnik

Opublikowano
Witam!!! Mam pytanie czy jest możliwość rozpoznania wizualnie jaki mam silnik w samochodzie??

Wiem że to dziwne pytanie, ale ... około 1,5 m-ca wcześniej dokonałem zakupu mojej ukochanej A4 i wtedy myślałem że jest to 1,6. Dzisiaj ku mojemu zadowoleniu byłem najpierw w sklepie, i kupiłem rolkę napinacza i pasek rozrządu do Audi A4 1.6 (wg. katalogu) u mechanika okazało się, że to co kupiłem nie pasuje (po czym załozył inny pasek i inny napinacz). W związku z powyższym udałem się do sklepu ze starym napinaczem, gdzie sprzedawca stwierdził, iż jest to napinacz od silnika 1.8. (stary pasek za wcześnie wyrzuciłem :cry: )

Pytanie: czy jest to możliwe??

jeśli tak to jak mogę stwierdzić jaki to jest silnik??

Na naklejce we wnęce koła zapasowego jest numer silnika. Wpisz go na forum a my go zdekodujemy i tajemnica sie rozwiąze.

Opublikowano

Zgadza się w bagażniku mam naklejkę na kturej jest napisane że mój silnik to 1.6 benzin,

ale jeśli ktos wcześniej wymienił silnik to przecierz nie musiał zmieniać nakleiki.

A jeśli silnik jest faktycznie 1.6 to dlaczego w sklepie swtwierdził, że rolka napinacza jest od silnika 1.8???

Na silniku nie mogę znaleźć żadnego nr.

Proszę o pomoc bo od ostatniego razu nie wiem jakie części do niego kupować!!

Pozatym silnik dławi i kaszle jak jest zimny i nie wiem czy jest jakaś różnica w oprogramowaniu??

Nie wiem co elektrykowi powiedzieć czy to jest 1.6 czy 1.8

Opublikowano

o matko wystarczy na niego spojrzec i od razu widac czy to silnik 20 zaworowy czy nie!!!nie rób problemu tam gdzie go nie ma :evil:

Opublikowano

"o matko wystarczy na niego spojrzec i od razu widac czy to silnik 20 zaworowy czy nie!!!nie rób problemu tam gdzie go nie ma"

Koleś ja nie robie tobie problemu - jak nie chcesz to nie odpowiadaj na moje posty - bo widze że jakąś łaskę robisz!!

A wracając do tematu to czy 1.8 są tylko i wyłącznie 20 zaworowe??

Opublikowano

tak!!!!!!!!!!!!!!! i nie koles kolego.Nie rozumiem jak mozna jezdzic autem 1,5 miesiaca nie wiedzac jakiej pojemnosci auto sie kupilo :lol:

Opublikowano

kolego Sebcio wrzuć fotkę silnika i bedzie po problemie

inaczej kolego dostaniesz "liścia" i temat zamykamy :!:

Opublikowano

Oki wielkie dzięki, ale nie mam teraz możliwości wrzucenia zdjęcia!!

A dla jednego z "kolegów" to mam złotą myśl - agresja rodzi agresję!!!!

Audi mam pierwszy raz w życiu i nie oglądałem wszystkich modeli silników!!!!

Opublikowano

ze tez na to nie wpadłem wczesniej :grin:

brawo za pomysl hugo :wink:

Opublikowano

Tak faktycznie ten mój to 1.6

A w ogóle to byłem jeszcze u innego znajomego mechanika, który wyszukał, iż Audi A4 1.6 z roku 95 ma dwa rózne paski rozrządu tj. 121 i 138 ząbków i przez to jest też inny napinacz!!!

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc!!!

Opublikowano

fajnie, że się wyjaśniło a tym samym kłodeczka :wink:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...