Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kodowanie kluczyka i pilota - transponder immo w Audi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeczytałem kilka tematów u nas i nie tylko i mam pewne wątpliwość. Zaznaczam że chodzi mi o modyfikacje VAG a nie sztuczki z kluczykami w stacyjkach :kox:

Po pierwsze jak dobrze rozumiem dopasowywanie pilota a dopasowanie kluczyka (immo) to 2 różne sprawy. Znalazłem możliwość dopasowywania pilota w module komfortu/centralnym zamku w naszym faq ale kodowanie kluczyka o ile dobrze odczytałem robi się w 17 - Instruments.

I tu jest zonk mam 5 cyfrowy pin na białej naklejce wraz z kluczykiem plastykowym który zdaje się być błędny bo wpisywany w login/instruments jest odrzucany.

Z drugiej strony jak w Adaptacji wchodzę na kanał 21 widzę 3 kluczyki, mogę odczytać wartość ale zmian jakakolwiek np na 1 kończy się komunikatem ERROR.

No i drugi zonk jest taki że jestem w stanie tym plastikowym kluczykiem/wzornikiem odpalić auto :mysli: co mnie rozwala zupełnie ... czyżby w nim był transponder immo ... coś mi się nie wydaje bo jest bardzo mały.

Ponieważ wydawało mi się że zgubiłem kluczyk chciałem utrudnić zadanie ew.złodziejowi i wywalić ten kluczyk z obsługi immo i pilota z modułu komfortu. Niestety poległem ale na przyszłość dobrze by było wiedzieć jak to dokładnie jest.

Pacjentem w tym wypadku był VW B5FL 2001.

Opublikowano
:bry: Pozwolisz kolego że przykleję się do Twojego wątku. Mam ten sam kłopot z kluczykami.Tyle że u mnie kluczykiem plastikowym mogę załączyć stacyjkę ale już auta nie zapalę.Co do pinu.Też mam 5 cyfrowy.Już wpisywałem różnie,ale nic nie wychodzi.Jak kupiłem auto to dostałem: 2 scyzoryki,1 serwisowy i jeden kluczyk ten własnie plastikowy.Drugi scyzoryk nie działa( chyba nigdy nie był używany),padły w nim baterie,ale już wymieniłem.Teraz mam tylko jeden kluczyk którym można zapalić auto i dlatego zależy mi na tym drugim scyzoryku.Pozdrawiam. :mysli: że ktoś już ten temat przerabiał i nam pomoże :notworthy:
Opublikowano

najwidoczniej Pin na zawieszce nie jest Pinem do immo.Poza tym pin ma byc 4 cyfrowy poprzedzony zerem podczas adaptacji.

Opublikowano
  • Autor

Zgadza się na naklejce jest 0 i cztery cyfry - na naklejce wygląda to tak:

52

05255

Opublikowano

52

05255

:hi: Mam dokładnie tak jak napisałeś,ale te cyfry u góry nie zgadzaja się z tymi po 0 ,chodzi mi o 52.Oczywiście mam inne numery niż Ty.Cały komplet kluczyów wyglada na ori.W zawieszce mam jeszcze też inne numery na czarnym tle i mają pierwsza to literaA a póżniej 6 cyfr.Wpisywałem już wszystkie możliwe kombinacje i nic :mysli:

Opublikowano

52

05255

:hi: Mam dokładnie tak jak napisałeś,ale te cyfry u góry nie zgadzaja się z tymi po 0 ,chodzi mi o 52.Oczywiście mam inne numery niż Ty.Cały komplet kluczyów wyglada na ori.W zawieszce mam jeszcze też inne numery na czarnym tle i mają pierwsza to literaA a póżniej 6 cyfr.Wpisywałem już wszystkie możliwe kombinacje i nic :mysli:

bo to nie jest pin :)
Opublikowano
  • Autor

Te numerki oczywiście przykładowe a nie moje :decayed:

Po drugiej stronie kluczyka serwisowego też mam literkę i 6 cyfr. To gdzie ten PIN bo mam w sumie wszystkie dokumenty i komplet kluczyków. A co do reszty moich pytań z pierwszego postu ..... jakieś sugestie ??

Opublikowano

Panowie ja właśnie też jestem na etapie kodowania transpondera do Golfa IV bo mam nowe kluczyki scyzoryki do alarmu i też ostatnio szukałem pinu do immo i dzisiaj znalazłem...

jest na czarnej plastikowej zawieszcze tylko był zamazany i trzabyło po prostu zdrapać czarny nalot i numer 4-cyfrowy się ukazał

tutaj daję linka do tematu w którym pytałem wczoraj o kod immo na drugim zdjęciu jest widoczna biała naklejka z mazami czarnymi pod tymi mazami jest kod pin

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=61610.msg1763809#msg1763809

Opublikowano

Panowie ja właśnie też jestem na etapie kodowania transpondera do Golfa IV bo mam nowe kluczyki scyzoryki do alarmu i też ostatnio szukałem pinu do immo i dzisiaj znalazłem...

jest na czarnej plastikowej zawieszcze tylko był zamazany i trzabyło po prostu zdrapać czarny nalot i numer 4-cyfrowy się ukazał

tutaj daję linka do tematu w którym pytałem wczoraj o kod immo na drugim zdjęciu jest widoczna biała naklejka z mazami czarnymi pod tymi mazami jest kod pin

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=61610.msg1763809#msg1763809

kiedys dawali przywieszke z pinem a później zrezygnowali z tego ;)
Opublikowano
  • Autor

No tak ... klient przyjedzie :confused4:

Ok w między czasie ustaliłem że w plastiku jest ponoć zatopiony transponder, więc wygląda na to że powinien uruchamiać również silnik.

Ja mam taką samą przywieszkę, kod był pod tą naklejką z kodem literowo cyfrowym, pod białymi naklejkami czy wyryty na plastiku, bo z Twojego opisu nie jestem pewny ?

Opublikowano

No tak ... klient przyjedzie :confused4:

Ok w między czasie ustaliłem że w plastiku jest ponoć zatopiony transponder, więc wygląda na to że powinien uruchamiać również silnik.

Ja mam taką samą przywieszkę, kod był pod tą naklejką z kodem literowo cyfrowym, pod białymi naklejkami czy wyryty na plastiku, bo z Twojego opisu nie jestem pewny ?

Na zdjęciu zaznaczyłem w czerwonym prostokącie gdzie kod jest na tej białej naklejce, palcem starłem to czarne zamazanie (coś na zasadzie zdrapki) i pod tym był kod...

cn9NJ.jpg

P.S. Jeśli chodzi o ten mały kluczyk plastikowy tzn. portfelowy to tez mam taki i w nim jest immo także spokojnie można nim odpalić auto (VW Golf)...

Tak wygląda ten kluczyk

cpf_i.jpgcpiur.jpg

Opublikowano
  • Autor

Tak to ten kluczyk ...

A czy kanału 21 nie mogę zaadaptować instruments-17 bo najpierw trzeba się zalogować ??

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Odgrzeje kotleta, bo też mam zapasowy kluczyk z pilotem, którym nie można odpalić auta (w sumie to nie pamietam nawet czy da się otworzyć z pilota).

Zakładam, że po paru miesiacach doszliście z tym do ładu? :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Musisz sprawdzić czy masz w nim transponder, taki wałeczek ze zdjęcia 2 posty wyżej. Jeśli jest to trzeba go zakodować, żeby to zrobić trzeba mieć pin i vag'a. Jest możliwość zakodowania w stacyjce ale to chyba pilota nie dotyczy. Ja swój kluczyk znalazłem więc nie trzeba było go wyłączać.

Opublikowano

Tak to ten kluczyk ...

A czy kanału 21 nie mogę zaadaptować instruments-17 bo najpierw trzeba się zalogować ??

tak musisz miec pin żeby sie zalogować
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich, ja mam tylko jeden kluczyk. Założyłem centralny do którego mam dwa piloty scyzoryki z czystymi grotami.Chciałbym dorobić z nich kluczyki, nie mam pinu. Czy przez VAGA mogę odczytać pin? Czy cały proces ma wyglądać tak:

1) dorabiam kluczyk na nowym grocie

2) kupuje transponder i wkładam go do pilota

3) programuje go przez Vaga

czy tak to ma wyglądać? Czy może być np taki transponder:

http://allegro.pl/transponder-crypto-48-can-audi-vw-skoda-seat-i1323965565.html [br]Dopisany: 24 Listopad 2010, 17:26_________________________________________________Nikt nic nie odpowie :(

Opublikowano

Witam wszystkich, ja mam tylko jeden kluczyk. Założyłem centralny do którego mam dwa piloty scyzoryki z czystymi grotami.Chciałbym dorobić z nich kluczyki, nie mam pinu. Czy przez VAGA mogę odczytać pin? Czy cały proces ma wyglądać tak:

1) dorabiam kluczyk na nowym grocie

2) kupuje transponder i wkładam go do pilota

3) programuje go przez Vaga

czy tak to ma wyglądać? Czy może być np taki transponder:

http://allegro.pl/transponder-crypto-48-can-audi-vw-skoda-seat-i1323965565.html [br]Dopisany: 24 Listopad 2010, 17:26_________________________________________________Nikt nic nie odpowie :(

procedury sa w porzadku ale Vagiem nie odczytasz pin-u.Ten transponder z linka sie nie nadaje.Tobie wystarczy transponder 48 crypto bez can.pozdr

np. taki http://allegro.pl/transponder-crypto-48-audi-vw-skoda-seat-faktura-i1358394291.html

Opublikowano

Ten kod to kod mechaniczny klucza a nie pin więc wklepywanie go zablokuję wam licznik na kilka następnych godzin (zwłoka czasowa) w b6 już nie podawali pinów.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przestali w 2000 r. w 18. tygodniu a więc wtedy, kiedy wprowadzono w A4 immo III generacji.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

A do a4 B5 AJM z 2000r będzie jeszcze pasował transponder crypto 48